DIY: ontspannende slaapspray met lavendel

slaapspray1

De laatste zondag van maart staat bij mij bekend als 'de dag van de diefstal'. Er wordt gewoon een uur slaap gestolen! Oke, je krijgt hem weer terug in oktober, maar hallo, dat is pas in oktober! Ik ga het hier niet hebben over de voordelen van de zomertijd voor energieverbruik, die zijn er amper en vormen een onderwerp voor een andere discussie. Lichamelijk, echter, is de impact groot. Onderzoek wijst uit dat de klok een uur vooruit zetten leidt tot een verstoord nachtritme en een verlies in de kwaliteit van slaap. Bovendien kost het je gemiddeld een week om te wennen aan de nieuwe tijd. Er wordt dan ook hard op aangedrongen om de zomertijd af te schaffen. Ik zou het met alle liefde voor jullie afschaffen, maar mijn macht reikt helaas niet zo ver. Wat ik wél kan doen is een fijn recept met jullie delen om sneller in slaap te vallen en beter te slapen. Vandaag leer ik je zelf slaapspray met lavendel maken. Je gebruikt de spray op je kussen en laat de geur van lavendel zijn werk doen. Lavendel ontspant namelijk als geen ander en voor je het weet slaap je als een roos. Aromatherapie op je kussen dus. Je kunt deze spray ook gewoon kopen in de winkel hoor, als je graag een tientje betaalt voor iets dat je voor minder dan een euro binnen 1 minuut zelf kunt maken.

Het recept

  • een lege sprayfles;
  • 50 ml vodka of alcohol denat (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek);
  • 50 ml gedemineraliseerd water (verkrijgbaar bij de supermarkt en drogist);
  • 20 druppels lavendel etherische olie.

Doe alle ingrediënten in het flesje, eventueel met behulp van een trechter. Goed schudden en je spray is klaar voor gebruik. Je kunt een label maken voor je flesje als je dat wilt, maar dat is uiteraard geen verplichting. Het ziet er vooral leuk uit als je de spray bijvoorbeeld cadeau doet.

Gebruik

Voor gebruik schud je even met de fles en vervolgens spuit je een of twee keer op je kussen. Zorg dat je een beetje afstand houdt als je de spray gebruikt, zodat het vernevelt en geen natte plekken op je kussen geeft. Je zult al snel de heerlijke geur van lavendel ruiken. Ga lekker in bed liggen, boek erbij en ontspan. Voor je het weet vallen je ogen dicht en sta je 's ochtends uitgerust en ontspannen op.

Slaapspray lavender oil

Magische dromenspray voor kinderen

Deze spray is ook geschikt voor kinderen, maar dan zou ik het bij één enkele spray houden op het kussen. Noem het de 'magische dromenspray' die ervoor zorgt dat ze lekker slapen en heerlijk dromen. Of noem het de anti-monsterspray, als je kinderen vaak last hebben van nachtmerries. Gebruik je fantastie en laat die van je kinderen de rest doen. 

Pin voor later

Diy slaapspray met lavendel

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt. Test ook op een onzichtbaar stukje van je kussen om te zien of de stof reageert op de spray.