DIY neusspray van slechts 3 ingrediënten

zelf-neusspray-maken

Die Indian summer houdt ons nog een tijdje voor de gek, maar de herfst begint nu toch langzaam haar intrede te maken. Daar kan ik zó intens van genieten, want dan is mijn jubileum met Manlief, mijn verjaardag en kerst komt dichterbij (daar kijk ik naar uit vanaf de dag dat ik terug kom van zomervakantie). Die prachtige, warme herfstkleuren, wandelingen door het bos, paddenstoelen, pompoenen, kortere dagen die sneller veranderen in gezellige avonden, heerlijk!

Alleen... de herfst betekent voor de meeste mensen helaas vaak ook de obligatoire jaarlijkse verkoudheid. Iedereen lijkt elkaar aan te steken, de tissues zijn niet aan te slepen en het neussprayschap bij de drogist wordt massaal leeg gekocht. Eén van mijn vriendinnen trekt zich niets aan van seizoenen of de eventuele aanwezigheid van een verkoudheid, de neusspray wordt het hele jaar door druk gebruikt. Waarom? Omdat ze een verstopte neus heeft. Hoe wordt die verstopte neus veroorzaakt? Door neusspray. Oh, the irony.

Zij was dan ook degene die mij vertelde dat neusspray hartstikke verslavend is. Zo verslavend dat je het eigenlijk niet langer dan vijf dagen achter elkaar mag gebruiken, maar aangezien bijsluiters net zo vaak worden gelezen als gebruiksaanwijzingen (nooit dus), komen mensen daar vaak pas achter als ze merken dat ze in paniek raken omdat hun neusspray bijna op is en de winkels dicht zijn. Ongetwijfeld ken je iemand in je omgeving die het ook non-stop gebruikt, het komt namelijk vaker voor dan je denkt.

Het probleem met neusspray

Xylometazoline (leuk galgjewoord) is de boosdoener. Het middel xylometazoline in neusspray zorgt ervoor dat de boel wat minder gezwollen is, waardoor je beter kunt ademen. Echter, wanneer je het te lang gebruikt krijgt je lichaam daar na een tijdje genoeg van en krijg je het 'rebound effect': de kleine bloedvaatjes in je neus zwellen weer op en je kunt wederom niet meer vrij ademen. Het gevolg is dat er weer neusspray wordt gespoten en de cirkel is rond. Op de lange termijn kan dat nare gevolgen hebben voor de binnenkant van je neus, waardoor de vicieuze cirkel een keer doorbroken moet worden. Dat kan door langzaam maar zeker minder te gebruiken, maar je kunt ook de hulp van je huisarts inroepen als het je niet lukt in je eentje. Kortom, gebruik neusspray met xylometazoline daarom met mate of helemaal niet. Als je toch een spray wilt gebruiken, kun je beter een zoutoplossing kiezen. Dat is water met daarin zout opgelost. Ja echt, zo simpel is het. Toch heb ik prijzen van € 6 voorbij zien komen voor flesjes water met een beetje zout erin. Dat kan goedkoper dacht ik zo en dus deel ik vandaag het recept om verstopte-neus-vrij de herfst en winter door te komen. Zelf neusspray maken dus. Voor iedereen die wat visueler is ingesteld heb ik een filmpje opgenomen. Mijn eerste filmpje ooit, omg!

Het recept

In het recept maak je 250 ml neusspray, terwijl in de meeste flesjes maar 10 ml past. Daar is een reden voor: je gebruikt heel weinig zout op 250 ml water. Als je minder water zou gebruiken zou je het zout korreltje voor korreltje moeten toevoegen om niet te veel te gebruiken en ain't nobody got time for that.

Diy neusspray van slechts 3 ingrediënten   

Herbruikbare flesjes neusspray zijn helaas niet in de winkel te verkrijgen, de meeste zijn namelijk niet te openen om na te vullen. De wat grotere apotheken hebben ze wel op voorraad. Mijn advies is om even te bellen voor je langs gaat, scheelt tijd en frustratie als ze het niet hebben.

Benodigdheden neusspray

  • een leeg neussprayflesje (verkrijgbaar bij de meeste apotheken)
  • 250 ml gedestilleerd water
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel baking soda

Werkwijze

Deze spray is niet geschikt voor kinderen, omdat zij een lagere dosis zout en bakingsoda nodig hebben. Deze mix is maximaal 7 dagen houdbaar buiten de koelkast en 14 in de koelkast. Tadaaaaaa, mijn allereerste filmpje ooit! Ik wilde zo simpel mogelijk beginnen, dus koos ik ook maar het simpelste recept ooit, met de meest simpele setting. Als ik een Oscar win voor beste documentaire wil ik bij deze alvast mijn moeder bedanken voor het kopen van een witte eetkamertafel en het universum voor het goede licht die dag. Nee grapje, dit is iets dat je gewoon moet leren door te doen en ik moest ergens beginnen. Dit is mijn allereerste poging ooit, dus heb een beetje geduld met me ;)

Pin voor later

Diy neusspray van slechts 3 ingrediënten voor iedereen die kampt met otrivisme  

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.