Alles over kokosolie

alles-over-kokosolie

‘Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wat is de veelzijdigste olie van het land?’ Daar hebben we eigenlijk helemaal geen magische spiegel voor nodig, want het antwoord is kokosolie! In dit artikel leg ik uit waarom het goed is voor je en hoe het wordt gemaakt. In latere artikelen zal ik ingaan op welke kokosolie ik het beste vind en de 50 toepassingen van kokosolie. Kokosolie, ook wel bekend als kokosvet, bestaat voor meer dan 90% uit verzadigd vet. Dat zijn woorden die menig lezer een koude rilling bezorgen. Onderzoek toont echter aan dat de link die decennia lang tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten werd gelegd helemaal niet terecht is. Dat is geen groen licht om driemaal daags steak met botersaus te eten, maar het wil wel zeggen dat verzadigde vetten met mate best mogen. Het verzadigde vet in kokosolie is bijzonder, omdat het, in tegenstelling tot de meeste verzadigde vetten, bestaat uit middellange vetzuren (Medium Chain Triglycerides) in plaats van lange vetzuren. Deze middellange vetzuren bestaan op hun beurt weer uit voornamelijk caprylzuur en caprinezuur. Deze zuren staan er om bekend antibacterieel te zijn en bij te dragen aan de bestrijding van infecties, schimmels en huidaandoeningen.

Natural Heroes

The making of…kokosolie

Er zijn twee manieren om kokosvet te winnen, de ‘droge’ en de ‘natte’ manier. Bij de droge manier wordt het kokosvlees uit een rijpe kokosnoot gehaald en gedroogd (door zon, roken of speciale ovens). Na deze verwarming ontstaat kopra. Vervolgens wordt de kopra (koud) geperst, waardoor de olie wordt gewonnen. Hetgeen overblijft wordt gevoerd aan dieren. Voor de productie van 1 liter olie zijn er ongeveer 15 kokosnoten nodig. Bij het natte proces wordt de kokosmelk gekookt, waarna de olie wordt geëxtraheerd. Dit koken is minder efficiënt dan persen en heeft tot gevolg dat vele voedingsstoffen verloren gaan. Virgin kokosvet wordt overigens wel op de natte manier verkregen, maar in plaats van de melk te koken wordt de kokosmelk gefermenteerd. Op deze manier wordt een zeer zuivere olie verkregen waarin zo veel mogelijk voedingsstoffen zijn behouden.

De verschillende soorten kokosolie

Er zijn nogal wat soorten kokosolie; op de eerste plaats hebben we puur kokosvet. Dat is olie gewonnen op de droge manier. Dan hebben we de virgin variant. De ‘Asian and Pasific Coconut Community’ definieert virgin kokosolie als olie die verkregen is uit verse, rijpe kokosnoten op een manier die niet tot een verandering van de olie leidt' (lekker vaag dus). Virgin kokosvet wordt gezien als de beste optie, met de hoogste voedingswaarde. Beter is de biologische versie, verkregen uit biologisch geteelde kokosnoten. Dan is er nog de extra virgin kokosolie, zoals de extra virgin olijfolie, alleen bestaat er niet zoiets als extra virgin kokosolie, dus laat je niet voor gek houden. Waar je met een boog omheen moet lopen is kokosolie die gewonnen is middels RBD. RBD staat voor refined, bleached and deodorized, ofwel geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. Tijdens dit proces verliest de kokosolie veel van zijn goede kwaliteiten. Hoewel deze olie vaak heel goedkoop is, heb je er dus niet veel aan. Kortom, kokosolie is hartstikke goed voor je, maar gebruik dan wel een pure of virgin (biologische) variant. Extra info: Lees ook het artikel 'Waarom vrijwel alle kokosolie bewerkte troep is' geschreven door drs. Oscar Helm.  

Pin voor later

Goede kokosolie herkennen