DIY: zelf natuurlijke vaseline maken
Iedereen heeft wel een pot vaseline in huis, toch? Het bestaat tegenwoordig zelfs in sprayvorm, zag ik laatst. Zelf gebruik ik het niet en daar heb ik zo mijn redenen voor. Dat leg ik je vandaag allemaal uit én laat je zien dat zelf natuurlijke vaseline maken een fluitje van een cent is.
Vaseline is trouwens een merknaam die inmiddels dusdanig verankerd is dat de meeste mensen denken dat het product zelf zo heet. Het product zelf is petrolatum of petroleum jelly.
* Aardolie komt niet van dinosaurussen, maar van enorme bacteriëncolonies. Dat je het weet, mocht het bij Triviant een keer gevraagd worden.
De ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop, je hoeft maar op de linkjes hierboven te klikken.
Wat vaseline en dinosaurussen gemeen hebben
Strikt genomen hebben ze niks met elkaar gemeen, maar je werd wel nieuwsgierig toch? Er wordt wel eens gezegd dat de aardolie die wij gebruiken is ontstaat uit de restanten van dinosaurussen.* Vaseline is weer een bijproduct van de aardolie industrie. Niets natuurlijks aan dus.Vaseline is trouwens een merknaam die inmiddels dusdanig verankerd is dat de meeste mensen denken dat het product zelf zo heet. Het product zelf is petrolatum of petroleum jelly.
* Aardolie komt niet van dinosaurussen, maar van enorme bacteriëncolonies. Dat je het weet, mocht het bij Triviant een keer gevraagd worden.
Waarom je beter geen petrolatum kunt gebruiken
Lijstjes lezen fijner, toch? Hier een lijstje van waarom je beter natuurlijke 'vaseline' kunt gebruiken.- Petrolatum is niet bepaald groen, biologisch afbreekbaar of duurzaam. Het komt uit een fossiele brandstof die langzaamaan op begint te raken.
- Petrolatum sluit de huid volledig af waardoor deze niet meer kan ademen of vocht kan opnemen. Het vormt als het ware een dun afsluitend laagje op de huid. Dat lijkt op het eerste gezicht slim, want als er geen vocht kan ontsnappen kan de huid niet uitdrogen. Echter, als er geen zuurtof of vocht bij de huid kan komen dan droogt het juist op den duur uit. Dat verklaart ook gelijk waarom je lipbalsems op basis van petrolatum keer op keer moet aanbrengen, je belandt namelijk in een vicieuze cirkel.
- Doordat de huid is afgesloten kan door de warmte en de vocht van de huid een broeiplaats voor schimmel en bacterieën ontstaan, waardoor je na verloop van tijd alleen maar meer problemen krijgt.
- Petrolatum bevat geen verzorgende bestanddelen voor de huid. Het ondersteunt je huid dus op geen enkele wijze bij herstel.
- Het merk Vaseline bevat zeer gezuiverde petrolatum, maar er zijn B-merken die het niet zo nauw nemen met de zuiverheid. Het kan in dat soort gevallen zijn dat de petrolatum vervuild is met ziekmakende stoffen.
- Veel merken die petrolatum verkopen zijn niet dierproefvrij.
Natuurlijke petrolatum maken
Ik moet heel eerlijk bekennen dat dit recept niet van mijzelf is. Ik heb het gevonden op de fijne blog van Jenni Raincloud.
Benodigdheden
- 120 ml kokosolie;
- 120ml olijfolie;
- 2 eetlepels bijenwas;
- Optioneel: etherische olie van lavendel (kalmerend), tea tree (antibacterieel), pepermunt/eucalyptus (voor een vaporub).
De ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop, je hoeft maar op de linkjes hierboven te klikken.
Werkwijze
- Zet een pannetje met een bodempje water op middelhoog vuur. Doe hier een glazen of metalen kom in.
- Smelt de was in de kom en eventueel de kokosolie als je deze gebruikt.
- Neem de kom van het vuur en voeg de olijfolie toe. Druppel desgewenst de optionele etherische olie in de gewenste hoeveelheid erbij.
- Laat een half uur afkoelen.
- Optioneel: roer het mengsel nog even door om het de cosistentie van petroleum jelly te geven.
Hoe te gebruiken
Dit natuurlijke middeltje heeft dezelfde toepassingen als vaseline. Hierbij kun je denken aan:- een droge huid;
- droge lippen;
- kloofjes;
- aanbrengen onder parfum om de geur langer vast te houden;
- een wenkbrauwgel;
- een geïrriteerde huid;
- lippenbalsem.
Pin voor later
Categorieën
- Dinner (2)
- Food (3)
- Miscellaneous (1)
- DIY (7)
- DIY Gezondheid (8)
- Groen doen (9)
- Health (4)
- Beauty (11)
- Ontspullen (5)
- DIY Schoonmaak (31)
- DIY Huis (2)
- DIY Balkon/tuin (1)
- DIY Cosmetica (10)
- DIY Lifestyle (22)
- DIY Beauty (56)
- Feitjes en weetjes (35)
- Essentiële oliën (10)
- Savvy minerals (1)
- DIY koken & eten (14)
- Mindshift (19)
- CMD | hart (4)
- Home business training (5)
- Podcasts (2)
- tandpasta (1)
- overig (1)
- milieu (2)
- Coronaire microvasculaire dysfunctie (4)
- Human design (6)
10 berichten
Aardolie is inderdaad een natuurlijk product. Een fossiele brandstof. Maar giftig voor de mens. En is op geen enkele manier op een gezonde manier toepasbaar. Sommige natuurlijke grondstoffen of planten zijn dan weer gezond afhankelijk hoe je ze gebruikt. Tabak is een geneeskrachtige plant, maar verwerkt als rookartikel dan weer heel kankerverwekkend. Dus je gaat wel heel snel door de bocht door te zeggen: 'Vaseline is dus een natuurproduct' alsof het daarom ok is. Of het moet zijn dat je stoelgang (ook een natuurlijk product) zomaar efkes kan opeten. (Nota: Stoelgang wordt tegenwoordig in de medische wereld gebruikt: https://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/Klinische-biologie/Paginas/gentse-stoelgangbank.aspx )
Het is dus niet allemaal zwart wit... maar een kwestie van doordenken en de realiteit voor ogen zien.
Er staan geen plaatjes op deze pagina’s en ook geen links om te bestellen!
Als ik dit recept wil gebruiken als basis voor zalfjes, kan ik daar dan verse kruiden door doen? Of alleen gedroogd? Groetjes
Laat een reactie achter