10 toepassingen van sheaboter

sheaboter

Kokosolie is ontzettend veelzijdig, maar hier en daar kan het de poriën verstoppen of de huid uitdrogen. De vraag naar een alternatief komt dan ook regelmatig voorbij. Sheaboter, ook wel karitéboter genoemd, is zo een alternatief. Laat je niet afschrikken door zijn vette uiterlijk; sheaboter wordt bijzonder snel opgenomen door de huid en laat geen vettig laagje achter. Benieuwd naar wat de boter zoal kan? Hieronder lees je 10 toepassingen van sheaboter.

10 toepassingen van sheaboter

Anti-aging

Sheaboter is een ideale (nacht)crème omdat het een positief effect heeft op de collageenproductie van de huid. Daarnaast beschermen de vele triterpenen de huid tegen vochtverlies. Een gevoede huid die niet uitgedroogd is veroudert minder snel en ziet er bovendien gladder, frisser en mooier uit. Verder bevat sheaboter een grote hoeveelheid provitamine A en dat is toch wel dé vitamine die essentieel is voor anti-aging. Ook vitamine E is in overvloed aanwezig in sheaboter en dat kan een ouder wordende huid maar al te goed gebruiken.

Ruwe ellebogen verzachten

Ruwe ellebogen kunnen worden veroorzaakt door tekort aan vitamine A. Laat sheaboter nou eens vol zitten met provitamine A, zodat je snel een einde kunt maken aan die schurende, verkleurde plekken en je t-shirts weer kunt rocken. Je kunt sheaboter ook gebruiken voor het verzachten van je hielen en om je winterhanden te veranderen van schuurpapier naar een babyhuidje.

Zwangerschapsstriemen voorkomen

Striemen, of striae, ontstaan wanneer de huid in korte tijd te veel wordt gerekt. Ze zijn een vorm van littekens die, als ze er eenmaal zitten, lastig zijn om vanaf te komen. Door tijdens de zwangerschap dagelijks met sheaboter te smeren geef je je huid net dat beetje extra vitaminen, vocht en vetten om beter te reageren op de veranderingen in je lichaam.

Droge lippen verzachten

Allantoïne is misschien wel de een van meeste bijzondere bestanddelen van sheaboter. Het stimuleert de celdeling en promoot de productie van nieuw weefsel. Wanneer je door de kou droge, gesprongen en pijnlijke lippen hebt dan wil je natuurlijk dat de huid zich daar zo snel mogelijk herstelt. Sheaboter kan je daar goed bij helpen en voor je het weet draag je weer de mooiste lipsticks zonder dat er droge velletjes in de weg zitten.

Huidirritatie na het scheren voorkomen

Sheaboter bevat kaneelzuuresters die bekend staan om hun beschermende eigenschappen. Een huid die geïrriteerd is na een grondige scheerbeurt kan wel wat bescherming gebruiken. Sheaboter is dan ook een uitstekende aftershave. Het verzacht, voedt en voorkomt bovendien jeuk.

Ontstekingen (zoals acne) voorkomen

Die kaneelzuuresters en triterpenen waar het hierboven over ging blijken ook in staat ontstekingen te remmen en eventueel zelfs te voorkomen. (Onderhuidse) puistjes zijn een vorm van ontsteking en aangezien sheaboter de poriën niet verstopt kan het een fijn, natuurlijk middel zijn om ze te voorkomen of te verminderen.

Brandwonden verlichten

Je kent het wel, je bent druk bezig in de keuken, vergeet dat die schaal net uit de oven komt en pakt hem vast. Ai! Sheaboter helpt de huid direc te kalmeren, zorgt ervoor dat het zich sneller gaat herstellen, neemt de jeuk weg én beschermt je huid.

Pluizig haar temmen

Loop een willekeurige afrowinkel binnen en ze hebben er gegarandeerd een rek vol sheaboter staan. Dat heeft natuurlijk een goede reden: sheaboter temt pluizig haar als geen ander. Neem een héél klein beetje (echt maar een héél klein beetje), verdeel het over je haarpunten en weg is de pluis! Geen 'coupe ontploft' meer dus.

Houdt pollen tegen

Hooikoorts is natuurlijk hartstikke vervelend en er lijkt maar weinig écht te helpen. Nu zal sheaboter ook niet het magische middel zijn waardoor je hooikoorts nooit meer terugkeert, maar het kan de boel wél een stuk draaglijker maken. Smeer wat sheabutter in en om je neus om een soort beschermend laagje te creëren waar pollen aan blijven vastplakken zodat ze niet verder kunnen dringen en de boel kunnen gaan irriteren. Bijkomend voordeel is dat sheaboter de huid verzacht en verzorgt, waardoor je neus minder rood en geïrriteerd is door het snuiten.

Vermindert luieruitslag

Het is altijd zo rot als een baby luieruitslag heeft, dat pijnlijke huidje is zo een sneu zicht. Er zijn genoeg middelen die helpen de uitslag te verminderen en de irritatie te verlichten. Veel van die middelen zijn echter op basis van petroleum en dat sluit de huid als het ware af. Het werkt op de korte termijn, maar het is een beetje dweilen met de kraan open. Sheaboter beschermt niet alleen dat tere huidje, maar helpt het ook te genezen. Met een pot sheaboter doe je bovendien erg lang, omdat je steeds maar een beetje nodig hebt, waardoor het ook nog een goedkoper alternatief is!

Hoe te gebruiken

Sheaboter is hard bij kamertemperatuur, maar heeft een smeltpunt tussen de 28 en 36 graden. Met andere woorden, het smelt dus wanneer het in aanraking komt met je de huid. Gebruik een klein lepeltje om wat sheaboter uit de pot te scheppen en wrijf het over de plek waar je het wilt gebruiken. Je zult zien dat er een dun laagje boter op de huid achterblijft dat snel wordt opgenomen.

Geraffineerd vs. ongeraffineerd

Niet iedereen loopt weg met de karakteristieke geur van sheaboter. De geur is lastig te omschrijven, wellicht is 'kenmerkend' het juiste woord. De geur blijft ook even hangen, waardoor ongeraffineerde sheaboter niet altijd de voorkeur heeft voor verwerking in producten of zelfs puur gebruik. Je kunt kiezen voor de geraffineerde variant, maar wees hier selectief in. Als de sheaboter geraffineerd is door middel van chemicaliën verliest het veel van de fantastische eigenschappen die hierboven zijn omschreven. Een sheaboter die op milde wijze is geraffineerd bevat nog de vitamines waar de boter zo om wordt geroemd.

Girlpower

Sheaboter wordt ook wel women's gold genoemd. Het wordt namelijk voornamelijk door vrouwen geproduceerd. Zij werken samen in coöperaties om een goede prijs voor hun product te krijgen en daarmee hun gezin te onderhouden en hun kinderen van voedsel, onderwijs en kleding te voorzien. De VN schat dat er zo een 3 miljoen vrouwen werkzaam zijn in deze industrie. Sheaboter is dus girlpower!

 


Hier koop ik mijn sheaboterNatural Heroes

 

Toepassingen van sheaboter

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.