Ontspullen #4: waarom je je digitale rotzooi moet opruimen

Ik heb het al een tijdje over ontspullen, waarom je het zou moeten doen, hoe je minder koopt en hoe je minder krijgt. Door die tips komen er in ieder geval al minder spullen binnen, dus wordt het tijd om het eens te hebben over de spullen die je al hebt. Je kunt natuurlijk rigoureus gaan Marie Kondo-en door je woning, maar je kunt ook beginnen op een plek waar je naar alle waarschijnlijk héél véél onzichtbare zooi hebt: je computer (of tablet of smartphone). Digitaal minimaliseren dus. Al die foto's, mapjes, programma's en documenten kunnen al snel een onoverzichtelijk zooitje worden. Denk aan een bizarre hoeveelheid ongelezen mail (guilty!), een bureaublad vol icoontjes (guilty!), onoverzichtelijke mappen met foto's, 700 bookmarks in je browser, 500 Facebookvrienden en ga zo maar door.

Omdat het geen fysieke ruimte inneemt heb je het niet echt door, maar beetje bij beetje vult je computer zich met allerlei digitale 'spullen' die je totaal niet nodig hebt, maar die wel ongemerkt onrust veroorzaken. Met deze 7 tips wordt digitaal minimaliseren een fluitje van een cent, gaat je computer sneller van werken, vind je sneller terug wat je nodig hebt en ervaar je een heerlijke rust als je opstart.

Foto's

De meeste mensen hebben hun foto's in verschillende mapjes zitten. Het ene mapje voor die vakantie op Kreta en een ander mapje voor de afgelopen kerst. Als je dat niet hebt gedaan is het handig om daarmee te beginnen. De mapjes kun je sorteren op jaartal, zodat je een foto snel kunt terugvinden.

Wat de meeste mensen niet doen is eens kritisch door de foto's lopen. Je komt terug van vakantie, zet de foto's op je harde schijf, kijkt er misschien nog een paar keer naar, maar dat was het dan ook. Begin eens de foto's op te ruimen door alle onscherpe foto's te verwijderen, maar ook als je vijf keer dezelfde foto van een mooie kerk hebt kunnen er vier zeker weg. Je foto's opruimen is trouwens ook een trip down memory lane, dus eigenlijk ook een heel leuke bezigheid.

Dit kun je trouwens ook doen bij je muziek en films.

Ongebruikte software verwijderen

Ooit eens een programmaatje gedownload of een spelletje, paar keer gebruikt en toen nooit meer naar omgekeken? Dat neemt ruimte in op je computer en kan je computer zelfs vertragen. Ga naar Configuratiescherm - Programma's - Een programma verwijderen en loop eens door de lijst van geïnstalleerde programma's. Er zitten natuurlijk belangrijke zaken tussen zoals Office, maar waarschijnlijk ook genoeg onnodige troep. Zie je een oud spelletje of een ander ongebruikt programmaatje staan? Ga erop staan met je muis, rechter muisklik en verwijderen maar. Als je twijfelt of je een programma nodig hebt omdat je het niet herkent, dan kun je het beter laten staan of bij iemand met verstand ervan even navragen.

Hetzelfde zal ongetwijfeld mogelijk zijn met een Apple product, maar ik durf eerlijkheidshalve niet te zeggen hoe dat moet.

Ongelezen mail

Sommige mensen kunnen er niet tegen als er ongelezen mail in hun mailbox staat. Ik ben niet één van die mensen ;) Ik had honderden mailtjes die ik nooit heb geopend, die blijkbaar niet belangrijk genoeg waren om naar te kijken. Ik heb ze gewoon allemaal verwijderd zonder ze te lezen. Als ik ze destijds niet hoefde te lezen, zal er maanden later nog steeds niets belangrijks in staan. Je kunt natuurlijk ook gewoon je ongelezen mails stuk voor stuk doornemen, sorteren in mappen en verwijderen wat niet nodig is. Het resultaat is in ieder geval even een zen momentje als je je inbox opent.

O en schrijf je eens uit bij al die nieuwsbrieven die je niet leest, scheelt werk in de toekomst.

Bureaublad

Op je bureaublad verschijnt om de één of andere reden allerlei zooi. Van shortcuts naar programma's die je hebt gedownload, tot allerlei documentjes, hier en daar een plaatje of een foto. Herkenbaar? Toen ik laatst een document zocht op mijn bureaublad en uiteindelijk alles op alfabetische volgorde moest zetten omdat ik door de documenten het bos niet meer zag besloot ik dat het tijd werd voor een 'clean desk policy'. Voordat ik mijn computer afsluit verwijder ik eventuele rotzooi van mijn bureaublad of ruim ik het netjes op in een mapje. Wel zo fijn als je je computer opstart en je achtergrondafbeelding ook echt kunt zien.

Social media

Door al die nieuwe algoritmes van veel social media kanalen krijg je vaak veel 'blabla' te zien en mis je soms dingen die je juist wél zou willen zien. Tijd om die vriendenlijst op te schonen. Geen idee waar je een persoon van kent? Doei! Iemand die alleen maar like, share en win acties deelt? Unfriend of unfollow. Loop eens kritisch door die lijsten heen en vraag je bij elk persoon af of hij/zij iets toevoegt aan jouw feed. Zo niet, dan is het tijd om afscheid te nemen. Hetzelfde voor pagina's die je volgt (behalve die van mij natuurlijk hè), volg alleen wat je interessant vindt. Social media wordt na zo een schoonmaakbeurt een stuk leuker.

Bookmarks

Met een overvloed aan bookmarks (bladwijzers) kun je twee kanten op. Je kunt ze ordenen in mapjes zodat je alles makkelijk terug vindt. Dat is handig voor sites die je met regelmaat gebruikt. Je kunt ook eens kritisch door de lijst lopen en kijken wat je écht nodig hebt. Heb je iets opgeslagen om later terug te lezen, verwijder het dan als je het al hebt gelezen of niet meer van plan bent te lezen. Heb je geen idee meer waarom je iets hebt opgeslagen? Delete.

Gooi eens wat mappen leeg

Maak je Downloads folder eens leeg. Alles wat je van internet plukt belandt daar en al die documentjes kunnen zich daar maanden, soms wel jaren, ophopen. Zo kun je door een boel mappen lopen op zoek naar documenten die weg kunnen. Vergeet daarna de prullenbak niet leeg te maken. Die maakt een heerlijk ritselend geluid als je op 'Prullenbak leegmaken' klikt en zo een icoontje van een leeg prullenbakje ziet er gelijk een stuk opgeruimder uit.

Al deze tips zijn natuurlijk ook toe te passen op je telefoon en tablet. Ruim een keer op en voel hoeveel meer rust digitaal minimaliseren geeft als je alles in één keer kunt vinden. Je apparatuur voelt bijna lichter ;)