Mijn laatste artikel op Bespoke By You

Het voelt zó raar om dit artikel te typen; weet niet eens waar te beginnen. Het klinkt best dramatisch, dat 'laatste artikel', maar toch is het zo. Ik stop met schrijven voor Bespoke By You, maar het blog zelf blijft bestaan, met een nieuwe eigenaresse die het roer van me overneemt. In dit artikel wil ik aan jullie uitleggen waarom ik ervoor heb gekozen BBY over te dragen aan iemand anders, al mijn lieve bezoekers enorm bedanken én natuurlijk vertellen wie verder gaat met BBY.

 

Hoe het ook alweer begon

Mocht je niet vanaf het begin meelezen en willen weten hoe BBY is ontstaan, dan is dit stukje voor jou. Voor mijn gevoel begon ik honderd jaar geleden met bloggen, maar in werkelijkheid startte ik medio 2014. Ik speelde al even met het idee te gaan schrijven en uiteindelijk, na lang wikken en wegen, besloot ik een blog te beginnen over duurzaamheid, in de breedste zin. Ik wist hélémaal niets over bloggen, websites maken of wat dan ook, maar toch wilde ik het. Zevenhonderduizenddrieenzeventig uren later had ik dan eindelijk een blog, met hulp van manlief (destijds nog vriendlief). Laws of Life heette het, lekker luchtig dus... not. Ik had een gratis thema en het lelijkste logo dat de mensheid ooit had gezien, maar o wat was ik trots en wat vond ik het mooi! Ik ging druk aan de slag met schrijven, kocht een crappy camera van mijn beperkte budget, maakte spuuglelijke onderbelichte foto's en keek elke dag naar mijn statistieken om te zien of er buiten mijn moeder nog iemand anders mijn geesteskind had bekeken.

Tel daar twee jaar en nog eens zevenhonderduizenddrieenzeventig uren aan research bij op en mijn blog begon ergens op te lijken. Wat was ik trots toen er maar liefst 10.000 unieke bezoekers per maand een kijkje kwamen nemen, dat leek op dat moment zó veel. Ik investeerde in een betere camera, een statief, props, nieuwe website, ander logo, maar ik investeerde vooral veel tijd in mezelf te verbeteren. Bedrijven begonnen me te benaderen voor samenwerkingen, en hoewel ik die meestal afsloeg voelde ik me altijd enorm vereerd dat mijn blogje blijkbaar de moeite waard was.

Ondertussen werkte ik ook in het bedrijfsleven en naarmate de tijd verstreek ontstond bij mij steeds meer het gevoel van 'is dit het nou?'. Ik wist niet of ik blij was met mijn carrièrepad (achteraf gezien: ja), of ik gelukkig was in mijn destijdse woonplaats (achteraf gezien: nee) en wat ik nou eigenlijk met mijn leven wilde (achteraf gezien: nog steeds geen flauw idee, maar ben tot de conclusie gekomen dat dat ook helemaal niet hoeft). Toen ik de kans kreeg het roer om te gooien besloot ik die dan ook met beide handen te grijpen. Ik zegde mijn baan op, verhuisde weer naar het zuiden en besloot iets te doen met mijn grote hobby: bloggen!

 

Ondernemen en zo

Ik wilde niet dat de content op mijn blog, waar ik zó hard aan had gewerkt, werd gedomineerd door bedrijven die mij betaalden om over hen te bloggen. Niets voor mij. Er was gelukkig een andere mogelijkheid: zelf ondernemer worden. Dan kon ik bepalen wat er wel en niet in mijn shop en op mijn blog zou verschijnen. Doe ik wel even, dacht ik, en dan heb ik tijd zát om me te richten op mijn grote hobby. Ik krijg bijna de slappe lach van hoe naief ik erover dacht destijds.

Maar goed, zo gezegd zo gedaan. Ik koos een diepere niche (DIY), veranderde van naam (naar Bespoke By You), opende een webshop en ging aan de slag. Zonder dat ik er al te veel moeite voor hoefde te doen liep de shop eigenlijk wel prima, omdat mijn blog zo enorm hard groeide. Het was gewoon onwijs leuk om te doen, kan er niets anders over zeggen.

