Zelf tandpoeder maken

Wist je tandpasta eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is? Sterker nog, blijkbaar is het aangetoond dat je zonder tandpasta meer plaque verwijdert dan mét. Een belangrijke reden om tandpasta te gebruiken is de fluoride. Over dat laatste ingrediënt hebben nogal wat mensen een mening, dus ik ga er in dit artikel niet verder op in, als jullie het niet erg vinden. De állerbelangrijkste reden voor de meeste mensen om tandpasta te gebruiken is echter de frisse adem die het geeft. Bovendien, als je tientallen jaren tandpasta gebruikt, probeer dan maar eens een 'schoon gevoel' in je mond te hebben zonder. Zit tussen de oren natuurlijk, maar toch. Voor mij is poetsen zonder tandpasta geen optie.

De 'gewone' tandpasta uit de winkel gebruiken wij sowieso al jaren niet meer. Dat is namelijk vaak op dieren getest, bevat niet al te beste ingrediënten en soms zijn er microplastics aan toegevoegd als schuurmiddel (meer info hier en hier). Wij hebben vrij lang de Himalaya Herbals tandpasta gebruikt naar volle tevredenheid. Ik raad deze tandpasta nog steeds aan. Echter, de hoeveelheid verpakkingsmaterialen (doosje + plastic tube, elke maand weer) ging mij op een gegeven moment ook tegen staan. Toen kocht ik een keer een potje tandpoeder bij Lush. Best prijzig voor zo een 35 gram, maar het was heel zuinig in gebruik en ik vond het eigenlijk heel fijn om mee te poetsen. Je raadt het al: ik besloot dat ik dat ook zelf kon maken.

De eerste keer was een ramp. Het smaakte zout en vies. Toen ik de smaak eenmaal onder controle had besloot ik ook wat aan de kleur te doen. Ik gebruikte namelijk bentonietklei ervoor en dat ziet er niet zo 'fris' uit. Niets ten nadele van bentonietklei overigens, het is echt een fantastische reiniger en detoxer, maar ik wilde graag wit poeder. Kortom, het was even zoeken, maar vandaag ga ik jullie alles over zelf tandpoeder maken vertellen.

Benodigdheden

  • 1 eetlepel baking soda
  • 1 eetlepel kaolineklei (of bentonietklei)
  • 1 theelepel steviapoeder of xylitolpoeder
  • 10 druppels etherische olie van pepermunt
 

Zelf tandpoeder maken is een fluitje van een cent met dit handige recept. Je bespaart er een boel verpakkingsmateriaal en kosten mee!

Werkwijze

Meng de ingrediënten in een glazen of plastic kommetje met een plastic of houten lepel. Gebruik geen metaal in verband met de klei die zware metalen kan opnemen. Doe het tandpoeder in een afsluitbaar glazen of plastic potje.

Met deze hoeveelheid kun je weken vooruit. Maak niet te veel ineens. Als er per ongeluk water bij komt, dan wordt de houdbaarheid namelijk zeer sterk verkort. Water kan al snel zorgen voor schimmel.

Over de ingrediënten

Even wat extra info over de ingrediënten, altijd handig. Geen behoefte aan? Scroll dan verder naar beneden voor de gebruiksaanwijzing van het tandpoeder.

Baking soda

Er wordt wel gezegd dat baking soda veel te ruw voor je tanden is. Mensen met terugtrekkend tandvlees moeten er zeker mee oppassen, maar baking soda staat vrij laag op de zogenaamde Relative Dentin Abrasivity schaal, bedacht door Amerikaanse tandartsen. Hiermee wordt bepaald hoeveel schade een specifiek ingrediënt of een tandpasta toebrengt aan je gebit. 0-70 staat voor laag, 70-100 voor medium, 100-150 voor hoog, 150-250 zeer hoog en boven de 250 wordt afgeraden het product te gebruiken. Baking soda scoort een 7 op deze schaal. Ter vergelijking, veel in de winkel verkrijgbare tandpasta's scoren rond de 100.

Maar onthoud dat die Relative Dentin Abrasivity schaal niet alleszeggend is, ook de factoren zoals de druk tijdens het poetsen, de tandenborstel zelf, de hoeveelheid borstelharen en hoe lang er wordt gepoetst spelen allemaal een rol.

