DIY: Hallo Glow minerale finishing poeder voor een stralende look

Dit recept is tot nu toe mijn favoriet van het jaar. 2017 is natuurlijk nog jong, maar ik ben gewoon verliefd! Wát een geweldige vondst is dit. Eén van mijn voornemens voor de BBY blog is om te gaan schrijven over het zelf maken van cosmetica. Daar experimenteer ik de laatste tijd best veel mee. Soms zijn recepten behoorlijk complex en moet je er echt even voor gaan zitten en soms kom je pareltjes tegen die zó simpel zijn dat je om 21:41u op zaterdagavond nog heel enthousiast een blog zit te typen omdat je het NU DIRECT met de wereld moet delen. Ik sta te trappelen om jullie te vertellen over het fixerende poeder dat ik net heb gemaakt. Het poeder heb ik Hallo Glow genoemd, want dat dekt gewoon de lading.

Ik heb al eens eerder een fixerend poeder gemaakt, gewoon van ingrediënten uit het keukenkastje (vind je hier terug) en dat werkte. Het poeder dat ik vandaag met jullie deel is echter van een heel ander kaliber. Dit is waar merken je tientallen euro's voor laten betalen, maar dan dus zelfgemaakt en de kosten zijn bijna lachwekkend laag. Het poeder is uiteraard dierproefvrij, maar ook vegan en natuurlijk. Het is een fixerend poeder, dus je brengt het aan over je foundation en dan... HALLO GLOW!

Benodigdheden

Verder heb je een vijzel nodig. Je kunt ook een koffiemolen gebruiken, maar deze zou je dan enkel voor cosmeticadoeleinden moeten gebruiken, dus dat zou een investering zijn. Een goede stenen vijzel is gewoon verkrijgbaar bij Ikea voor een tientje. Het fijne aan die vijzel is dat het een diepe en een ondiepe kant heeft.

In de webshop kun je ook een handig dubbelzijdig maatlepeltje. Een kant is voor 1/4 theelepel en de andere kant voor 1/8 theelepel. Hier verkrijgbaar. De overige ingrediënten zijn natuurlijk ook te vinden in de shop via de linkjes hierboven.

Over de ingrediënten

Laat je niet van de wijs brengen door de naam, zijde mica is helemaal vegan. Het dankt zijn naam aan de zijdeachtige glans. Zijde mica reflecteert het licht op een subtiele manier, waardoor poriën en fijne lijntjes minder zichtbaar worden. Ideaal dus voor een stralende look.

Pure zijde mica is echter iets te heftig. Daarom vermeng je het met sericiet mica. Deze is, eenmaal aangebracht, bijna onzichtbaar op de huid, waardoor de zijde mica alle ruimte heeft om de show te stelen. Het verstopt de poriën niet, dus perfect voor de acnegevoelige huid. Het enige nadeel is dat het bij een erg vette of donkere huid gedurende de dag een assige teint kan geven. Dat gebeurt lang niet altijd, maar ik zeg het toch maar even. Kwestie van uitproberen.

Kaoline kom je eigenlijk tegen in vrijwel alle soorten minerale make-up. Het heeft namelijk een zeer fijne structuur, vormt een perfecte basiskleur én het heeft matterende eigenschappen. Geen shine dus.

WerkwijzeSchep de poeders allen in de vijzel en ga een paar minuten met de stamper eroverheen tot alles goed is vermengd met elkaar. Het kan zijn dat je hier en daar even met een schone kwast het poeder naar het midden moet vegen voor je verder gaat, dus houd deze bij de hand.Voeg als alles goed is vermengd nog zo een 8 druppels olie toe om ervoor te zorgen dat het poeder wat fijner aanbrengt en niet alle kanten op vliegt als je je kwast erin dept.Gebruik wederom je vijzel om de boel goed te vermengen.Als je met een koffiemolen aan de slag gaat dan doe je alle ingrediënten in de molen. Vervolgens bedek je de boel met een stukje plastic folie en doe je het deksel daarna erop. Zet de molen aan voor ongeveer 30 seconden. Daarna even met een kwast het poeder weer naar het midden vegen, folie er op en weer 30 seconden aan zetten. Het poeder is zeer fijn en de folie zorgt ervoor dat het niet kan ontsnappen via de kleine openingen in de koffiemolen.

Draag bij beide methoden een stofmaskertje of doe een handdoek voor je mond, want het poeder stuift op tijdens dit proces en langdurig inademen van zeer fijn poeder is gewoon niet zo goed voor je.

Als het poeder klaar is, schep je het in een leeg en schoon poederdoosje. Het is meteen klaar voor gebruik!

Variaties

Zijde mica heeft een zijde glans. Als je nou vindt dat de glans een beetje tè is, dan voeg je nog 1/4 theelepel sericiet mica toe om te verdunnen en ga je weer aan de slap met de vijzel/koffiemolen. Hieronder heb ik een foto toegevoegd van enkel zijde mica aangebracht op mijn hand. Iets te heftig dus voor een finishing powder.Wil je een getinte finishing poeder, dan kun je nog wat van minerale foundation in jouw teint toevoegen eraan. Begin met een klein beetje, bijvoorbeeld 1/8 theelepel. Voeg steeds maar een klein beetje toe, want het is een fixerend poeder, niet een volwaardige foundation.

Gebruik

Dit poeder gebruik je dus na het aanbrengen van je foundation, om deze te fixeren en je huid een stralende finish te geven. De zijdemica zorgt ervoor dat er een lichte, parelmoerglans op je huid verschijnt die het licht reflecteert. Hierdoor worden fijne lijntje minder zichtbaar, aangezien er minder schaduw is. Daarnaast zorgt het poeder ervoor dat je foundation beter en langer blijft zitten. Mijn ervaring is dat het écht helpt met de foundation op zijn plek te houden. Als ik zie hoeveel foundation ik aan het einde van de dag nog op mijn gezicht heb na gebruik van dit poeder, dan merk ik een groot verschil met de dagen waarop ik het niet gebruik. Het poeder wordt ook wel 'mineral veil' (minerale sluier) genoemd.

Je kunt het poeder trouwens prima zonder foundation gebruiken. Het poeder geeft je huid nét dat beetje extra op dagen dat je het nodig hebt.

Neem een grote 'fluffy' kwast, dep in het poeder, klopt het exces even af en ga met de kwast over je gezicht tot het gewenste resultaat. Less is more met dit poeder. Doe niet te veel op, want dat ga je het simpelweg zien en dat is juist niet de bedoeling. Het eindresultaat moet een gezonde 'glow' zijn, alsof je #wokeuplikethis. Ik had nog een foto gemaakt met het poeder op mijn gezicht, maar omdat het dus een bijna onzichtbaar poeder is was het eigenlijk gewoon een blije selfie die ik jullie bespaar ;)

Psst... vergeet niet regelmatig je make-upkwasten te reinigen. Lees hier hoe je dat op een milde en natuurlijke wijze doet.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.