Je waterkoker reinigen binnen 1 minuut

waterkoker-reinigen

Toen ik in een studentenhuis woonde heeft een van mijn huisgenoten me bijna vergiftigd. Nee, grapje, zo erg was het niet, maar het staat wel in mijn top tien gadverdamme momenten. Wij hadden een kookplaat uit het jaar 1864 en het duurde eeuwig voor een pannetje water kookte. Om tijd te besparen kookten we water in de waterkoker en goten we dat weer in een pannetje. Zo ook toen ik een keer mijn avondeten ging maken. Pasta gekookt, sausje eroverheen, favoriete serie op de laptop en genieten! Totdat ik een hap nam en spontaan naar de vuilnisbak rende om hem weer uit te spugen. De smaak was ongekend smerig. Het leek wel pasta gekookt in chloor, overgoten met gesmolten oorsmeer. Wat bleek later? Mijn huisgenoot had besloten de waterkoker te ontkalken en had zo een reinigingstabletje erin gedaan. Wat mijn huisgenoot niet had gedaan was een briefje neerleggen waarop hij ons verwittigde over zijn heuglijke plan. Die tabletten heb ik nóóit meer gebruikt, word al misselijk als ik ze in de winkel zie liggen. Jarenlang gebruikte ik azijn om de waterkoker te reinigen, maar toen vergat ik een keer dat ik de waterkoker had schoongemaakt en maakte thee met azijn. Gelukkig had ik het geroken voor ik er een slok van nam. Geen azijn meer in de waterkoker dus. Uiteindelijk ontdekte ik het gemak van citroenzuur en kon ik alle waterkoker-reinigen-trauma's gaan verwerken. Citroenzuur ontkalkt namelijk ook hartstikke goed, maar dan zonder agressieve chemicaliën én zonder azijnlucht. Daarnaast is het zuinig in gebruik en uiteindelijk dus zelfs net zo goedkoop als azijn. Dat trucje kon ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus vandaag leg ik uit hoe je je waterkoker reinigt binnen 1 minuut met slechts één ingrediënt.

Benodigdheden

  • 1 eetlepel citroenzuur
  • kraanwater

Werkwijze

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus hierbij mijn eigen waterkoker. Dit is de kalkafzetting na één week. Zo zacht als de G is, zo hard is het water in Limburg.

waterkoker schoonmaken  

Vul de waterkoker met 1 liter water en voeg hier 1 eetlepel citroenzuur aan toe. Zet de waterkoker aan en wacht tot het water aan de kook is. Giet het water nu weg en spoel de de binnenkant nog even af. Hieronder het resultaat. Ik heb de foto gemaakt direct nadat ik het water heb gekookt, er is geen doekje aan te pas gekomen.

waterkoker schoonmaken 

Zo makkelijk is het dus. Je kunt dit, zoals ik, wekelijks herhalen of gewoon wanneer het je weer te binnen schiet dat het tijd is om je waterkoker te ontkalken ;)

Voor Pinterest

waterkoker schoonmaken

 

22 berichten

Nancy
 

Werkt bij mij helaas niet. Toch maar weer aan de azijn
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Oh dat is raar? Wellicht helpt het om de verhouding aan te passen, in plaats van 1 liter water maar 500 ml gebruiken. Ik heb dit zelf laatst nog gedaan met goede afloop. Dus misschien was het teveel verdund en werkt deze verhouding beter voor jou.
Lees verder
Lees minder
Yvonne
 

Wat is citroenzuur? Het sap van een citroen? Hoor graag hoe het echt is. groet Yvonne
Lees verder
Lees minder
Gelina van Maldegem
 

Wat is citroenzuur

Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Yvonne, citroenzuur is een poeder die je onder online of bij een drogist kunt kopen.
Lees verder
Lees minder
Sherida
 

Bij mij heeft het gewerkt! Geniaal!!!!!
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Dat is goed om te horen! Leuk dat je het met ons deelt, dank je wel.
Lees verder
Lees minder
Sonja
 

Gebruik het al jaren alleen kan ik het nergens meer kopen.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Sonja, ik heb werkelijk geen idee of je het nog bij een drogist kan kopen, daar haalde ik het vroeger altijd. Nu bestel ik altijd online grootverpakking omdat ik er ook badbruisballen e.d. van maak. En het bederft niet. Ik haal het bij pit-pit.com maar je kunt het ook (in ieder geval) online bij Holland & Barrett bestellen.
Lees verder
Lees minder
Roosje
 

Hoi citroenzuur kun je bij de Turkse winkel kopen en heel goedkoop.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Roosje, dank je wel voor je handige tip!
Lees verder
Lees minder
Pat
 

Citroenzuur lost gewoon op in het water. Citroenzuur is (ook) te koop bij alle toko's. Het werkt gewoon prima! Ook bij mijn koffiezetapparaat. Scheelt een hoop dure poedertjes.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Ja dat is wat ik er ook zo fijn aan vind. Ik heb er laatst ook nog vazen met kalkaanslag helemaal kalkvrij mee gekregen.
Lees verder
Lees minder
Charlotte
 

Je kunt ook een schijfje Citroën of war citroensap uit een flesje in de waterkoker doen met water en dan uitkoken, even laten intrekken en je hebt water voor citroentje of je gooit het door de gootsteen, verfrist lekker

Lees verder
Lees minder
Lotteke
 

Citroenzuurpoederwerkt geweldig in de waterkoker! Ik gebruik het ook om de wc schoon te maken trouwens, dat mix ik dan wel met baking soda. Mijn grootverpakkingencitroenzuurpoeder en baking soda bestel ik altijd online bij Baking Soda NL. Snelle levering, goedkoopste die ik kon vinden en vanaf €50,- gratis verzending. Echt een tip!

Lees verder
Lees minder
Charlotte
 

Ik doe een schijfje Citroen of een kneepje uit zo’n citroenflesje in een bodempje water en na de kook even laten staan en schoon is het! Super snel en het ruikt lekker

Lees verder
Lees minder
Mirjam04
 

Misschien rare vraag, maar wordt de schenktuit ook schoon? Bij mijn waterkoker kan ik het filter niet uit de schenktuit halen en de kalk blijft daar zitten.

Lees verder
Lees minder
Ton van de Haar
 

Wat een ontzettend te lang verhaal en uitleg over het schoonmaken van een elektrische waterkoker.

haal bij de supermarkt een kuntsstof citroen, knijp het citroen boven de waterkoker uit tot dat de bodem bedekt is, doe er een scheut kraanwater bij en zet de ketel aan met de deksel los zodat hij bij het kokrn niet uitgaat. Laat het water een minut door koken. Deksel dicht zodat hij uitslaat vervolgens koudwater toevoegen, en de ketel leeg gooien. De ketel is dan weer schoon voor verder gebruik.

als je zorgt dat er na het koken nog een twee vingers dik water blijft zitten, is het vorige verhaal, niet meer nodig. 
de ketel blijft schoon!!

Lees verder
Lees minder
Chantal
 

Nou Ton, jij doet ook nog best lang over “Knijp een citroen uit, kook het water en laat het even staan”, vind je ook niet? En een ‘kuntsstof’citroen? Daar kan ik zelfs zonder de spelfout niets mee. En altijd een laagje water laten staan kan ook enorm averechts werken. Als laatste: er was geen enkele reden voor je neerbuigende commentaar. Dit is een blog. Blog entries bestaan nou eenmaal niet uit twee zinnen. 

Lees verder
Lees minder
Ank van Gulik
 

Gewoon twee of een schijfje citroen in je waterkoker even doorkoken, klaar. Kan het eenvoudiger? Stralend schoon. Wel even flink omspoelen daarna. 

Lees verder
Lees minder
G. Hoogeboom
 

Citroensap kan ook te agressief zijn, gewone azijn is een eeuwenoud middel voor het ontkalken voor van alles , ook goed voor bv douche koppen

Lees verder
Lees minder
Herma Stal
 

Ik koop citroenzuur bij de turkse winkel!

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter