DIY natuurlijk gezichtsmasker voor een verbrande huid

gezichtsmasker-verbrande-huid2

Terwijl ik dit schrijf komt het buiten met bakken uit de lucht. Stortregen en in de verte onweer. De kans op verbranding is dus klein. Niet nihil, want zelfs als de zon niet schijnt kun je verbranden, maar toch wel redelijk klein. Toch wil ik vandaag een DIY gezichtsmasker met je delen dat je kunt maken als je verbrand bent. Je kunt ook wat meer maken en het op je rug smeren of waar je ook wilt. De ingrediënten heb je meestal wel in huis en zelfs op vakantie zijn ze heel makkelijk verkrijgbaar. Dit masker kalmeert en verkoelt. Als je huid rood en pijnlijk is en gloeit, dan krijg je met dit masker het 'aaaaaahhhh' effect. Even niet in brand staan. Mocht je dus op vakantie zijn of mocht het hier in Nederland nog wat worden met het weer, Pin dit artikel dan even zodat je weet wat je te doen staat als je iets té lang in de zon bent geweest.  

Benodigdheden gezichtsmasker

  • een stukje komkommer van ongeveer 3-4 cm;
  • 1 eetlepel (plantaardige) yoghurt;
  • 1 flinke theelepel havermout (fijne vlokken of gemalen).

Deze ingrediënten zijn voldoende voor één masker. Dit masker kun je het beste steeds vers maken, dus het is niet verstandig om gelijk veel te maken.  

Werkwijze

Als je een staafmixer hebt doe je de ingrediënten allemaal in een kop of beker en pureer je de boel tot het een gladde massa wordt. Heb je geen staafmixer, dan rasp je de komkommer fijn en meng je de ingrediënten vervolgens goed met elkaar. 

DIY natuurlijk gezichtsmasker voor verbrande huid met havermout, yoghurt en komkommer

Gebruiksaanwijzing

Breng het masker aan met je vingers of met een kwast op je gezicht en hals. Laat dit tien minuten tot een kwartier zitten en spoel het dan af met lauw water. Gebruik een voedende, verzorgende en herstellende aftersuncrème om je huid nog wat meer TLC te geven. Wist je dat je je eigen natuurlijke aftersun kunt maken?  

Over de ingrediënten

Waarom specifiek deze drie ingrediënten? Hieronder leg ik je dat uit.  

Komkommer

Komkommer bestaat voor het overgrote gedeelte uit water, maar liefst 95%. Dat voelt heerlijk koel aan op de huid en alleen dat is eigenlijk al een reden om komkommer te gebruiken. Komkommer bevat daarnaast koffiezuur, een antioxidant, die helpt je huid te herstellen na blootstelling aan de zon. Het bevat bovendien vitamine C om je huid te verzorgen en te voeden.  

Yoghurt

Yoghurt verbetert de vochtopname, elasticiteit en de glow van je huid, daar hebben wetenschappers onderzoek naar gedaan. De goede bacterieën in de yoghurt (probiotica) kalmeren de huid en gaan ontstekingen tegen. Precies wat een verbrande huid nodig heeft.  

Havermout

Kinderen die waterpokken hebben worden wel vaker in een badje met havermout gezet om de huid te kalmeren en jeuk tegen te gaan. Wat gaat er ook jeuken? Juist, een verbrande huid. Havermout bevat avenanthramiden en die gaan ontstekingen, oxidatie, jeuk en irritatie tegen. Havermout neemt de roodheid bovendien een beetje weg, zodat je niet als een kreeft door het leven moet na een zonnebrand. In dit recept zorgt de havermout bovendien dat de yoghurt en de komkommer niet te vloeibaar worden door het masker te binden.  

Pin voor later

DIY natuurlijk gezichtsmasker voor verbrande huid met havermout, yoghurt en komkommer

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.