DIY: Groene thee lotion bars maken

lotion bars maken
Hallo DIY queens (en hier en daar ook kings)! Vandaag gaan we zelf lotion bars maken. Voor wie het niet kent, een lotion bar is body lotion in vaste vorm. Na het douchen even met de lotion bar over je lichaam gaan en je huid is verzorgd, gevoed en ruikt naar bloemetjes. Nu kun je een lotion bar natuurlijk gewoon kopen in de winkel, maar waarom zou je dat doen als je het zelf voor een fractie van prijs kunt maken in een handomdraai? Nee serieus, lotion bars maken doe je binnen een half uurtje met makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Je moet het heel bont maken willen ze niet lukken ;-) . Als je wat extra maakt, kun je ze leuk verpakken en weggeven aan vriendinnen, zusjes, moeders, collega's of iemand anders die je graag een kleine, persoonlijke attentie wilt geven.

lotion bars maken

De lotion bars die ik vandaag met jullie deel bestaan uit bijenwas (vegans kunnen gaan voor candelillawas), sheaboter, olijfolie en matcha.
Fun fact: in het Russisch betekent matcha urine. Geen zorgen, de matcha waar ik het over heb in dit artikel is een Japans groene theepoeder. De theeplanten worden drie tot vier weken voor de oogst in de schaduw geplaatst, waarop de plant reageert door meer bladgroen te maken. De beste theebladeren worden vervolgens gestoomd, gedroogd en verpulverd tot een groen poeder dat rijk is aan antioxidanten, aminozuren en vitaminen en een prachtige groene kleur heeft. Die groene kleur en fantastische eigenschappen maken het een mooi ingrediënt voor een beautyproduct.
Vroeger was het best lastig om matcha te vinden, maar tegenwoordig krijg je het bij veel natuurwinkels, maar ook bij de supermarkt.

lotion bars maken

De lotion bars maak je door gelijke delen bijenwas, sheaboter en olijfolie met elkaar te vermengen. Eerst smelt je de bijenwas, vervolgens voeg je de olijfolie toe en als laatste de sheaboter, omdat je deze het best zo min mogelijk kunt verhitten. Sheaboter kan bij te veel verhitting een soort vlokjes vormen in het mengsel. Je lotion bars zijn dan wel nog bruikbaar, maar zien er minder mooi en glad uit.

Als je de was en de oliën hebt gesmolten doe je er vitamine E olie bij als natuurlijk conserveermiddel en wat druppeltjes etherische olie naar keuze. Zelf gebruikte ik ylang ylang voor dit recept en het ruikt werkelijk hemels. Tot slot voeg je een héél klein beetje matchapoeder toe. Met een héél klein beetje bedoel ik ook echt heel weinig. Voor 12 lotion bars voegde ik een half theelepeltje toe en daarmee krijg je de kleur die je ziet op de foto's. Als je de matcha toevoegt roer je deze zorgvuldig door de olie, neem hier echt de tijd voor. Je zult zien dat de olie een vieze, groene kleur krijgt, zoals hieronder op de foto.

lotion bars maken

Geen zorgen, zo gaan je lotion bars niet uitzien als ze zijn uitgehard. Zodra je de matcha hebt toegevoegd is het zaak om het mengsel snel in de vormpjes te gieten, want de bijenwas stolt snel. Ik gebruikte een siliconen muffinvorm, maar je kunt eigenlijk elk gewenst vormpje gebruiken. Siliconen vormen zijn fijn omdat je de lotion bars er makkelijk uit kunt wippen. Bij andere vormpjes kun je de lotion bars het beste even een half uurtje in de diepvries doen voor je ze uit de vorm haalt, want dan gaat het makkelijker.

Zodra je het mengsel in de vormen hebt gegoten roer je even met een tandenstokertje of de achterkant van een theelepeltje erin, om luchtbelletjes te voorkomen.

lotion bars maken

Laat het mengsel minimaal een uur of vier stollen, maar hoe langer hoe beter. Wip ze uit de vorm en ze zijn klaar voor gebruik.

Als je een lotion bar over je lichaam wrijft smelt het een klein beetje en blijft er een laagje van de lotion op je huid liggen. Als het erg koud is, kun je de lotion bar van tevoren even opwarmen in je handen. Het resultaat is een zijdezachte, gevoegde huid zonder gebruik van nare chemicaliën.

Nu gaan we de lotion bars maken

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en plaats hierop een metalen kom.
  2. Doe de bijenwas in de kom en laat die rustig smelten.
  3. Zodra de bijenwas is gesmolten voeg je de olijfolie toe en roer je het mengsel goed door.
  4. Voeg tot slot de sheaboter toe en wacht tot ook deze is gesmolten.
  5. Zodra de was en de oliën volledig vloeibaar zijn en goed met elkaar zijn vermengd haal je de kom van het vuur (wees voorzichtig, de kom is heet).
  6. Voeg nu de vitamine E olie en de etherische olie toe en roer wederom goed door.
  7. Doe het matchapoeder erbij en blijf roeren tot het mengsel een donkergroene, modderachtige kleur heeft gekregen.
  8. Giet het mengsel in de vormpjes en roer in elk vormpje met een tandenstoker of de achterkant van een theelepel om luchtbelletjes te voorkomen.
  9. Laat de lotion bars minimaal vier uur lang stollen, maar langer is beter.
  10. Wip de lotion bars uit de vorm en ze zijn direct klaar voor gebruik.
Het bovenstaande recept is voor 12 lotion bars. Vanzelfsprekend kun je er minder maken door de gebruikte hoeveelheden te verminderen. Je kunt er ook 12 maken, leuk inpakken, strikje eromheen en je hebt een perfect, persoonlijk cadeautje.

 

lotion bars maken

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en overtuigen dat zelf lotion bars maken een fluitje van een cent is met een mooi resultaat. Psst... heb je het DIY koffieserum tegen donkere wallen onder je ogen al geprobeerd?

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

Maak je eigen lotion bars met groene thee | natuurlijke verzorging | diy