Hou je hond vlooienvrij met cederhoutolie

Een tijdje geleden moest ik mijn hond ontwormen. Daarvoor krijg je van die druppels die je in de nek moet druppelen en dat zou dan moeten helpen. Zo gezegd, zo gedaan (niet van harte overigens). Mijn hond stond naast een gelakt paneel toen ik die druppels aanbracht en schudde zich meteen daarna uit. Een paar van die druppels kwam daardoor terecht op het paneel. Dat zag ik pas 20 minuten later, maar het kwaad was al geschied. Toen ik de druppels weg wilde vegen nam ik namelijk de lak ook mee! Het spul is dus blijkbaar zó agressief dat het droge en uitgeharde lak (op waterbasis) kan aantasten!

Een paar maanden later zag ik een reclame voorbij komen op TV voor anti-vlooien druppels. Ik weet nog dat ik mezelf gelukkig prijsde dat mijn hond nooit vlooien heeft gehad. Met de ervaring van de aangetaste lak in het achterhoofd moet ik er niet aan denken van die druppels te gebruiken. De laatste tijd kreeg ik echter drie keer de vraag van lezers wat te doen tegen vlooien en dus was het tijd om er eens over te schrijven. Vandaag leg ik jullie uit hoe je cederhout olie tegen vlooien in kan zetten. Hierbij moet ik in alle eerlijkheid vertellen dat ik de recepten heb gebaseerd op een artikel van Essential Oil Sanctuary. Dat komt omdat mijn hond dus geen vlooien heeft. Een aantal honden in mijn omgeving heeft minder geluk en uit deze betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat cederhout olie wel degelijk helpt.

LET OP! DEZE RECEPTEN ZIJN NIET GESCHIKT VOOR KATTEN! Dat komt omdat katten niet in staat zijn de etherische olie af te breken. Niet gebruiken op katten dus.

Waarom cederhout olie?

Vlooien moeten het vooral hebben van geur om hun prooi te kunnen vinden. Drie keer raden wat ze niet lekker vinden ruiken? Juist, cederhout. Etherische olie van cederhout is zeer geconcentreerd en heeft dus een sterke geur. Het gevolg is dat de vlooien liever elders hun maaltijd gaan halen. Jij zou immers ook niet gaan eten in een restaurant dat ruikt naar riool. Cederhout wordt daarentegen wel regelmatig gebruikt in parfums en heeft dus een geur die voor veel mensen prettig zal zijn of in ieder geval niet weerzinwekkend. Daar komt bij dat het een natuurlijk product is en mits correct gebruikt, veilig is voor jou, je hond en het milieu.

Controleer wel altijd of je hond allergisch is voor cederhout olie. Dat doe je door met een zeer kleine hoeveelheid te beginnen en dan actief te letten op symptomen van allergie. Houd je hond hierbij goed in de gaten, want je zal het moeten afleiden uit hun gedrag en uiterlijk.

Shampoo

Als je je hond regelmatig wast (wat ik overigens afraad als het niet nodig is), dan kun je de hondenshampoo verrijken met cederhout olie. Voeg niet meer dan 1 druppel cederhout olie toe aan de te gebruiken hoeveelheid shampoo en was je hond zoals je altijd zou doen. Bij kleine honden gebruik je zelfs minder dan dat. In zo een geval neem je een kleine hoeveelheid shampoo, meng je hier 1 druppel cederhout EO mee en gebruik je vervolgens maar de helft van dat mengsel.

Vlooienband

  • 1/2 eetlepel alcohol denat (of vodka)
  • 3 druppels cederhout etherische olie
Meng de bovenstaande twee ingrediënten in een een kommetje. Verwijder de halsband van je hond en druppel het mengsel erop of strijk het erop met een kwast. Laat de boel goed drogen en doe dan de halsband weer om. Dit herhaal je maandelijks tijdens het vlooienseizoen.

Vlooienspray

  • 1 liter water
  • 200 ml appelciderazijn
  • 3 druppels cederhout EO
Meng alle ingrediënten en doe ze in een sprayflacon. Lees hier hoe je zelf een glazen spuitflacon maakt. Schud goed voor gebruik en spuit vervolgens je hond ermee in. Spuit niet in de buurt van oren, ogen, neus of mond. Vergeet niet de mand er ook mee in te spuiten. Je kunt het ook bij deuren en in de auto spuiten op de plek waar de hond wordt vervoerd. Dit mengsel gebruik je eens in de paar dagen als je merkt dat de hond er goed op reageert.

Bonustips

  • Om vlooien uit je tuin te houden kun je ervoor kiezen om cederhoutsnippers neer te leggen, bijvoorbeeld bij bloembedjes. Als je hondenmand open te ritsen is, kun je ook wat snippers aan de binnenkant van de mand verdelen.
  • Stofzuig heel goed en zeer regelmatig als je merkt dat je hond last heeft van vlooien. Let hierbij vooral op de plekken waar je hond vaak ligt, zoals de hondenmand, de bank eventueel, de deurmat, de auto en eventuele stoffen speeltjes.
  • Kijk ook eens naar neemolie, ook dit helpt goed tegen insecten. Lees hier een uitgebreid artikel over.
  • Psst... wil je trouwens ook nog een makkelijke tip om hondenharen van je bank te verwijderen? Klik hier!

Pin voor later

Gebruik cederhout olie tegen vlooien op je hond. Het is een milde natuurlijke en milieuvriendelijke vlooienbestrijder, want vlooien houden niet van die geur

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter