Handige tips om goede kokosolie te herkennen

Jaren geleden, toen ik net mijn blog was begonnen, schreef ik een drieluik over kokosolie (deel 1, deel 2 en deel 3). Het waren mijn allereerste artikelen, ik had 10 lezers waarvan er 7 waarschijnlijk onbedoeld op mijn site hadden geklikt. Ik kon op dat moment dan ook niet weten dat die drie stukjes de best gelezen artikelen van mijn blog zouden worden. Tot op de dag van vandaag krijg ik mailtjes met de vraag 'wat vind je van de kokosolie van merk X?' Soms ken ik het merk, soms niet, maar in alle gevallen probeer ik uit te leggen waar je een goede kokosolie aan kunt herkennen. Geloof me als ik zeg dat ik de afgelopen jaren dan ook héél vaak heb omschreven waar je op moet letten (met alle liefde hoor!). Goede kokosolie herkennen als je niet weet waar je op moet letten is namelijk zo makkelijk nog niet. Een efficiënter mens dan ik had het artikel dat ik nu schrijf dan ook veel eerder gepubliceerd. Op een label kan staan '100% kokosolie' en meer niet. Helemaal top hoor, maar van wat voor kwaliteit is die 100% kokosolie? Vandaag geef ik je dus alsnog handige tips om goede kokosolie te herkennen.

De verpakking

De verpakking van kokosolie geeft vaak al veel weg. Een fabrikant van goede kokosolie zal zijn product niet snel in plastic verpakken. Begrijp me niet verkeerd, het is geen absolute regel, soms vind je een goed product in plastic, maar meestal wordt er voor glas gekozen. Als je op zoek bent naar ontgeurde kokosolie of kokosolie in bulkverpakking, dan vind je deze vaak in plastic.

Kortom, gebruik de verpakking als richtlijn. Glas betekent vaak (maar niet altijd!!) dat het een onbewerkt, puur product is. Plastic betekent meestal dat de olie is ontgeurd en bewerkt.

Geur

Onbewerkte, pure kokosolie heeft een aangename, lichte kokosgeur. Bij de ene soort is het wat sterker dan bij de andere, maar de geur is altijd aanwezig. Als de geur zeer sterk is dan bestaat er een kans dat er geurstoffen aan zijn toegevoegd. Gemeen hè?

Bewerkte kokosolie heeft meestal geen geur meer. Geen geur betekent overigens niet perse dat het een slechte kokosolie is. Niet iedereen loopt immers weg met de kokosgeur. Het gaat erom hoe de olie is ontgeurd. Als hij op een milde wijze door middel van bijvoorbeeld waterdamp is ontgeurd, dan heb je een prima product. Zijn er echter oplosmiddelen en chemicaliën gebruikt, dan is de olie veel van zijn goede kwaliteiten verloren. Een fabrikant die op milde wijze ontgeurt zal dit meestal trots op zijn verpakking zetten.

Virgin

De ‘Asian and Pasific Coconut Community’ definieert virgin kokosolie als olie die verkregen is uit verse, rijpe kokosnoten op een manier die niet tot een verandering van de olie leidt. Met andere woorden, virgin kokosolie is niet dusdanig bewerkt dat het zijn goede kwaliteiten verliest. Ben je op zoek naar een pure kokosolie, ga dan voor de virgin variant. Staat er niets over op de verpakking dan kun je er van uit gaan dat de olie niet van virgin kwaliteit is.

Laat je trouwens niet van de wijs brengen, er bestaat niet zoiets als 'extra virgin' kokosolie. Dat is gewoon een marketing dingetje.

Waar je met een boog omheen moet lopen is kokosolie die gewonnen is middels RBD. RBD staat voor refined, bleached and deodorized, ofwel geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. Tijdens dit proces verliest de kokosolie veel van zijn goede kwaliteiten. Hoewel deze olie vaak heel goedkoop is, heb je er dus niet veel aan.

Koudgeperst

Koudgeperste kokosolie is minder verhit dan een kokosolie die op een andere wijze is verkregen. Dat wil niet zeggen dat er totaal geen hitte bij komt kijken, enkel dat er minder hitte wordt gebruikt. Kokosolie blijft ook bij hogere temperaturen stabiel, maar koudgeperst is en blijft de betere optie.

De termen worden hier en daar door elkaar gebruikt, maar koudgeperst en raw betekenen niet hetzelfde. Raw kokosolie wordt niet boven 48 graden verhit en is dus het puurste. Ga je ermee koken, dan hoef je niet perse de raw kwaliteit aan te schaffen, maar als je het wilt smeren dan is raw zeker het overwegen waard.

Biologisch

Biologische kokosnoten zijn niet of minder bespoten met agressieve pesticiden en zijn dus beter voor jou en het milieu. Biologische kokosolie is natuurlijk iets duurder dan gewone kokosolie, maar als je je bedenkt dat je heel lang doet met een pot kokosolie dan is het de moeite van de kleine investering waard.

Prijs

Een beetje kokosolie kost al gauw tussen de 8 en de 12 euro voor 300-400 ml. Ben je op zoek naar een pure, koudgeperste, bio kokosolie die zo min mogelijk bewerkt is en kom je er een tegen van 3 euro per pot? Dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je niet bepaald premium kwaliteit krijgt. Gebruik je gezonde verstand: te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook!

Fair trade

Fair trade betekent dat de boeren van wie de kokosnoten of kokosolie afkomstig is een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. De term 'fair trade' zegt verder niets over de kwaliteit van het product. Het is dus heel goed mogelijk dat je olie van de slechtste kwaliteit hebt die fair trade is. Een kokosolie kan ook van hartstikke goed kwaliteit zijn en daarnaast fair trade zijn. Kortom, let niet enkel op de term 'fair trade', maar vooral op de bovenstaande punten.

Met bovenstaande checklist in het achterhoofd sla je de plank dus niet meer mis bij de aankoop van je kokosolie!

Pin voor later

De beste kokosolie kiezen is door het grote aanbod best lastig, maar met deze checklist leer je makkelijk en snel goede kokosolie herkennen.