DIY: aftershave voor hem

zelf-aftershave-maken

Voor sommigen is Valentijnsdag een doorn in het oog, de dag waarop ze dood worden gegooid met hartjes en rozenblaadjes. Voor anderen is het simpelweg de dag na 13 februari en die voor 15 februari, meer niet. En voor weer anderen is het de dag dat ze even iets extra's willen doen voor hun lief. Helemaal niets mis met de eerste twee groepen hoor, sterker nog, ik behoor normaal gesproken tot de tweede categorie, maar vandaag heb ik een recept voor de mensen die graag iets leuks willen doen of geven. In dit artikel vind je maar liefst drie recepten om iets fijns te maken voor je lief. De recepten zijn echter tijdloos en kunnen gewoon altijd worden gemaakt hoor, voel je vooral niet beperkt! Ik vertel jullie vandaag alles over zelf aftershave maken. O en psst, later deze week komt er een recept voor het zelf maken van een intiem cadeau voor twee!

Waarom zelf aftershave maken?

Nou ja, waarom niet eigenlijk? Een aftershave van een bekend merk kost zo een 40 euro voor 50 ml! Zal ik jullie een klein geheimpje verklappen? Het allerduurste aan de aftershave is de fles en de merknaam, niet de inhoud! Ja, laat dat maar even bezinken, want het geldt voor héél veel commerciële producten en niet enkel aftershave. Zelf aftershave maken klinkt dan niet eens zo gek meer. Een andere reden om zelf je aftershave te maken is omdat je dan weet wat erin zit. Parfums zijn beschermd door zogenaamde trade secrets. Dat wil zeggen dat fabrikanten de ingrediënten geheim mogen houden, zodat concurrenten én consumenten de geuren niet na kunnen maken voor een schijntje. Aangezien de ingrediënten dus niet vermeld hoeven te worden, worden er hier en daar chemicaliën gebruikt die bijvoorbeeld schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, die allergische reacties kunnen oproepen of die gewoon überhaupt nooit zijn getest op veiligheid (bron). Tot slot kun je, als je zelf aftershave maakt, bepalen wat er zoal in gaat. Aftershave moet bij je huid en behoeften passen. Heb je vaak last van scheerwondjes, dan zal je aftershave ontsmettend moeten zijn. Heb je vaak scheerirritatie, dan kies je voor kalmerende ingrediënten. Wil je je huid gewoon even goed verzorgen na het scheren, dan kies je voor voedende ingrediënten.

Etherische olie voor mannen

Een aftershave moet natuurlijk wel lekker mannelijk ruiken. Etherische oliën lijken om de een of andere reden iets vrouwelijks te hebben, maar met de juiste blend kunnen ze de de perfecte mannelijke geur creëren. Deze onderstaande etherische oliën passen perfect in een aftershave. Citrusgeuren: bergamot*, grapefruit*, citroen*, mandarijn*, sinaasappel* en petit grain*. Kruidige geuren: basilicum, cajeput, scharlei, koriander, eucalyptus, lavendel, oregano, pepermunt en tea tree. Ssshhtt, niets zeggen over lavendel, ze vinden het lekker ruiken tot ze weten dat het lavendel is. Basisgeuren: wierrook, myrre, patchouli, sandelhout, vanille, vetiver. Specerij-achtige geuren: anijs, zwarte peper, cardamom, kruidnagel. Houtachtige geuren: cederhout, dennennaalden, jeneverbes. * Deze etherische oliën kunnen de huid gevoelig maken voor de zon, gebruik dus altijd een zonnebrandcrème na deze oliën. Geloof je niet dat al deze geuren mannelijk kunnen zijn? Kijk maar eens bij de omschrijving van mannelijke parfums en je ziet deze geurnoten stuk voor stuk voorbij komen. Wil je weten welke etherische oliën ik gebruik, lees dan hier verder.

Blends voor mannen

Je kunt natuurlijk zelf gaan experimenteren met de bovenstaande geuren, maar hieronder heb ik een aantal blends verzameld die een heerlijke geur geven.

Man in the woods

  • 5 druppels dennennaalden EO
  • 5 druppels jeneverbes EO
  • 10 druppels cederhout EO

Manly Man

  • 5 druppels cederhout EO
  • 3 druppels koriander EO
  • 5 druppels lavendel EO
  • 5 druppels wierrook (frankincense) EO

Sweetheart

  • 5 druppel citroen EO
  • 3 druppels venkel EO
  • 2 druppels patchouli EO

Like 'em fresh

  • 5 druppels basilicum EO
  • 3 druppels dennennaalden EO
  • 5 druppels sinaasappel EO
  • 5 druppels bergamot EO
  • 3 druppels citroen EO

Meer fijne recepten vind je hier. Mijn man, die standaard Acqua di Gio en Bottled gebruikt, vond de eerste en de laatste blend het fijnst. De derde blend is heel mild, bijna unisex. De tweede is heel kruidig en meer voor de liefhebber.

Recepten

Zoals ik al zei heeft elke huid zo zijn eigen behoeften. Daarom vind je hieronder drie recepten, zodat je de aftershave kan afstemmen aan de wensen van de gebruiker. Voor alle drie de recepten geldt dat je de ingrediënten mengt en vervolgens in een afsluitbaar (glazen) flesje giet. Zolang er geen water bij komt zijn al deze aftershaves minimaal 3 maanden houdbaar.

Intens voedende aftershave

  • 50 ml jojobaolie;
  • 10 ml squalaan;
  • etherische olie blend naar keuze.

Squalaan is de natuurlijke facelift in een flesje (klik hier om er meer over te lezen) en jojobaolie is vrijwel identiek aan de huideigen talg, waardoor de huid direct na het aanbrengen van de aftershave intens wordt gevoed, gehydrateerd en verzorgd. Perfect voor de gevoelige, droge huid! Mannen die graag aandacht besteden aan hun verzorging zullen deze aftershave zeker kunnen waarderen.

Kalmerende aftershave

  • 50 ml aloe vera gel;
  • etherische olie blend naar keuze.

Ja, zo simpel is het echt! Less is more ;) Onderzoek toont aan dat aloë vera gel de celgroei stimuleert en ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Ideaal voor de geïrriteerde huid dus!

Verfrissende aftershave

  • 50 ml toverhazelaar;
  • 1 theelepel plantaardige glycerine;
  • etherische olie blend naar keuze.

Kies voor de toverhazelaar op basis van een beetje alcolhol, waardoor het gelijk ontsmettend werkt. Glycerine vind je in vrijwel alle commercieel verkrijgbare aftershaves, het verzacht en hydrateert de huid. Deze aftershave is handig bij scheerwondjes, maar is eigenlijk geschikt voor iedereen!

Gratis printable

aftershave etiket

Een flesje ziet er natuurlijk nét iets leuker uit als er een label op zit. Om je zelfgemaakte aftershave helemaal af te maken kun je een gratis printable label downloaden. Druk het af op gewoon papier en lijm het op je flesje of je print het op een sticker en plakt deze op. Klik met de rechtermuisknop en kies 'afbeelding opslaan'. Et voila, je eigen label! Fijne Valentijnsdag!

Pin voor later

zelf aftershave maken voor vaderdag

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.