DIY middel tegen schurende benen

middel-tegen-schurende-benen1

In de winter denk je er zelden tot nooit aan. Echter, zodra het een beetje warm word en je in een rok of korte broek op pad gaat weet je het weer. Schurende benen kunnen een middag net zo vergallen als blaren of krappe schoenen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft je gewicht totaal niets te maken met schurende benen. Ik heb mensen wel eens horen zeggen dat 'je maar moet afvallen als je niet wilt dat je benen schuren'. Afgezien van het volstrekt onnodige commentaar klopt dat ook nog eens niet. Ik heb maat 36, maar toch weet ik alles van schurende bovenbenen. Alsof je een broek aan hebt die in brand staat.

Of je er last van hebt heeft enkel en alleen te maken met je bouw. Heb je geen thigh gap, dan heb je grote kans op chub rub. De meeste dames dragen een dun kort broekje om het te voorkomen of smeren met een doedorant stick. Je benen schuren namelijk niet zolang er geen vocht bij komt. Ga je ook maar een beetje zweten, dan begint het feest. Deodorant vangt zweet op of vormt een laagje waar zweet niet doorheen kan en het probleem is opgelost.

Nu zijn de meeste deodorantsticks niet natuurlijk of milieuvriendelijk en als je dat belangrijk vindt, dan heb je dus niets aan de deo tip. Ik deel vandaag daarom een zelfgemaakt middel tegen schurende benen. Het werkt net zo goed, is puur natuur en je kunt er zoveel van maken als je wilt. Je kunt het ook cadeau doen en bekend staan als die ene vriendin die het hart op de juiste plaats heeft. Hieronder het recept!  

Benodigdheden


Hier koop ik mijn overige ingrediëntenNatural Heroes

 

100% puur natuurlijke etherische oliën kun je met mij mee bestellen, stuur een berichtje met je wensen voor een offerte.

Werkwijze

Vul een klein pannetje met een laagje water en verwarm dit op middelhoog vuur. Neem een kommetje (van glas of metaal) dat iets groter is dan het pannetje, zodat je het bovenop de pan kan zetten. Doe hier de boter en de carnaubawas in. Zet de kom op het pannetje en wacht tot de boter en was zijn gesmolten. Roer goed door. Voeg nu de olie toe en roer wederom goed door. Voeg tot slot de tapioca of arrowroot toe en roer wederom goed door. Neem het kommetje van de pan (pas op, kan heet zijn!) en voeg eventueel wat druppels etherische olie naar keuze toe. Ik heb jasmijn gebruikt, omdat ik het lekker vind ruiken. Giet de was in een afsluitbaar, schoongemaakt potje en laat afkoelen tot het mengsel weer een vaste vorm aanneemt.  

Gebruik

Zorg dat de plekken waar je bovenbenen elkaar raken schoon en vooral heel droog zijn. Breng een kleine hoeveelheid zalf aan op beide kanten en smeer goed uit. Herhaal dit elke paar uur als het heel warm is en je veel zweet. Zorg steeds dat je de plek eerst droog dept voor je de zalf aanbrengt.  

Over de ingrediënten

Voor wie wil weten waarom je nou precies de bovenstaande ingrediënten toevoegt, hieronder wat extra informatie.  

Gefractioneerde kokosolie

Je kunt in principe elke olie die je wilt gebruiken, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar gefractioneerde kokosolie omdat dit een olie is die geen vetvlekken achterlaat en omdat het een droge olie is. Dat wil zeggen dat je geen olieachtige laag op je huid hebt. De olie is bovendien geur- en kleurloos. Wil je meer weten over gefractioneerde kokosolie en waarom het anders is dan gewone kokosolie, lees dan eens dit artikel.  

Tapiocameel of arrowroot

Als het warm is, ga je sowieso zweten, ongeacht wat je op je benen smeert. Tapioca en arrowroot (en maizena trouwens ook) vangen het vocht op en binden ermee, zodat het vocht sneller droog aan voelt. Zweet is wat de schurende werking doet ontstaan, dus tapioca of arrowroot zijn onmisbaar in dit recept.  

Cacaoboter of sheaboter

Om de zalf een vaste vorm te geven als het afkoelt heb je onder andere een boter nodig. Mijn voorkeur in dit recept gaat uit naar cacaoboter, omdat het lekker ruikt, maar ook omdat het een harde boter is die iets minder vet aanvoelt dan sheaboter. Het blijft nog even liggen op de huid voor het wordt opgenomen.  

Carnaubawas

Carnaubawas is de koningin van de wassen. Het is geschikt voor vegans en het laat een waterafstotend dun laagje achter op de huid. Waterafstotend is wat we willen, toch? In dit recept zou ik persoonlijk geen bijenwas gebruiken, omdat het iets vettiger van structuur is en een voelbaarder laagje achterlaat dan carnauba, maar dat kan ook met voorkeur te maken hebben. Candelillawas is ook een goede optie.  

Etherische olie

Etherische olie is in dit recept optioneel. Dit middel tegen schurende benen werkt ook prima zonder. Wil je toch iets toevoegen, dan zou ik kiezen voor een bloemenolie, want die verzacht de huid en ruikt bovendien heel lekker.  

Pin voor later

Diy middel tegen schurende benen

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.