DIY: maak je eigen anti-muggen kaarsen

anti-muggen-kaarsen8

Is het eindelijk eens lekker weer, zit je buiten, word je helemaal lek gestoken door al die muggen die bloed ruiken. Of lig je lekker languit op de bank na een dagje werken te genieten van een film terwijl er een zacht zomerbriesje door de open ramen waait, krijg je ongewenst bezoek van die bloeddorstige parasieten. Nu kun je wel zo een ding in je stopcontact doen, maar die chemicaliën wil jij en je eventuele kinderen niet inademen en zo een apparaat met een heel hoge pieptoon terroriseert je huisdier en blijken helemaal niet effectief te zijn. Dus dan maar overgeven aan die gewelddadige sadisten? No way, Jose! Je kunt ze namelijk uit je buurt houden op een heel gezellige manier, namelijk met anti-muggen kaarsen. Vandaag leg ik uit hoe je zelf natuurlijke anti-muggen kaarsen met etherische olie maakt die muggen uit jouw buurt houden én ook nog eens lekker ruiken.  

Waarom geen gewone kaarsen?

De meeste kaarsen hebben een dirty little secret: er zit paraffine, een bijproduct van aardolie, in. Wanneer paraffine wordt verbrand komt er tolueen en benzeen vrij. Die kaars die zo lekker ruikt zou dus zomaar eens de lucht in je woning kunnen vervuilen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat  paraffine kaarsen op de lange termijn gezondheidsrisico's met zich mee brengen. Denk aan allergieën en astma, maar ook engere ziektes. Als je vaak kaarsen brandt, dan zul je ongetwijfeld ook vaker je gordijnen wassen, want die onzichtbare rook verzamelt zich daarin. Datzelfde onderzoek toonde overigens ook aan dat daar geen sprake van is bij natuurlijke kaarsen, gemaakt van bijvoorbeeld candelillawas. Natuurlijke kaarsen kosten helaas al gauw € 20 of meer, maar gelukkig kun je voor een fractie van dat bedrag zelf aan de slag. Dat rijmt.  

Je eigen anti-muggen kaarsen maken

Zelf anti-muggen kaarsen maken is een leuk project, ook om te doen met kinderen. Je bent er niet te veel tijd aan kwijt, je kunt een hele lading ineens maken en het scheelt echt enorm in de kosten. Deze anti-muggen kaarsen zijn naast gewoonweg gezellig ook nog eens heel nuttig door de toegevoegde etherische olie. Onderzoek toont namelijk aan dat etherische olie van citroen-eucalyptus in kaarsen ervoor zorgt dat er significant minder muggen in de buurt komen. Handig om te hebben dus.  

DIY kaars maken om muggen te verjagen

DIY kaars maken om muggen te verjagen

Kaarsen maken is eigenlijk een heel simpel proces. Voor bijenwas is het proces iets uitgebreider, maar in dit recept gebruik ik sojawas en daarmee kan een kind de was doen. Woordgrapjes zijn de bom. Je smelt de was, voegt de etherische olie toe en giet het in het potje met daarin de lont. 12 uur laten uitharden en de muggenverdrijvende gezelligheid kan beginnen.  

DIY kaars maken om muggen te verjagen

DIY kaars maken om muggen te verjagen

Als je een standaard lont gebruikt, zorg dan dat je potje niet te groot is. Anders krijg je namelijk een soort tunnel waarbij de was in de buurt van de lont is verbrand maar de rest van de was nog op zijn plek zit. De overgebleven was kun je natuurlijk gewoon hergebruiken, maar het is mooier als de kaars gewoon helemaal opbrandt. Ik zal in de toekomst nog eens een artikeltje wijden aan het maken van kaarsen en lonten in het algemeen.  

DIY kaars maken om muggen te verjagen

DIY kaars maken om muggen te verjagen  

Benodigdheden

 


Hier koop ik mijn overige ingrediëntenNatural Heroes

Werkwijze

  1. Neem een metalen of glazen kom en zet deze op een weegschaal voor je hem aanzet, zodat de weegschaal met de kom erop op 0 staat.
  2. Vul het potje dat je gaat gebruiken voor de kaars tot de rand met was en doe dit in de kom. Vul het potje vervolgens nog eens doe deze was ook in de kom.
  3. Weeg hoeveel gram was er in de kom zit en schrijf dit op. Je gaat namelijk etherische olie op basis van het gewicht van de was toevoegen.
  4. Maak het potje schoon en zet de lont in het midden. Om te zorgen dat de lont blijft staan als je de was erin giet klem je de lont tussen twee satéstokjes of sushistokjes die aan elkaar zijn vastgebonden met een elastiekje.
  5. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en plaats hier de kom met was op zodat deze smelt.
  6. Als de was is gesmolten neem je de kom van het vuur. Gebruik een pannenlap, want de kom is warm.
  7. Voeg de citroen-eucalyptus etherische olie toe. Gebruik 20 druppels citroen-eucalyptus per 100 gram was. Daarom is het handig om te weten hoeveel gram was je hebt gebruikt. Voeg eventueel andere etherische oliën naar wens toe.
  8. Giet de was nu voorzichtig in het potje, zodat de lont niet verschuift.
  9. Zet het potje weg op een plaats met kamertemperatuur. Na 12 uur knip je het teveel aan lont weg en is je kaars klaar voor gebruik!

 

Andere tips

Laat de kaars niet stollen op een te koude plek omdat de was dan kan barsten. De kaars kan dan gewoon nog gebruikt worden, maar het ziet er minder mooi uit.

Bij de eerste keer branden kun je het beste minimaal 1 uur laten branden zodat je geen tunnel krijgt in je kaars.

DIY kaars om muggen te verjagen

Nog even een kleine waarschuwing. Als je nog wat gesmolten was over hebt, dan kun je misschien nog een klein theelichtje maken of de was bewaren in een glazen afsluitbaar potje voor een volgende keer dat je kaarsen gaat maken. Giet de was niet in de gootsteen, want dat kan de boel behoorlijk verstoppen. Als je de was wilt weggooien, kun je dit beter in een leeg blikje of bakje dat je van plan was weg te gooien. De potjes die ik hier gebruik heb ik gekocht bij een kringloopwinkel voor 75 cent per stuk. Ze zijn van dik glas gemaakt en ideaal om keer op keer gebruikt te worden. Bij de kringloop stikt het van dit soort potjes overigens. Dus als je thuis geen mooie potje hebt, dan raad ik je zeker aan daar een kijkje te gaan nemen.  

Pin voor later

 DIY kaars om muggen te verjagen

 

1 reactie

Jet Kuil
 

Hallo, ik wilde deze blog bekijken, maar de foto's zijn niet zichtbaar. Probeer ik ze aan te klikken krijg ik een error. Ligt de fout aan mijn kant van de computer of zijn de foto's niet meer beschikbaar?

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter