Zelf glasreiniger maken met... azijn!

Onze hond tuurt graag uit het raam. Als je haar de kans geeft doet ze het uren. Staat ze daar, met haar voorpoten op de vensterbank de buurt in de gaten te houden. Als je er een rood lichtje bij zet is het net een dame van lichte zeden. Het zou geen enkel probleem zijn mits het bij turen zou blijven. Echter, als die ontzettende knappe St. Bernard ('Pluisje') voorbij paradeert dan begint ze als een gek te kwijlen. We moeten er nog net geen emmer onder zetten. En als aartsvijand Simba pontificaal voor het raam zijn vacht gaat schoonlikken, dan snuift ze uit woede het hele raam onder.

Je snapt dat ik dus bijna dagelijks het raam schoonmaak. Daar gebruik ik al heel lang een zelfgemaakt schoonmaakmiddel voor. Het is goedkoper dan het welbekende merk 'coïtus met glas' (doordenker) en belangrijker nog, het is helemaal natuurlijk. Wel zo fijn als je hond met haar supergevoelige neus er de halve dag tegenaan gedrukt staat. Ik heb ook begrepen dat kinderen om een voor mij onverklaarbare reden soms aan glas likken en dan is een puur natuur glasreiniger ook geen overbodige luxe.

Too long, didn't read

Als je geen zin hebt om te lezen, hieronder een filmpje. P.S. de spetters op de spiegel op het laatst zijn olijfolie uit zo een sprayfles. Ik bedoel maar, hoe effectief wil je het hebben?

https://youtu.be/m9yY6_Ryo8w

Azijn?

Azijn is een prima middel om glas te reinigen. Wil je het maximale uit de azijn halen, dan zul je het eerst moeten verwarmen. Warme azijn is krachtig tegen kalkaanslag, maar vetvlekken en andere viezigheden zijn er niet zo van onder de indruk. Daar gebruik je etherische olie van citroen voor. Dat is namelijk een sterke ontvetter en geloof het of niet, ook in 'traditionele' schoonmaakmiddelen wordt het veelvuldig gebruikt.

Dan is er nog het dingetje met de geur. Regelmatig krijg ik mailtjes met de vraag wat te doen tegen de geur van azijn. Etherische olie helpt de geur maskeren en anders kun je ook fruitschillen of kruiden gebruiken (zoals ik in dit artikel omschrijf). Een geurloos alternatief is overigens citroenzuur. Check hier hoe bizar goed het een waterkoker schoonmaakt bijvoorbeeld.

Het recept

Dit is wat je nodig hebt: Uiteraard heb je een lege sprayfles nodig om je eindproduct in te doen. Je kunt er een hergebruiken of je kunt een eindeloos recyclebare glazen spuitflacon maken, daar schreef ik hier eerder over. Ik maak de mijne in kleine hoeveelheden en doe hem in een kleine glazen spuitflacon.

Dit is hoe je te werk gaat:
  1. Doe het warme water in de fles.
  2. Voeg de schoonmaakazijn toe.
  3. Druppel de etherische olie in de fles.
  4. Draai de fles dicht en schud ermee.
Je gebruikt deze glasreiniger op dezelfde manier als een glasreiniger uit de winkel. Wel even goed schudden voor gebruik.

Zelf glasreiniger maken kost je minder dan 5 minuten om te maken en je portemonnee, het milieu en alle neus-tegen-glas-drukkers zijn je dankbaar!

Bonustip

Om echt alle (nee, serieus, zelfs de meest volhardende) strepen weg te krijgen kun je na het reiniger met de glasreiniger nog even met een prop oud krantenpapier over het glas gaan. Trucje uit oma's tijd waar zelfs het beste microvezeldoekje niet tegenop kan. Graag gedaan!

Pin voor later

Zelf glasreiniger maken is milieuvriendelijk, goedkoop en hartstikke makkelijk met slechts 3 ingrediënten: water, schoonmaakazijn en citroen etherische olie!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.