Kaolineklei

Klei absorbeert veel vuil, maar is tegelijkertijd mild, fijn van structuur en zacht. Het geeft je tandpoeder een mooie, frisse witte kleur. Je kunt ook bentonietklei gebruiken, de echte krachtpatser onder de kleien, maar die kleurt dus groen wanneer hij nat wordt. Dat je het weet!

Xylitol / stevia

Zowel xylitol als stevia zijn zoetstoffen die je tandpoeder een fijne smaak geven en de zoute smaak van de baking soda naar de achtergrond doen verdwijnen. Xylitol is bewezen effectief tegen gaatjes en heeft dus ook echt een functie in tandpoeder. Je moet het echter wel in poedervorm gebruiken, want je wil niet je tanden kapotschuren als je het in ruwere vorm gebruikt. Als je dat niet kunt vinden, dan is vermalen steviablad een goed alternatief. Dat doet verder niets tegen gaatjes overigens.

Pepermunt

De geur en smaak van pepermunt hoort gewoon in een tandpasta, nietwaar?

Gebruiksaanwijzing

Het gebruik van het tandpoeder is heel simpel. Dep je tandenborstel in het poeder en gebruik datgene dat aan de tandenborstel blijft plakken als tandpasta. Maak je tandenborstel eventueel een beetje vochtig voor je dept, maar zorg dat er geen druppels in het poeder achterblijven in verband met de houdbaarheid.

Poets je tanden zoals je dat ook met gewone tandpasta zou doen.

Gebruik deze tandpasta niet als je tand- of mondaandoeningen hebt. Gebruik deze tandpasta eveneens niet bij overgevoeligheid of allergie voor één van de ingrediënten. Bij twijfel altijd eerst overleggen met de tandarts hierover.

Zelf tandpoeder maken is een fluitje van een cent met dit handige recept. Je bespaart er een boel verpakkingsmateriaal en kosten mee!

Aanvullende ingrediënten

Bovenstaand recept is heel basic, maar je kunt ermee experimenteren. Hieronder staan een aantal ingrediënten die je zou kunnen uitproberen.

Calcium carbonaat

Voor extra schurende werking kun je ook nog een eetlepel calcium carbonaat (krijtpoeder) toevoegen. Dat is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Druantia. Als je calcium carbonaat toevoegt, zul je 30% meer stevia/xylitol en etherische olie moeten gebruiken voor dezelfde smaak.

Houtskool

Zwarte tandpasta is tegenwoordig helemaal in. De zwarte kleur wordt meestal bereikt met actieve kool. Dat is namelijk een sterke reiniger en ontgifter. Je kunt beginnen met het toevoegen van een halve theelepel aan het bovenstaande recept. Let wel op, houtskool kan vlekken op kleding en in de wasbak geven. Die krijg je er wel gewoon weer uit, maar dat je het weet.

Kokosolie

Wil je toch een soort pasta in plaats van poeder, dan kun je ervoor kiezen om kokosolie toe te voegen aan het mengsel. Begin eens met anderhalve eetlepel gesmolten kokosolie (au bain marie verwarmen) toe te voegen. Je kan eventueel meer toevoegen tot je de juiste consistentie hebt gevonden. Persoonlijk vind ik het niet fijn om met een olie te poetsen, waardoor ik het zelf niet toevoeg. Anderen zweren er echter bij.

Etherische olie

Ook op het gebied van etherische olie ben je niet alleen gebonden aan pepermunt. Voeg echter nooit meer dan 10 druppels in totaal toe. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Tea tree (antibacterieel, zoals ik hier al schreef);
  • Kaneel;
  • Kruidnagel; (zie je vaak terug in natuurlijke tandpasta)
  • Lavendel.

Maak ook je eigen mondwater

Mondwater kun je eveneens zelf maken. Klik hier voor het recept.

Zelf mondwater maken is makkelijk, goedkoop, alcoholvrij en effectief! Het enige dat je nodig hebt is baking soda, water en etherische olie!

Pin voor later

Zelf tandpoeder maken is een fluitje van een cent met dit handige recept. Je bespaart er een boel verpakkingsmateriaal en kosten mee!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.