Je waterkoker reinigen binnen 1 minuut

waterkoker-reinigen

Toen ik in een studentenhuis woonde heeft een van mijn huisgenoten me bijna vergiftigd. Nee, grapje, zo erg was het niet, maar het staat wel in mijn top tien gadverdamme momenten. Wij hadden een kookplaat uit het jaar 1864 en het duurde eeuwig voor een pannetje water kookte. Om tijd te besparen kookten we water in de waterkoker en goten we dat weer in een pannetje. Zo ook toen ik een keer mijn avondeten ging maken. Pasta gekookt, sausje eroverheen, favoriete serie op de laptop en genieten! Totdat ik een hap nam en spontaan naar de vuilnisbak rende om hem weer uit te spugen. De smaak was ongekend smerig. Het leek wel pasta gekookt in chloor, overgoten met gesmolten oorsmeer. Wat bleek later? Mijn huisgenoot had besloten de waterkoker te ontkalken en had zo een reinigingstabletje erin gedaan. Wat mijn huisgenoot niet had gedaan was een briefje neerleggen waarop hij ons verwittigde over zijn heuglijke plan. Die tabletten heb ik nóóit meer gebruikt, word al misselijk als ik ze in de winkel zie liggen. Jarenlang gebruikte ik azijn om de waterkoker te reinigen, maar toen vergat ik een keer dat ik de waterkoker had schoongemaakt en maakte thee met azijn. Gelukkig had ik het geroken voor ik er een slok van nam. Geen azijn meer in de waterkoker dus. Uiteindelijk ontdekte ik het gemak van citroenzuur en kon ik alle waterkoker-reinigen-trauma's gaan verwerken. Citroenzuur ontkalkt namelijk ook hartstikke goed, maar dan zonder agressieve chemicaliën én zonder azijnlucht. Daarnaast is het zuinig in gebruik en uiteindelijk dus zelfs net zo goedkoop als azijn. Dat trucje kon ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus vandaag leg ik uit hoe je je waterkoker reinigt binnen 1 minuut met slechts één ingrediënt.

Benodigdheden

  • 1 eetlepel citroenzuur
  • kraanwater

Werkwijze

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus hierbij mijn eigen waterkoker. Dit is de kalkafzetting na één week. Zo zacht als de G is, zo hard is het water in Limburg.

waterkoker schoonmaken  

Vul de waterkoker met 1 liter water en voeg hier 1 eetlepel citroenzuur aan toe. Zet de waterkoker aan en wacht tot het water aan de kook is. Giet het water nu weg en spoel de de binnenkant nog even af. Hieronder het resultaat. Ik heb de foto gemaakt direct nadat ik het water heb gekookt, er is geen doekje aan te pas gekomen.

waterkoker schoonmaken 

Zo makkelijk is het dus. Je kunt dit, zoals ik, wekelijks herhalen of gewoon wanneer het je weer te binnen schiet dat het tijd is om je waterkoker te ontkalken ;)

Voor Pinterest

waterkoker schoonmaken