Simpele tip om je handdoeken (weer) absorberend te maken

handdoeken-absorberend-maken

Toen ik in maart verhuisde was het tijd voor nieuwe handdoeken. Niet alleen was onze laatste set een bij elkaar geraapt zooitje, vermoedelijk nog uit de studententijd van manlief, maar ze waren hun vorm helemaal kwijt en sommigen vielen van ellende bijna uit elkaar. Dankzij een dierbare vriendin kreeg ik een nieuwe set mooie 'fluffy' handdoeken in allemaal dezelfde kleur. Eenmaal in het kastje voelde ik me lekker burgerlijk met mijn grote-mensen-handdoeken. Toen de eerste douchebeurt erop zat en ik me stond te drogen, ebde het enthousiasme echter al snel weg. Mooi waren de handdoeken zeker, maar absorberen deden ze niet. Het leek wel alsof er een soort waterafstotende laag op die handdoeken zat. Een beetje googlen leerde me dat dat ook nog echt het geval was. Nieuwe handdoeken hebben vaak een beschermende laagje om te zorgen dat ze hun 'fluffiness' en hun kleur behouden in de winkel. Terwijl ik dat opzocht ontdekte ik ook gelijk waarom oudere handdoeken soms niet meer zo goed absorberen: wasverzachter laat ook een dun waterafstotend laagje achter. Blijkbaar is handdoeken absorberend maken een dingetje, want ik vond talloze trucjes uit oma's tijd. Ik besloot vier methodes te proberen, maar verder dan de eerste ben ik niet gekomen, want die werkte meteen perfect! Die tip wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden.

Benodigdheden

  • Baking soda
  • Citroenzuur of azijn

Werkwijze

Als je handdoeken gloednieuw zijn volg je alle stappen, maar als je je huidige handdoeken een opfrisbeurt wilt geven, dan sla je de eerste stap over.

Stap 1

Doe de handdoeken (en verder niets anders) in de wasmachine en was ze op de maximale temperatuur die op het label staat. Voeg geen wasmiddel of wasverzachter toe. Het warme water kan al heel wat van de laatste restjes textielverf en het waterafstotende laagje wegspoelen. Als de wasmachine klaar is, hoef je de handdoeken niet te drogen, maar kun je gelijk door naar stap 2. Toegegeven, wassen op een hoge temperatuur is niet milieuvriendelijk. Soms ontkom je er echter gewoon niet aan, want je andere optie zou zijn om weer nieuwe handdoeken te kopen en dan maar hopen dat ze wél absorberen?

Stap 2

Doe een schep baking soda ter grootte van een flinke eetlepel in het wasmiddelbakje en een flinke theelepel citroenzuur (of een scheut azijn) in het wasverzachterbakje. Zorg dat de baking soda en citroenzuur (of azijn) niet in contact komen met elkaar, want dan gaan ze bruisen en vervolgens houd je simpelweg zout water over. Draai een wasprogramma dat je normaalgesproken ook zou gebruiken voor je handdoeken.

Stap 3

Wapper de handdoeken goed uit voor je ze ophangt aan een waslijn (eventueel buiten). Als je een droger gebruikt, laat de handdoeken dan niet kurkdroog worden in de droger, maar haal ze eruit als ze nog een beetje vochtig zijn en laat ze dan verder drogen op een wasrek. Als het goed is zijn je handdoeken nu veel beter in staat vocht op te nemen. Eens in de zoveel tijd, als je merkt dat ze hun werk niet meer zo goed doen, herhaal je het bovenstaande lijstje gewoon.

Bonustips

Nog even wat extra tips over handdoeken op een rijtje.

  • Gebruik geen wasverzachter voor je handdoeken. Die laat namelijk een waterafstotend laagje achter, precies het tegenovergestelde van wat je wilt. Hetzelfde geldt trouwens voor je schoonmaakdoekjes.
  • Hoe houd je handdoeken dan zacht? Door minder wasmiddel te gebruiken en eventueel natuurazijn als wasverzachter. We gebruiken sowieso vaak veel meer wasmiddel dan nodig, maar bij handdoeken geldt des te meer dat het met mate moet.
  • Hang je handdoek altijd netjes op na gebruik. Een opgepropte vochtige handdoek is een broedplaats voor schimmels. Jak!
  • Hang je vochtige handdoeken niet op een radiator en zet je droogrek niet naast een radiator. De handdoeken worden er zo stijf als een plank van.

Lees ook: Zo maak je gootsteenontstopper met slechts twee ingrediënten

Pin voor later

handdoeken absorberend maken

12 berichten

Joke
 

Nieuwe handdoeken 24 uur in koud water zetten daarna wassen zoals je gewend bent en dan doen handdoeken waar ze voor gemaakt zijn
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Die had ik nog niet gehoord, dank je voor deze extra tip!
Lees verder
Lees minder
Iris
 

Ipv wasverzachter een scheutje azijn in het wasverzachterbakje. Dan blijven ze kleurecht én goed wateropnemend. Bij action is azijn met lavendelveld te koop. Prima alternatief voor wasverzachter en ook beter voor de wasmachine
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Klopt doen wij inmiddels al meer dan een jaar. Alleen kiezen wij voor natuurazijn, omdat de meeste azijnen met geurtjes, synthetisch zijn. Wij kiezen liever voor puur natuur ;-)
Lees verder
Lees minder
Pien Leeggangers
 

Ik zet nieuwe hand- of theedoeken ook altijd in koud water. Daardoor lussen handdoeken ook minder. Na het wassen heerlijk buiten aan de lijn laten wapperen.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Helaas hier geen mogelijkheid om buiten op te hangen :-( , maar met deze tip maak je anderen vast blij. Wat bedoel je met 'daardoor lussen handdoeken ook minder' daar heb ik nog nooit van gehoord?
Lees verder
Lees minder
Bert
 

Als je de handdoeken ouderwets wastabsorberen ze uitstekend. Door de wasverzachter nemen ze weinig vocht op. Alleen wassen en binnenshuis op een rekje drogen. Een heerlijk schurende en drogende haddoek is het resultaat. Nieuwe handdoeken moet je een paar keer wassen, dak krijg je het beoogde resultaat
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Bert, dank je voor je reactie. Klopt het is de wasverzachter die je handdoeken slechter laat absorberen. Persoonlijk vind ik alleen schurende handdoeken niet echt prettig, ik gebruik natuurazijn als wasverzachter en daarmee zijn ze zacht en absorberend. Precies zoals ik het prettig vind.
Lees verder
Lees minder
Annemieke Smeele
 

Was al jaren met een schep soda door 't wasmiddel en azijn in 't bakje van de verzachter. Werkt perfect en zachte was.

Lees verder
Lees minder
Angelique
 

Gewoon je was wassen met wasmiddel en 150 ml natuurlijk, dat is de beste wasverzachter die er is en je kleuren en je witte was blijven prachtig.

Lees verder
Lees minder
Mariska @ Bespoke by you
Staf
 

Bedankt voor je reactie. Nu ben ik wel nieuwsgierig wat je met 150 ml natuurlijk bedoeld?

Lees verder
Lees minder
Johan
 

Nu snap ik het waarom mijn handdoeken zo slecht drogen, dat doen ze al slecht in de wasautomaat.

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter