Zelf allesreiniger maken (zonder azijn)

Een tijdje geleden besefte ik dat ik nooit een artikel heb gewijd aan zelf allesreiniger maken, terwijl het écht heel simpel is. Schoonmaakmiddelen maken is sowieso heel makkelijk (kijk maar) en het is een ideaal startpunt als je je eerste stappen zet richting het zelf maken van producten. Het scheelt op den duur namelijk een hoop plastic flessen! Let er maar eens op hoe snel je door die plastic flessen schoonmaakmiddel heen bent elke keer. Daarnaast weet je precies wat er in zit en vooral ook wat er niet in zit, want van het ingrediëntenlijstje op de schoonmaakmiddelen in je kast wordt je niet veel wijzer.

Bovendien zit er vaak heel veel parfum in dat niet iedereen goed kan verdragen, vooral kleine kinderen en huisdieren niet. Die laatste twee categorieën stoppen daarnaast ook constant vanalles in hun mond waar nog restjes agressief schoonmaakmiddel op kan zitten. Nu zeg ik niet dat je de ingrediënten in onderstaand recept kunt eten, zou ik zeker niet doen, maar het zijn mildere schoonmaakmiddelen. Dat merk je ook aan je handen, die voelen na het schoonmaken niet meer als schuurpapier.

Tot slot is het zelf maken van schoonmaakmiddelen een mooie manier om te minimaliseren. Als je al die flessen in je gootsteenkastje kan vervangen door een paar simpele maar zeer effectieve producten, dan scheelt dat toch weer een boel ruimte en ook een boel geld!

Waarom geen azijn?

Azijn is een heel fijn schoonmaakmiddel om mee te ontkalken, water zachter te maken, spiegels te laten glanzen en bepaalde bacterieën te doden, maar vet en vuil verwijderen lukt er niet zo goed mee. Voor vetvlekken en andere viezigheid laat je de azijn beter staan, want onderzoek toont namelijk aan dat van alle natuurlijke schoonmaakmiddelen azijn het minst effectief is op dat gebied. Meer weten over de effectiviteit van azijn bij de schoonmaak? Klik dan hier.

Voor vet- en vuilvlekken gebruik je nog altijd het beste gewoon natuurlijke zeep. Het meeste wat wij aanzien voor vuil is stiekem eigenlijk ook vet of olie. Zoals je weet mengen water en vet niet met elkaar. Zeep zorgt ervoor dat dat wél gebeurt. Dus als je zeep in water oplost zorg je ervoor dat het water in staat wordt gesteld vetvlekken te verwijderen. Zo simpel werkt het. Zeep bindt gewoon twee zaken die normaal gesproken niet met elkaar binden.

O en p.s. zeep en azijn mengen is geen goed plan, want dan werken beide niet meer.

Benodigdheden

  • 1 blok Dr. Bronner's zeep
  • Sinaasappel etherische olie (of een andere citrusolie naar keuze)

Werkwijze

DIY: zelf allesreiniger maken met Dr. Bronner's zeep en sinaasappel etherische olie is makkelijk, snel, natuurlijk, duurzaam en goedkoop met dit handige recept!

Neem een grove rasp en rasp het blok zeep volledig. Je kunt ook een fijne rasp gebruiken, maar dan kost het raspen je een stuk meer moeite, terwijl het voor het resultaat weinig uitmaakt. Doe de zeep in een afsluitbaar bakje. Zelf ben ik groot fan van de glazen bakjes van IKEA.

Bekentenis: soms ben ik te lui om te raspen en dan snijd ik elke keer een heel klein stukje van de zeep af en gebruik dat in onderstaande recept.

Gebruik

Wanneer je gaat schoonmaken, doe je een een halve tot hele  theelepel zeepvlokken in een emmer en 5 druppels etherische olie van sinaasappel. Gebruik niet meer dan een theelepel zeep, omdat je dan het risico loopt dat je zeepresten achterlaat op je meubels en dat is natuurlijk niet mooi. Als je iets moet schoonmaken dat écht vies is, kun je beter na een tijdje een nieuwe hoeveelheid allesreiniger maken.

DIY: zelf allesreiniger maken met Dr. Bronner's zeep en sinaasappel etherische olie is makkelijk, snel, natuurlijk, duurzaam en goedkoop met dit handige recept!

Daarna vul je de emmer met ongeveer 2 liter water, niemand zal kijken op een milliliter meer of minder. Roer even goed in het water zodat de zeep is opgelost. De boel ruikt écht heel lekker. Als je geen emmer wilt gebruiken kun je het goedje ook in een lege spuitflacon doen (zoals een DIY glazen spuitflacon). Echter, bedenk je wel dat alles waar water in zit niet al te lang houdbaar zal zijn zonder conserveringsmiddelen, dus maak je allesreiniger binnen niet al te lange tijd op.

Gooi een schoon doekje in het water, wring het uit en ga aan de slag met de schoonmaak. Eens in de zoveel tijd weer even het doekje in het water, uitwringen en weer verder. Na afloop giet je het vuile water in de gootsteen of het toilet en klaar is kees. De heerlijke friszoete geur van sinaasappel blijft nog even hangen in je schone huis en je handen voelen niet als schuurpapier na het schoonmaken.

Let wel, citrus etherische oliën kunnen je huid gevoelig maken voor de zon. Als je dus van plan bent tijd door te brengen in de zon kun je beter schoonmaakhandschoenen dragen.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

Pin voor later

DIY: zelf allesreiniger maken met Dr. Bronner's zeep en sinaasappel etherische olie is makkelijk, snel, natuurlijk, duurzaam en goedkoop met dit handige recept!