Waarom geen fotosensitieve oliën in de zon!

Het is weer lekker de tijd van t-shirts, topjes, rokjes en korte broeken. Let op: dit is niet helemaal zonder gevaar! Met mooi weer kun je je huid verbranden, dat weten we allemaal. Wat je wellicht nog niet weet, is dat sommige essentiële oliën (EO) deze kans enorm vergroten, wegens fotosensitiviteit. Dit worden ook wel fotosensitieve oliën genoemd. Fotosensitiviteit is een heel medisch gebeuren; wat het is en hoe het eruit ziet kun je hier allemaal lezen. Maar in het kort zijn het reacties, zoals brandblaren en uitslag op je huid door, je raadt het al, de zon!

Door schade en schande

Ik kan beamen dat je op moet passen met bepaalde EO’s. Zo had ik een keer een gezichtscrème gemaakt met zinkoxide, een natuurlijke uv beschermer. Maar toch had ik iedere keer een rood/bruin hoofd na het golfen in hartje winter. Er bij stilstaan vond ik niet nodig. Ik was wel blij met het gezonde kleurtje in mijn gezicht. Tot ik op een dag - natuurlijk op Pinterest - las dat sommige oliën zonnebrand konden veroorzaken. Toen viel het kwartje, ik had namelijk de fotosensitieve EO sinaasappel gebruikt. Nu is mijn crème nog lang niet op, maar smeer ik me er alleen voor het slapen gaan nog mee in. Zeker als ik weet dat ik de volgende dag veel binnen zit. Natuurlijk moest ik dit met jou delen, zodat je in ieder geval geïnformeerd bent!

Fotosensitieve oliën

Fotosensitieve oliën kun je wel in de zomer gebruiken wanneer je je aan één regel houdt! Ga niet binnen 12 of 24 uur in de zon zitten of lopen (zie foto onder het artikel welke olie hoelang ?). Even kort lopen kan niet snel kwaad maar een stuk wandelen, niet doen! Of gebruik het alleen op plaatsen waar de zon niet bij kan komen. Zoals onder je oksel, achterkant van je oorlellen, op je buik onder je tailleband of op de binnenkant van je dijbenen. Smeer jij je 's ochtends in en zit je de hele dag op kantoor, dan kan na achten - bij een 12 uur restrictie - even lekker in het zonnetje zitten bij de meeste mensen geen kwaad. Weet jij dat je snel reageert of al een gevoelige huid hebt, houdt het dan goed in de gaten! Of vermijdt het gewoon helemaal, better safe then sorry, toch? Wanneer je net als ik sinaasappel heb toegevoegd aan je diy nachtcrème (zoals ik ?) dan kun je rustig de volgende dag een stukje buiten lopen zonder gevaar.
Gebruik onder andere deze EO's dus niet in de zon; bergamot, citroen, limoen, grapefruit (ook wel pompelmoes genoemd), sinaasappel, mandarijn en komijn. Dit geldt ook voor blends waarin ze gebruikt worden. Pin de foto met alle oliën zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Mijn favorieten in de zomer

Het liefste vermijd ik deze EO's helemaal in mijn crèmes in de zomer, zodat het niet per ongeluk mis kan gaan. Ik kies daarom in de zomer voor andere lekkere EO's. Mijn eerste keus is altijd lavendel, ik word altijd zo vrolijk van de geur en een prettige bijkomstigheid is dat het wespen op afstand houdt ?. Hou je meer van zoet dan is vanille extract ook overheerlijk, maar misschien komen de wespen dan juist op je af, omdat ze denken dat je een lekker ijsje bent ?. Ylang ylang is een bloemige geur en een andere favoriet van mij is rozemarijn. Natuurlijk zijn geurtjes heel persoonlijk, maar wil je wel eens wat diverse geurtjes opsnuiven, kun je altijd met mij een afspraak maken.

Wat is jouw favoriete essentiële olie?

[et_bloom_inline optin_id=optin_7]

 

Pin voor later Ga niet met fotosensitieve etherische oliën in de zon zitten. | citrus oliën, bergamot en nog veel meer