DIY: zelf mondwater maken

Soms weet ik niet wat ik als intro moet schrijven. Dit artikel gaat over zelf mondwater maken. Ik kan daar eigenlijk gewoon niets omheen verzinnen. Het is gewoon mondwater, het is niet sexy of fotogeniek en ik heb ook geen grappig verhaal over die ene keer toen met dat mondwater. Als je wel zo een verhaal hebt dan ben ik uiteraard benieuwd. Het enige dat in me opkomt is die keer dat ik mondwater in mijn neefjes gezicht proestte toen hij me aan het lachen maakte. Hij was boos, ik kwam niet meer bij. Einde verhaal. Zelf mondwater maken is gewoon handig, makkelijk, natuurlijk, effectief en écht goedkoop. Dit keer dus gewoon een beetje achtergrondinformatie en natuurlijk het recept zelf. O, en ik heb een kort filmpje erover opgenomen, als je iets naar beneden scrollt zie je het gelijk ;)

Wat er zoal in mondwater zit

In mijn artikel over alcohol in cosmetica schreef ik dat een klein beetje alcohol onderaan de ingrediëntenlijst eigenlijk geen probleem is. In mondwater uit de winkel is alcohol echter vaak het tweede ingrediënt. Dat wil zeggen dat er veel alcohol in het product zit. Aangezien Duits onderzoek heeft aangetoond dat je speeksel na mondwater met alcohol net zo wordt aangetast als na een alcoholisch drankje, wordt het eigenlijk afgeraden om gedurende lange tijd met een mondwater waarin alcohol zit te spoelen.

Er zitten maar liefst drie zoetstoffen in, waarvan een op nummero drie van de ingrediëntenlijst staat. Sorbitol, sodium saccharin en sucralose zijn allemaal suikervervangers en worden vaak toegevoegd aan light producten. Op dat gebied bestaat er veel discussie, maar ik heb niets kunnen vinden over hoe schadelijk deze zoetstoffen zijn voor je tanden of mond, dus ik laat het even in het midden. Vond het alleen het vermelden waard dat er dus gewoon drie (!) soorten zoetstof worden toegevoegd.

Dan zit er het mysterieuze ingrediënt 'aroma' in, waarvan niemand precies weet waar het uit bestaat, is geheim (ja, letterlijk). Aroma's kunnen natuurlijk zijn, maar zijn dat meestal niet. De samenstelling hoeft niet prijsgegeven te worden, dus weet jij veel waar je je mond nou precies mee spoelt.

Vaak wordt er ook fluoride toegevoegd aan mondwater. Ja, het draagt bij aan het voorkomen van gaatjes, daar bestaat geen twijfel over. Maar gebruik je het te veel, dan kan dat voor vlekken op je tanden zorgen. Lees er hier meer over. Tot slot kom je ook regelmatig waterstofperoxide tegen. In kleine concentraties kan het je tanden witter maken. Echter, in hoge concentraties is het verre van gezond blijkt uit onderzoek.

Dat kan beter

Jup, dat kan zeker beter. Je kunt namelijk zelf mondwater maken waarvan je precies weet wat er in zin (en wat niet). Puur natuur. Je produceert daarmee een stuk minder afval, want al die lege plastic flessen verdwijnen niet in de vuilnisbak. Bovendien scheelt het echt aanzienlijk in de kosten. Moet je op de kleintjes letten of wil je gewoon geld besparen, dan is zelf mondwater maken een uitkomst. Zelfs Colgate heeft er een recept voor geplaatst. Ik bedoel maar.

Zelfgemaakt mondwater bestaat, net als 'gewoon' mondwater, voornamelijk uit water. Niets mis mee, je moet er immers mee kunnen spoelen in plaats van op te moeten kauwen. Daarnaast bevat het baking soda. Baking soda neutraliseert geurtjes. Perfect dus tegen ochtendadem of na knoflooksoep (ja, dat bestaat en daaaaaaamn, het is lekker).

Verder bevat zelfgemaakt mondwater etherische olie van pepermunt en tea tree. Etherische olie is namelijk in meerdere onderzoeken zeer effectief tegen tandplak en tandvleesontstekingen gebleken, zelfs in vergelijking met chemische reinigingsmiddelen! Pepermunt etherische olie geeft natuurlijk die lekkere mintsmaak die we willen bij het gebruik van mondproducten. Tea tree olie is de krachtpatser die je nodig hebt in de strijd tegen bacteriën. Niet iedereen loopt weg met de geur (en smaak) ervan, dus je kunt ook andere etherische oliën gebruiken zoals mirre, kruidnagel (helpt bij tandpijn) en kaneel voor degenen die graag wat kruidigers willen. Citrusoliën zoals citroen, sinaasappel en grapefruit zouden bovendien blekend werken, maar hier heb ik geen ervaring mee.

Je kunt, maar dat hoeft niet, xylitol toevoegen aan je mondwater als je niet zonder het zoete smaakje kan. Let wel, xylitol is hartstikke giftig voor honden, dus houd het uit de buurt van je trouwe viervoeter. Xylitol is een zoetstof gemaakt van boomschors dat tandplak vermindert en je tanden beschermt tegen gaatjes. Je komt het ook vaak tegen in kauwgom, want het is gewoon eetbaar. Gebruik het overigens niet te veel, want het werkt laxerend. Toen ik een keertje na een etentje een toetje serveerde gezoet met xylitol hebben wij dit samen met onze vrienden aan den lijve ondervonden ;)

Recept

Genoeg gekletst, hier het recept:
  • 250 ml (gedemineraliseerd) of gekookt en afgekoeld water;
  • 1 eetlepel baking soda;
  • 4 druppels pepermunt etherische olie;
  • 4 druppels tea tree etherische olie;
  • optioneel: 1 theelepel xylitol.
Xylitol is verkrijgbaar bij onder andere Superfoodsonline.

Meng de ingrediënten in een afsluitbare (glazen) fles en je mondwater is klaar! Je gebruikt het op dezelfde manier als regulier mondwater, je moet alleen even schudden voor gebruik als de baking soda naar de bodem zakt. Het mondwater is een week houdbaar, dus maak het in kleine hoeveelheden.

Filmpje

https://youtu.be/u_MXbpC6D08

Pin voor later

Zelf mondwater maken is makkelijk, goedkoop, alcoholvrij en effectief! Het enige dat je nodig hebt is baking soda, water en etherische olie!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.