Tien toepassingen van tea tree olie

Tea tree olie, ook wel theeboomolie genoemd, was een paar jaar geleden nog een obscure etherische olie die vooral bekend stond om zijn rare, medicinale geur. Tegenwoordig staat het bekend als een onmisbaar onderdeel van de natuurlijke thuisapotheek. Tea tree olie komt oorspronkelijk uit Australië, waar de Australische regering strenge eisen stelt aan de kwaliteit. Er wordt zelfs gezegd dat Australische boeren die de struiken verbouwden vrijgesteld waren van de dienstplicht tijdens WO2, zodat er genoeg tea tree olie zou worden geproduceerd voor de soldaten. In het artikel van vandaag vertel ik je over 10 toepassingen van tea tree olie.

1. Acne

Eén van de bekendste toepassingen van tea tree olie is de behandeling tegen puistjes. Inmiddels is al in meerdere onderzoeken aangetoond dat het ook echt werkt. Toegegeven, het zijn kleine onderzoeken, maar ze zijn wel veelbelovend (kijk hier, hier of hier maar eens).

Mijn eigen ervaring is dat het vooral helpt tegen onderhuidse pukkeltjes die er normaliter heel lang over doen om te verdwijnen. Met tea tree olie verdwijnen ze binnen 1 à 2 dagen weer, joooeee doei! Ik meng hiervoor tea tree olie met roosgeranium in jojoba-olie en het werkt echt voor mij.

2. Mondverzorging

Ik heb wel eens een recept met jullie gedeeld voor het zelf maken van mondwater. Daar zat tea tree olie in verwerkt en met reden. Onderzoek (helaas wel op dieren) toont aan dat tea tree olie in staat is de mond te reinigen. Het helpt bovendien, samen met andere etherische oliën, bij het bestrijden van een slechte adem. Weer ander onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde schadelijke bacterieën niet tegen tea tree olie kunnen. Let wel, tea tree olie is niet geschikt voor inname, dus spuug de boel na gebruik uit en spoel je mond even na.

3. Insectenbeten

Ik schreef al eens over 7 natuurlijke middelen om een jeukende huid na een muggenbeet tegen te gaan. In dat lijstje stonden etherische oliën vermeld, maar tea tree olie werd niet uitgebreid benoemd. Misser van mijn kant, want tea tree olie kalmeert de huid na een insectenbeet, waardoor de boel wat minder pijnlijk en geïrriteerd aan voelt.

4. Schimmelnagel

Kom ik weer hoor, met die onderzoeken. Ze zijn steeds klein, maar veelbelovend, dus blijf ik er maar steeds op wijzen. Bij één van die onderzoeken kregen 40 personen een crème met tea tree olie en 20 personen kregen een placebo. Na 16 weken was bij 80% van de mensen die de tea tree olie crème kregen de schimmelnagel blijvend genezen. Bij de placebo groep was dat aantal 0. Hier nog zo een onderzoek, gewoon omdat het kan.

5. Hoofdluis

Iedere moeder die ooit hoofdluis heeft moeten bestrijden (hoi mam!) weet dat eigenlijk geen enkel middeltje 100% werkt. Uiteindelijk kom je ervan af door veel te kammen en de neten te verwijderen. Een bijkomend probleem is dat luizen steeds resistenter worden tegen de middelen verkrijgbaar bij de apotheek. Echter, onderzoek toont hoopgevende resultaten aan voor de bestrijding van luizen met tea tree olie. Tea tree olie bleek namelijk in staat om 100% van de luizen te doden in 30 minuten, waarbij de concentratie van tea tree olie 1% was. Het was echter niet zo goed in staat de neten te doden helaas.

6. Roos

In een groep van 126 personen met roos kreeg een gedeelte een shampoo met 5% tea tree olie en een gedeelte kreeg een placebo. Beide groepen gebruikten de shampoo dagelijks gedurende 4 weken. 41% van de groep die de tea tree olie shampoo gebruikte merkte verbetering in de hoeveelheid en de ernst van hun roos, terwijl dat bij de placebogroep maar 11% was. De onderzoekers bestempelen de tea tree olie shampoo dan ook als veelbelovend!

