Natuurlijke schoonmaaktip: zelf schuurmiddel maken

Foto's van héél vuile dingen die schoon zijn gemaakt vind ik echt heerlijk om te zien. Geeft een soort voldoening of zo. Dus toen ik besloot om een artikel over het zelf maken van schuurmiddel te schrijven moest ik iets vinden dat heel vuil was én ook nog eens geschikt was om schoon te maken met schuurmiddel. Neat freak die ik ben, bleek ik dat niet te hebben. Soms laat ik expres dingen wekenlang vies worden, puur zodat ik hier kan laten zien hoe je ze schoon maakt. Dat zou in dit geval echter te lang gaan duren, want voor schuurmiddel moeten vlekken behoorlijk hardnekkig zijn. Ik stond op het punt om bij vriendinnen te vragen of zij misschien iets hadden dat schoongemaakt moest worden met schuurmiddel, tot ik mijn avondeten in de oven schoof en mijn ovenrooster zag. Zéér vuil zou ik hem niet noemen - ik heb tijdens mijn studententijd erger gezien, veel erger - maar vuil genoeg voor mijn artikel. Hoppa, missie geslaagd! Het artikel van vandaag gaat dus over zelf schuurmiddel maken.

Zelf schuurmiddel maken is een fluitje van een cent. Met een beetje puimsteenpoeder of fijn zout zijn zelfs de meest hardnekkige vlekken verleden tijd.

Dit is hem dan. Ik had de foto eerst van boven genomen, maar toen leek hij bijna schoon en dat moest ik natuurlijk niet hebben. Vandaar dus de rare close-up.

Ik besloot het ovenrooster op te delen in drie delen. Eén deel heb ik schoongemaakt met enkel afwasmiddel, eentje met baking soda en eentje met puimsteenpoeder (a.k.a. mijn zelfgemaakte schuurmiddel). Hieronder de resultaten.

Afwasmiddel

Over het afwasmiddel kan ik heel kort zijn. Dit hielp enkel bij het verwijderen van vetvlekken. Het hardnekkige, ingebrande vuil bleef muurvast zitten.

Zelf schuurmiddel maken is een fluitje van een cent. Met een beetje puimsteenpoeder of fijn zout zijn zelfs de meest hardnekkige vlekken verleden tijd.

Baking soda

Met baking soda ging het al een heel stuk beter. Ik had wat baking soda op een schoteltje gestrooid en depte steeds met een vochtige spons erin om een soort schuurmiddel ervan te maken. Het werkte best goed moet ik zeggen. Je kunt een pasta maken van baking soda om de hardnekkige vlekken te verwijderen (zie hier bijvoorbeeld). Alleen, omdat de spijlen bij een rooster heel smal zijn kun je de pasta niet laten inwerken; het blijft gewoon niet zitten. Je gaat bovendien aan de slag met een spons en de baking soda lost al vrij snel op in het vocht in de spons, waardoor de schurende werking snel weg is. Je hebt dus behoorlijk wat baking soda nodig.

Zelf schuurmiddel maken is een fluitje van een cent. Met een beetje puimsteenpoeder of fijn zout zijn zelfs de meest hardnekkige vlekken verleden tijd.

Puimsteenpoeder of heel fijn zout

Last but not least. Je hebt hem vast al door, deze methode werkte perfect. Ik strooide wat puimsteenpoeder op een schoteltje en depte daar mijn spons steeds in. Het is ruw genoeg om goed te schuren, maar tegelijkertijd ook weer niet té ruw. Voor het hele rooster had ik uiteindelijk ongeveer een eetlepel nodig. Puimsteenpoeder lost namelijk niet op in water, dus het verliest zijn schurende werking niet. Alles wat tijdens het schoonmaken ernaast valt kun je simpelweg weer opdeppen met je spons tot je klaar bent. Een goed alternatief voor puimsteenpoeder is heel fijn zout.

Zelf schuurmiddel maken is een fluitje van een cent. Met een beetje puimsteenpoeder of fijn zout zijn zelfs de meest hardnekkige vlekken verleden tijd.

Als nieuw zal het rooster er niet meer uitzien, maar dit komt toch wel heel erg in de buurt. Net zoals bij elk ander schuurmiddel zijn er natuurlijk dingen waar je op moet letten:
  • Gebruik geen schuurmiddel op krasgevoelige of delicate ondergronden, zoals een antiaanbaklaag.
  • Test je schuurmiddel altijd op een klein, onzichtbaar stukje van het schoon te maken ding om te zien hoe het reageert.
Ik ben er tevreden mee! Zelf schuurmiddel maken is milieuvriendelijk (geen micro-plastic in het water), goedkoop en effectief. Je kunt het bijvoorbeeld ook voor je barbecue rooster gebruiken.

Pin voor later

Zelf schuurmiddel maken is een fluitje van een cent. Met een beetje puimsteenpoeder of fijn zout zijn zelfs de meest hardnekkige vlekken verleden tijd.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY.