DIY: zelf natuurlijke vaseline maken

Iedereen  heeft wel een pot vaseline in huis, toch? Het bestaat tegenwoordig zelfs in sprayvorm, zag ik laatst. Zelf gebruik ik het niet en daar heb ik zo mijn redenen voor. Dat leg ik je vandaag allemaal uit én laat je zien dat zelf natuurlijke vaseline maken een fluitje van een cent is.

Wat vaseline en dinosaurussen gemeen hebben

Strikt genomen hebben ze niks met elkaar gemeen, maar je werd wel nieuwsgierig toch? Er wordt wel eens gezegd dat de aardolie die wij gebruiken is ontstaat uit de restanten van dinosaurussen.* Vaseline is weer een bijproduct van de aardolie industrie. Niets natuurlijks aan dus.

Vaseline is trouwens een merknaam die inmiddels dusdanig verankerd is dat de meeste mensen denken dat het product zelf zo heet. Het product zelf is petrolatum of petroleum jelly.

* Aardolie komt niet van dinosaurussen, maar van enorme bacteriëncolonies. Dat je het weet, mocht het bij Triviant een keer gevraagd worden.

Waarom je beter geen petrolatum kunt gebruiken

Lijstjes lezen fijner, toch? Hier een lijstje van waarom je beter natuurlijke 'vaseline' kunt gebruiken.
 • Petrolatum is niet bepaald groen, biologisch afbreekbaar of duurzaam. Het komt uit een fossiele brandstof die langzaamaan op begint te raken.
 • Petrolatum sluit de huid volledig af waardoor deze niet meer kan ademen of vocht kan opnemen. Het vormt als het ware een dun afsluitend laagje op de huid. Dat lijkt op het eerste gezicht slim, want als er geen vocht kan ontsnappen kan de huid niet uitdrogen. Echter, als er geen zuurtof of vocht bij de huid kan komen dan droogt het juist op den duur uit. Dat verklaart ook gelijk waarom je lipbalsems op basis van petrolatum keer op keer moet aanbrengen, je belandt namelijk in een vicieuze cirkel.
 • Doordat de huid is afgesloten kan door de warmte en de vocht van de huid een broeiplaats voor schimmel en bacterieën ontstaan, waardoor je na verloop van tijd alleen maar meer problemen krijgt.
 • Petrolatum bevat geen verzorgende bestanddelen voor de huid. Het ondersteunt je huid dus op geen enkele wijze bij herstel.
 • Het merk Vaseline bevat zeer gezuiverde petrolatum, maar er zijn B-merken die het niet zo nauw nemen met de zuiverheid. Het kan in dat soort gevallen zijn dat de petrolatum vervuild is met ziekmakende stoffen.
 • Veel merken die petrolatum verkopen zijn niet dierproefvrij.

Natuurlijke petrolatum maken

Ik moet heel eerlijk bekennen dat dit recept niet van mijzelf is. Ik heb het gevonden op de fijne blog van Jenni Raincloud.

DIY natuurlijke vaseline maken is makkelijk en bevat geen petrolatum, waardoor je huid kan ademen. Bevat bijenwas, kokosolie en olijfolie.

Benodigdheden

 • 120 ml kokosolie;
 • 120ml olijfolie;
 • 2 eetlepels bijenwas;
 • Optioneel: etherische olie van lavendel (kalmerend), tea tree (antibacterieel), pepermunt/eucalyptus (voor een vaporub).
Je kunt ook ervoor kiezen om 240 ml kokosolie of olijfolie te gebruiken, het is dus niet per se nodig om beide te gebruiken. De bijenwas kun je vervangen door candelillawas voor een vegan variant.

De ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop, je hoeft maar op de linkjes hierboven te klikken.

Werkwijze

 1. Zet een pannetje met een bodempje water op middelhoog vuur. Doe hier een glazen of metalen kom in.
 2. Smelt de was in de kom en eventueel de kokosolie als je deze gebruikt.
 3. Neem de kom van het vuur en voeg de olijfolie toe. Druppel desgewenst de optionele etherische olie in de gewenste hoeveelheid erbij.
 4. Laat een half uur afkoelen.
 5. Optioneel: roer het mengsel nog even door om het de cosistentie van petroleum jelly te geven.
Voor de houdbaarheid ga je uit van de olie met de kortste houdbaarheid. Dus stel de olijfolie is nog 8 maanden houdbaar, de kokosolie nog 10 en de bijenwas nog 12, dan ga je uit van de houdbaarheid van olijfolie. Er mag geen water bij komen, omdat dit kan gaan schimmelen.

Hoe te gebruiken

Dit natuurlijke middeltje heeft dezelfde toepassingen als vaseline. Hierbij kun je denken aan:
 • een droge huid;
 • droge lippen;
 • kloofjes;
 • aanbrengen onder parfum om de geur langer vast te houden;
 • een wenkbrauwgel;
 • een geïrriteerde huid;
 • lippenbalsem.

Pin voor later

DIY natuurlijke vaseline maken is makkelijk en bevat geen petrolatum, waardoor je huid kan ademen. Bevat bijenwas, kokosolie en olijfolie.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.