7. Deodorant

Zweten is eigenlijk heel goed. Het zorgt ervoor dat je lichaam in staat is af te koelen en het voert tegelijkertijd afvalstoffen af. Zweet zelf stinkt niet, het ruikt nergens naar. Zodra zweet je lichaam verlaat komt het in contact met de bacteriën op je huid en daar gaat het mis. Je oksels zijn door hun redelijk afgesloten en vochtige plaats namelijk een broedplaats voor die bacterieën. Zij zien zweet als een soort feestmaal waarop ze los gaan, om vervolgens nare geurtjes te verspreiden. Tea tree olie heeft antibacteriële eigenschappen en is dus een uitstekend natuurlijk ingrediënt in (zelfgemaakte) deodorant, Hier vind je een fijn recept voor DIY deodorant.

8. Schoonmaakmiddel

Ik heb het al 10 keer gezegd in dit artikel, maar tea tree is effectief tegen een reeks bacterieën. Wat wil je zoveel mogelijk verwijderen tijdens het schoonmaken? Juist, diezelfde bacterieën. Tea tree olie is dus een fantastisch ingrediënt in zelfgemaakt schoonmaakmiddel. Zoek je een simpel, handig en doeltreffend recept, klik dan hier. Je kunt daar simpelweg tea tree olie aan toevoegen en je bent klaar voor serieus schoonmaakwerk.

9. Handen wassen

De wetenschap waarschuwt dat we onze handen niet té vaak moeten wassen met antibacteriële zeep, want dat zou zomaar eens averechts kunnen werken op termijn. De bacterieën die ermee worden gedood kunnen namelijk resistent worden tegen antibacteriële zepen. Het beste was je je handen uitgebreid voor en na het koken en na een toiletbezoek. Onderzoek toont aan dat zeep waar tea tree olie aan is toegevoegd vele malen effectiever is tegen bacterieën dan gewone zeep. Tegelijkertijd is het niet een allesvernietigende zeep. Kortom, versterk de werking van een milde zeep door er wat druppels tea tree aan toe te voegen.

10. Schimmelinfecties (zwemmerseczeem en ringworm)

Van schimmelinfecties word je natuurlijk niet vrolijk. Van het feit dat je dit met een natuurlijk middel als tea tree olie kunt proberen te genezen waarschijnlijk wel. In een groep van 158 personen had 72% van de gebruikers van tea tree olie significante vooruitgang geboekt bij de behandeling van hun zwemmerseczeem. Dit was maar 39% bij de placebo groep. Een andere studie toonde aan dat tea tree vooral heel geschikt was in het bestrijden van de symptomen van zwemmerseczeem, maar helaas minder in de oorzaak ervan.

Voorzorgsmaatregelen

Je hebt hierboven gelezen dat tea tree olie een heel effectief middel is. Echter, with great power comes great responsibility. Er zijn dus een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen bij gebruik van tea tree olie.
  • Pas altijd de regels voor veilig gebruik van etherische olie toe, deze kun je hier terugvinden.
  • Gebruik niet meer dan een 4-5% tea tree olie in een product. Met andere woorden, op 100 ml draagolie mag je maximaal 5 ml tea tree olie gebruiken.
  • Gebruik bij een stoombad met tea tree olie niet meer dan 6 druppels.
  • Gebruik tea tree olie niet inwendig, het is giftig. Laat je ook niets wijsmaken erover online, gewoon niet doen.
  • Houd de olie uit de buurt van kinderen en huisdieren.
  • Test de olie altijd op een klein stukje huid gedurende 24 uur voor je het in gebruik neemt.
  • Gebruik tea tree olie niet op huisdieren, onderzoek heeft aangetoond dat dit niet veilig is voor ze.

Pin voor later

Tea tree olie is onmisbaar in elke huisapotheek en met deze lijst van tien toepassingen van tea tree olie lees je precies waarom!