DIY Baardbalsem voor hem

zelf-baardbalsem-maken1

Vaderdag komt er weer aan, dus ik dacht dat het leuk zou zijn een recept voor mannen met jullie te delen. Deze is niet geschikt voor de mannen die zich dagelijks scheren, zij kunnen beter zelfgemaakte aftershave gebruiken. Nee, dit recept is voor de mannen met een baard. We gaan namelijk baardbalsem maken! Baardbalsem zorgt ervoor dat de baard zachter aanvoelt en beter in model blijft. De baard in model brengen is namelijk een dingetje, kwam ik achter. Zo zag ik laatst een filmpje van een barbier die een baard blow out aanbiedt. Dus dat de baard in model wordt geföhnd. Ik vond het best leuk om te zien hoe een kroezige baard na zo een föhn beurt hipsterwaardig werd. Na het föhnen werd er baardbalsem aangebracht. Ik dat gelijk googlen en wat blijkt, dat spul kost gewoon tussen de € 15 en € 30 per potje. Say whaaat?? Toen ik de ingrediënten checkte dacht ik 'wauw, dat kan dus echt goedkoper', want de ingrediënten die er in gaan zijn niet zo ingewikkeld. Kijk, als je de ingrediënten om baardbalsem te maken koopt, dan investeer je een soortgelijk bedrag. Echter, met die ingrediënten kun je minstens tien van die potjes maken. Dus onderaan de streep ben je tien keer goedkoper uit. Afin, het recept!

Benodigdheden

 • 2 eetlepels jojoba-olie
 • 2 eetlepels castorolie
 • 2 eetlepels sheaboter of cacaoboter
 • 1 eetlepel bijenwas (of een vegan variant)
 • Optioneel: etherische olie naar keuze


Hier koop ik mijn ingrediëntenNatural Heroes

Castorolie bevordert de haargroei en zorgt voor dikker, mooier haar. Je kunt het ook weglaten en gewoon 4 eetlepels jojoba-olie of een andere olie naar keuze gebruiken. Bij zowel sheaboter als bijenwas kun je kiezen voor een ongeraffineerde variant of juist een geraffineerde variant. Ongeraffineerd wilt zeggen dat deze onbewerkt is. Het bevat dus meer voedingsstoffen voor de baard, maar het heeft ook een lichte kenmerkende geur. Geraffineerd wil zeggen dat de boter of was is gezuiverd en geurloos is, maar ook minder voedingsstoffen bevat. 

Zelf baardbalsem maken

Etherische olie blends

Als je een geurtje aan de baardbalsem wilt toevoegen, dan kun je etherische olie gebruiken. Je kunt ervoor kiezen slechts één olie te gebruiken, maar je kunt ook een blend maken van verschillende oliën voor een mannelijke geur. Hieronder heb ik een paar suggesties voor je op een rij gezet. Friszoete geur:

 • 4 druppels sinaasappel;
 • 2 druppels cederhout;
 • 2 druppels ylang ylang.

Kruidige geur:

 • 3 druppels sinaasappel;
 • 3 druppels wierook;
 • 2 druppels kaneel.

Exclusieve geur:

 • 2 druppels sandelhout;
 • 2 druppels wierook;
 • 2 druppels lavendel.

Earl wood:

 • 3 druppels bergamot;
 • 3 druppels den;
 • 2 druppels cederhout.

100% puur natuurlijke etherische oliën kun je met mij mee bestellen, stuur een berichtje met je wensen voor een offerte.

Werkwijze

Zet een klein pannetje met een bodempje water op het vuur en breng dit zachtjes aan de kook. Zodra het water kookt draai je het fornuis op de zachtste stand. Zet nu een metalen of glazen kommetje op de pan. Doe de bijenwas en de boter in het kommetje en laat deze smelten (au bain marie). Zodra ze zijn gesmolten voeg je de olie toe. Roer even goed en neem de kom van de pan af. Voorzichtig met je handen, de kom kan warm zijn! Laat het mengsel een beetje afkoelen en voeg nu eventueel de etherische olie toe. Meng dit alles wederom goed door. Giet de vloeibare baardbalsem in een potje en laat langzaam afkoelen, zonder deksel. Je kunt het potje afdekken met een stukje papier om ervoor de zorgen dat er niets in terecht komt dat er niet hoort. Zodra de balsem afgekoeld is zal hij stollen en dan is hij klaar voor gebruik. Doordat er geen water bij zit is de baardbalsem maanden houdbaar. Zo simpel is baardbalsem maken dus!

Gebruik

Neem een klein beetje baardbalsem uit het potje en verdeel dit over je handen. Door je lichaamswarmte zal de balsem smelten, waarna je hem over de baard verdeelt. Gebruik niet te veel, anders krijg je coupe vet. Mocht je de balsem cadeau doen, plak er dan een leuke sticker op, doe er een kaartje bij en je hebt een origineel cadeau!

Pin voor later

Maak je eigen baardbalsem

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.