Je waterkoker reinigen binnen 1 minuut

Toen ik in een studentenhuis woonde heeft een van mijn huisgenoten me bijna vergiftigd. Nee, grapje, zo erg was het niet, maar het staat wel in mijn top tien gadverdamme momenten. Wij hadden een kookplaat uit het jaar 1864 en het duurde eeuwig voor een pannetje water kookte. Om tijd te besparen kookten we water in de waterkoker en goten we dat weer in een pannetje. Zo ook toen ik een keer mijn avondeten ging maken. Pasta gekookt, sausje eroverheen, favoriete serie op de laptop en genieten! Totdat ik een hap nam en spontaan naar de vuilnisbak rende om hem weer uit te spugen. De smaak was ongekend smerig. Het leek wel pasta gekookt in chloor, overgoten met gesmolten oorsmeer. Wat bleek later? Mijn huisgenoot had besloten de waterkoker te ontkalken en had zo een reinigingstabletje erin gedaan. Wat mijn huisgenoot niet had gedaan was een briefje neerleggen waarop hij ons verwittigde over zijn heuglijke plan.

Die tabletten heb ik nóóit meer gebruikt, word al misselijk als ik ze in de winkel zie liggen. Jarenlang gebruikte ik azijn om de waterkoker te reinigen, maar toen vergat ik een keer dat ik de waterkoker had schoongemaakt en maakte thee met azijn. Gelukkig had ik het geroken voor ik er een slok van nam. Geen azijn meer in de waterkoker dus.

Uiteindelijk ontdekte ik het gemak van citroenzuur en kon ik alle waterkoker-reinigen-trauma's gaan verwerken. Citroenzuur ontkalkt namelijk ook hartstikke goed, maar dan zonder agressieve chemicaliën én zonder azijnlucht. Daarnaast is het zuinig in gebruik en uiteindelijk dus zelfs net zo goedkoop als azijn. Dat trucje kon ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus vandaag leg ik uit hoe je je waterkoker reinigt binnen 1 minuut met slechts één ingrediënt.

Benodigdheden

  • 1 eetlepel citroenzuur
  • kraanwater

Werkwijze

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus hierbij mijn eigen waterkoker. Dit is de kalkafzetting na één week. Zo zacht als de G is, zo hard is het water in Limburg.

Je kunt je waterkoker reinigen op een snelle, goedkope en natuurlijke manier met behulp van citroenzuur. Geen agressieve chemicaliën dus!

Vul de waterkoker met 1 liter water en voeg hier 1 eetlepel citroenzuur aan toe. Zet de waterkoker aan en wacht tot het water aan de kook is. Giet het water nu weg en spoel de de binnenkant nog even af. Hieronder het resultaat. Ik heb de foto gemaakt direct nadat ik het water heb gekookt, er is geen doekje aan te pas gekomen.

Je kunt je waterkoker reinigen op een snelle, goedkope en natuurlijke manier met behulp van citroenzuur. Geen agressieve chemicaliën dus!

Zo makkelijk is het dus. Je kunt dit, zoals ik, wekelijks herhalen of gewoon wanneer het je weer te binnen schiet dat het tijd is om je waterkoker te ontkalken ;)

Voor Pinterest

Je kunt je waterkoker reinigen op een snelle, goedkope en natuurlijke manier met behulp van citroenzuur. Geen agressieve chemicaliën dus!

 

12 berichten

Werkt bij mij helaas niet. Toch maar weer aan de azijn
Read more
Read less
Oh dat is raar? Wellicht helpt het om de verhouding aan te passen, in plaats van 1 liter water maar 500 ml gebruiken. Ik heb dit zelf laatst nog gedaan met goede afloop. Dus misschien was het teveel verdund en werkt deze verhouding beter voor jou.
Read more
Read less
Wat is citroenzuur? Het sap van een citroen? Hoor graag hoe het echt is. groet Yvonne
Read more
Read less
Hoi Yvonne, citroenzuur is een poeder die je onder online of bij een drogist kunt kopen.
Read more
Read less
Bij mij heeft het gewerkt! Geniaal!!!!!
Read more
Read less
Dat is goed om te horen! Leuk dat je het met ons deelt, dank je wel.
Read more
Read less
Gebruik het al jaren alleen kan ik het nergens meer kopen.
Read more
Read less
Hoi Sonja, ik heb werkelijk geen idee of je het nog bij een drogist kan kopen, daar haalde ik het vroeger altijd. Nu bestel ik altijd online grootverpakking omdat ik er ook badbruisballen e.d. van maak. En het bederft niet. Ik haal het bij pit-pit.com maar je kunt het ook (in ieder geval) online bij Holland & Barrett bestellen.
Read more
Read less
Hoi citroenzuur kun je bij de Turkse winkel kopen en heel goedkoop.
Read more
Read less
Hoi Roosje, dank je wel voor je handige tip!
Read more
Read less
Citroenzuur lost gewoon op in het water. Citroenzuur is (ook) te koop bij alle toko's. Het werkt gewoon prima! Ook bij mijn koffiezetapparaat. Scheelt een hoop dure poedertjes.
Read more
Read less
Ja dat is wat ik er ook zo fijn aan vind. Ik heb er laatst ook nog vazen met kalkaanslag helemaal kalkvrij mee gekregen.
Read more
Read less

Laat een reactie achter