20 dingen die je vergeet schoon te maken

dingen-die-je-vergeet-schoon-te-maken

De lente lijkt eindelijk begonnen! Naast de drankjes op de terrasjes, de etentjes in het zonnetje en de wandelingen naar de ijssalon, nemen de meeste mensen in de lente ook even de tijd om het huis eens goed onder handen te nemen. Ik wilde eigenlijk een artikel schrijven met tips voor de lenteschoonmaak, maar toen gebeurde het gordijnincident. Het gordijnincident gebeurde als volgt. Een tijdje geleden ben ik verhuisd en in letterlijk de laatste doos die nog uitgepakt moest worden vond ik mijn gordijnen terug. Hallelujah! Ik had ze netjes gewassen, gestreken en opgehangen. Toen de gordijnen hingen kon ik mijn geluk niet op, want het leven in een aquarium was eindelijk voorbij. Alleen zag ik toen dat ik nog een stuk vergeten was te strijken. Geen probleem, ik heb zo een stoomstrijkijzer en die kun je ook verticaal gebruiken. Dus ik haalde nog de laatste vouwen eruit en toen, op het laatste moment, besloot mijn strijkijzer op de zelfreinigende stand te gaan. Mijn gordijn werd onder gesproeid met kalkresten. NOOOO! Maar nu komt het: de volgende dag had ik ze weer gewassen en gestreken en besloot ik ze terwijl ze hingen te strijken. Ging dat kreng WÉÉR op zelfreinigende stand! Blijkbaar was ik vergeten het strijkijzer schoon te maken en was de maat voor hem helemaal vol. Zo kwam ik dus op het idee om een artikel te schrijven over dingen die je vergeet schoon te maken.

Dingen die je vergeet schoon te maken

Strijkijzer

Door schade en schande en tot twee maal toe vieze gordijnen vergeet ik deze jongen dus niet meer. Een eetlepel citroenzuur opgelost in heet water erin en na een kwartier weer leeggieten.

Koffiezetapparaat

Tenzij je eentje hebt met een zelfreinigende stand is de kans groot dat hij al lang niet meer is schoongemaakt, toch? Citroenzuur ontkalkt en baking soda reinigt. Lees wel even het boekje of je met citroenzuur (of azijn) mag ontkalken, niet alle apparaten kunnen daar tegen.

Ventilator

Als je je ventilatoren niet schoonmaakt dan blazen ze alle stof dat op ze ligt zo weer je schone kamer in.

Afstandsbediening

Het valt niet echt op, tot je een keer goed ernaar gaat kijken en vol horror beseft dat je openbare toiletten hebt gezien die schoner waren. Idem voor de controllers van je game consoles.

Matras

Ja, je lakens was je regelmatig, maar het is niet zo dat ze zweet- en huidschilferproof zijn, dus je matras schoonmaken is absoluut geen slecht idee. In 50 toepassingen van baking soda lees je hoe je dit kunt doen. En als je toch bezig bent, kun je gelijk ook de hondenmand schoonmaken.

Make-upkwasten

De een maakt ze wekelijks schoon en de ander neemt het zich voor en doet het nooit. Doe toch maar een keer met dit handige recept.

Haarborstels

Je zult ongetwijfeld regelmatig de haren eruit halen, maar maak je je borstels eens in de zoveel tijd ook echt even schoon? Al die huidschilfers en talgresten in je borstel maken je lokken er niet mooier op ;) Met een beetje zeep en wat baking soda zijn ze weer als nieuw.

Filter van je stofzuiger

Misschien heb je er een zonder zak en dan gooi je die bak gewoon eens in de zoveel tijd. Misschien heb je er een met zak en vervang je deze af en toe, maar dat filter wordt meestal vergeten. Maak het filter eens schoon en je stofzuiger zal zowaar beter werken. Tip: druppel eens wat etherische olie op het filter en je huis vult zich dan met een lekker geurtje tijdens het stofzuigen.

Herbruikbare boodschappentassen

Ze zijn zo handig, maar schrik niet van wat er allemaal uit komt als je er eens een doekje overheen haalt ;)

Sponzen

Denk hier maar gewoon niet te lang over na, want dan krijg je koude rillingen. Even met wat baking soda reinigen en ze zijn weer als nieuw.

Oortelefoons

Met een brilpoetsdoekje zijn ze weer helemaal schoon!

Wasmachine

Je zult vast wel eens een trommelreinigingsstand draaien, maar kijk eens wat zich afspeelt tussen de rubbers en huiver.

Deurposten

Schrik niet van de laag stof die zich op je deuren en deurposten heeft verzameld!

Horren

Jup, ook daar verzamelt zich stof en vuil in. Doekje erover en ze kunnen weer.

Achterin je kledingkast

Misschien haal je wel eens een doekje over de deuren van je kledingkast en zelfs de voorkanten van de planken, maar achterin verzamelt zich in de loop der tijd behoorlijk wat stof. Maak die kledingkast dus eens goed schoon van binnen. Daarna kun je er zelfgemaakte lavendel geurzakjes in hangen.

Buitenverlichting

Het is een soort kerkhof voor dode insecten, dus even met de stofzuiger erover.

Planten

Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn planten nog nooit heb afgestoft, maar blijkbaar vinden ze dat fijn en wordt het heel vaak vergeten (guilty!).

Vuilnisemmers

Je vervangt de zak eens in de zoveel tijd, je maakt de buitenkant vast ook wel schoon, maar er lekt nog wel eens wat uit die vuilniszak zo de emmer in. Af en toe een doekje erover kan dus geen kwaad. Geurtjes bestrijd je trouwens door wat baking soda op de bodem te strooien.

Wisser van de douche

Als je de badkamer schoon maakt, vergeet dan niet de wisser van de douche ook even in een bakje water met soda te leggen.

Wasmanden

Schone was verdient een schone mand, toch? What has been read, cannot be unread, dus nu vergeet je deze dingen niet meer! Mocht je de smaak van het opruimen en schoonmaken te pakken hebben, dan vind je hier een lijst van 50 dingen die je vandaag nog kunt weggooien.

Pin voor later

Met deze handige lijst zijn er nooit meer dingen die je vergeet schoon te maken in huis. Gebruik het veilige en effectieve natuurlijke schoonmaakpakket van Bespoke By You voor al je schoonmaakwerk.