Minerale make-up: zelf oogschaduw maken

zelf-oogschaduw-maken6

Als je make-up koopt op basis van de mooie verpakking, dan is dit artikel niet voor jou. We gaan vandaag namelijk zelf oogschaduw maken, maar de aandacht gaat uit naar de inhoud. De verpakking is heel simpel en sober. Ik zeg het maar gewoon alvast eerlijk vooraf, dan weet je wat je kunt verwachten. Mijn moeder vroeg een tijdje geleden welk merk goede, natuurlijke en dierproefvrije en vooral matte oogschaduw verkoopt. 'Mam, dat maak ik wel voor je'. Zo gezegd, zo gedaan. De oogschaduw slingert nu al een paar weken rond in mijn huis, omdat ik hem steeds vergeet te geven aan haar, oeps. De foto's van het proces slingeren inmiddels ook al net zo lang rond op mijn geheugenkaart, want ik kwam maar niet toe aan het artikel. Tot vandaag. Eeeeindelijk!  

Zelf oogschaduw maken

Zelf oogschaduw maken dus... hoe doe je dat precies? Laat ik even voorop stellen dat het hier gaat om minerale oogschaduw. Voor de groene die hards zal dit nog steeds niet natuurlijk genoeg zijn, want minerale poeders zijn vaak toch op een bepaalde manier bewerkt om ze zeer fijn te maken, in een bepaalde kleur te krijgen of een bepaalde structuur te geven. Toch geef ik daar de voorkeur aan. Laat je namelijk niets wijsmaken: cacaopoeder, hibiscus en kurkuma zijn prima in je eten, maar als make-up veeg je ze zó weer van je gezicht. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om 's avonds nog steeds presentabel uit te zien en dus is de food on your face methode voor mij niet geschikt. Ik zal binnenkort eens een artikel wijden aan de pro's van minerale make-up, maar hier even in het kort. Het voordeel van minerale make-up is dat het je porieën niet verstopt, dat er een natuurlijke SPF in zit, dat je het makkelijk kunt opbouwen en dat geen ingrediënten bevat waar je niet vrolijk van wordt.  

zelf oogschaduw maken

Minerale poeders worden gemaakt van mineralen. Ja, schokkend hè! Zie je gewoon niet aankomen. Deze worden tot zeer fijn poeder vermalen en verwerkt in make-up. Sommige poeders hebben een glans erin, dat zijn mica's. De matte poeders worden pigmenten genoemd. Nu zou je kunnen zeggen dat je gewoon die poeders gebruikt als oogschaduw, eyeliner of whatever, maar zo makkelijk werkt het helaas niet. Allereerst zijn minerale poeders heel sterk gepigmenteerd. Smeer je dat rechtstreeks op je huid, dan gaat dat vlekken achterlaten. Bovendien laten ze zich niet goed blenden. Daarom gebruik je een basispoeder waarmee je de kleuren vermengt.  

Basispoeder

Dit basispoeder kun je in principe voor alle soorten DIY minerale cosmetica gebruiken. Dit is wat je nodig hebt:

Als je een koffiemolen gebruikt doe je alle poeders erin, stukje plastic folie erover en dan het deksel erop. De plastic folie zorgt ervoor dat het poeder niet ontsnapt tussen de kleine kiertjes. Zet de koffiemolen gedurende een halve minuut aan. Vervolgens veeg je alle poeder met een kwast weer naar het midden en zet je de koffiemolen nog eens aan voor een halve minuut. Het poeder is nu klaar. Gebruik je een vijzel, doe dan alle ingrediënten in de kom en maak gedurende een paar minuten roerende bewegingen met de stamper. Tussendoor veeg je het poeder met een kwast steeds naar het midden.  

Bruine oogschaduw

Dit is wat je nodig hebt om een bruine oogschaduw met een neutrale ondertoon te maken:

  • 1 afgestreken theelepel basispoeder
  • 1/4 tot 1/2 theelepel bruin pigment (neutrale ondertoon)
  • optioneel: 1 minischepje zwart pigment
  • 3 druppels olie naar keuze (jojobaolie bijvoorbeeld)

 zelf oogschaduw maken 

zelf oogschaduw maken  

zelf oogschaduw maken

Afhankelijk van of je met een koffiemolen of vijzel werkt herhaal je de stappen die je hebt gemaakt voor het basispoeder nog eens. Ga door tot je geen witte puntjes meer ziet in het poeder. Begin met een kwart theelepel bruin pigment en test tussendoor of je de kleur donker genoeg vindt. Voeg steeds een beetje bruin toe tot je de kleur intens genoeg vindt. Als je de kleur een beetje donkerder wil maken voeg je een héél héél héél klein beetje zwart pigment toe. Gebruik het zwarte pigment heel spaarzaam, want het wordt al snel te donker. Voeg als laatste de olie toe. Deze zorgt ervoor dat het poeder wat minder 'stoffig' is en makkelijker aanbrengt. Hieronder een swatch van hoe de oogschaduw op mijn hand eruit ziet. Ik heb geprobeerd om foto's te maken van een ooglook, maar dat blijkt toch een kunst te zijn die niet aan mij besteed is, dus dat laat ik over aan de echte beautyguru's.   Doe de oogschaduw in een make-up potje met een zeefje en het is klaar voor gebruik!  

Nude oogschaduw

  • 1 afgestreken theelepel basispoeder
  • 1/4 tot 1/2 theelepel geel pigment (neutrale ondertoon)
  • optioneel: 1/4 theelepel cinderella mica
  • 3 druppels olie naar keuze (jojobaolie bijvoorbeeld)

Hiervoor gelden dezelfde stappen als hierboven voor de bruine oogschaduw. Als je mica toevoegt geef je de oogschaduw een lichte glans en een beetje een roze ondertoon. Let wel, de mica kan in de koffiemolen of vijzel doffer worden.   zelf oogschaduw maken

Ik kreeg het niet heel goed op de foto, maar de oogschaduw heeft dus een subtiele glans. zelf oogschaduw maken

De oogschaduw is net zo lang houdbaar als de olie die je erin doet, dus check de houdbaarheid van de olie. Schrijf de uiterste houdbaarheidsdatum onderop het potje, dan weet je altijd wanneer het tijd is om nieuwe oogschaduw te maken. Je begrijpt dat je elke kleur van de regenboog kan maken met deze recepten, het gaat immers om de pigmenten die je gebruikt. Mocht ik aan de bezoekersaantallen merken dat er meer vraag is naar recepten voor minerale make-up, dan zal ik uiteraard vaker hiermee aan de slag gaan. Het blijf namelijk niet bij zelf oogschaduw maken, je kunt ook blush, wenkbrauwpoeder, foundation, concealer, corrector en highlighter maken!  

Pin voor later

Pin-oogschaduwMaken

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.