Ondertussen gebeurden er in mijn privéleven een aantal dingen waardoor ik terug moest grijpen op de kennis uit mijn originele carrièrepad. Ik overlegde regelmatig met een dierbare vriendin daarover en uiteindelijk overtuigde zij me ervan dat ik best een tweede bedrijf erbij kon hebben, eentje die ik samen met haar zou beginnen. Ik ben haar nog steeds enorm dankbaar dat ze zo veel overtuigingskracht heeft. Ook hier weer, zo gezegd, zo gedaan.

Nu had ik dus twee bedrijven en dat werd eigenlijk wel een beetje pittig, maar nog steeds te doen. Echter, toen dat tweede bedrijf óók ging lopen moest ik prioriteiten gaan stellen, want een dag heeft maar 24 uur helaas. Het bloggen schoot erbij in, omdat klanten nou eenmaal voor gaan. Het resultaat was dat ik belachelijk lange dagen maakte, maar voor BBY niet meer deed wat ik nou het leukste vond en juist wel dingen moest doen die ik níet leuk vind. Social media bijvoorbeeld. Wat heb ik een hartgrondige hekel aan social media gekregen (behalve aan Pinterest, hartjes voor Pinterest). De nepheid, onoprechtheid, commentbots, de like-for-likes, de follow-unfollows, de hoeveelheid werk die het oplevert en het feit dat diezelfde social media het je steeds moeilijker maken je eigen publiek te bereiken: ik word daar ongelukkig van.

Aan het einde van het jaar maakte ik de balans op voor beide bedrijven en besloot dat ik mijn andere bedrijf zou aanhouden en de webshop zou sluiten, zodat ik weer tijd zou hebben om te bloggen. Zo geschiedde. Alleen, ik maakte ook nu geen tijd vrij voor bloggen. Iets anders had altijd wel prio en mijn blog, waar ik altijd zó hard aan heb gewerkt, was al maanden stil. Het was een combinatie van geen tijd hebben en die tijd die ik wél had besteden aan dingen die ik op dat moment leuker vond. Ironisch is het wel: alles wat ik had gedaan om zo veel mogelijk mijn hobby te kunnen uitoefenen heeft ertoe geleid dat ik mijn hobby niet meer zo leuk vind.

Het was zonde van al dat werk om de site zomaar te laten verpieteren en daarom besloot ik het stokje over te dragen aan iemand anders. Iemand die mijn passie voor DIY deelt, iemand die goed zou zorgen voor mijn 'kindje'.

 

De nieuwe eigenaresse

Met gepaste trots wil ik jullie daarom voorstellen aan Mariska, de nieuwe eigenaresse van Bespoke By You! Het zou zomaar kunnen dat je haar kent, want ze had al een blog genaamd Hoemaakjedat. Daar blogde ze al over haar eigen DIY projecten, dus ze past perfect bij BBY. Natuurlijk gaat ze haar eigen ding doen hier en zal ze het een en ander veranderen, maar als je kwam voor de vrolijke noot, de natuurlijke producten en veel DIY tips, dan ben je hier nog steeds aan het goede adres. Omdat het vanaf nu Mariska's blog is (zó raar om dit te zeggen trouwens), laat ik de eer aan haar om zichzelf aan jullie voor te stellen. Dat zal ze morgen doen in een apart artikel.

 

Bedankt allemaal!

Ik wilde eigenlijk helemaal geen lang artikel hierover schrijven, maar inmiddels zijn we een dikke duizend woorden verder, dus kudos voor jou als je nog steeds leest. Ik wil jou en alle andere mensen bedanken die ooit een keer de moeite hebben genomen om een kijkje te nemen op mijn site, mijn content te lezen, hartverwarmende reacties te geven, leuke mailtjes te sturen of op welke andere manier dan ook een positieve bijdrage te leveren aan deze website. Uit de grond van mijn hart: bedankt!

 

Tot nooit meer ziens?

Nee, dat ook weer niet. Mocht ik eens een geniale lifehack vinden, een tip hebben die ik móet delen of gewoon eens hallo willen komen zeggen, dan mag ik dat doen van Mariska als gastblogger. Dus wie weet, tot ziens!

 

Foto door Roman Kraft op Unsplash