7 natuurlijke middelen tegen jeukende muggenbulten

natuurlijke-middelen-tegen-muggenbeten

Laatst las ik dat ze in Noord-Brabant last hebben van een muggenplaag, mensen blijven massaal binnen om te ontkomen aan die beesten. Ik kan je echter vertellen dat de muggen hier in Gelderland er ook wat van kunnen. Jarenlang hebben wij nooit last gehad van muggen in ons appartement, maar deze zomer zien we hele zwermen vliegen voor de ramen. Hoe goed we ook ons best doen, het lukt die ellendelingen toch om binnen te komen en dan is het een kwestie van wachten tot je lek bent geprikt. Het licht uit doen in je slaapkamer om te gaan slapen lijkt wel het startsein voor die muggen om al druk zoemend hun slag te slaan. Zelfs onze hond moet het ontgelden. Terwijl ik op internet zocht naar manieren om de jeuk te stillen zonder te hoeven amputeren, kwam ik allerlei handige en natuurlijke middelen tegen muggenbeten tegen en die wil ik jullie vanzelfsprekend niet onthouden.

Azijn

Meng een eetlepel water en een eetlepel azijn in een kommetje, dep er een doekje of watje in en houd het een minuutje tegen de muggenbeet. De jeuk trekt wonderbaarlijk snel weg. Mijn voorkeur gaat uit naar appelcider azijn omdat deze wat milder is (meer daarover lees je hier). Gebruik geen pure azijn, want dat kan wat heftig zijn voor de huid (heeft allemaal te maken met de zuurgraad, daarover lees je hier meer). Als je helemaal lek bent geprikt dan kun je ook een (voeten)bad nemen met een flinke scheut azijn erin. Dat ruikt misschien niet heel lekker, maar de verlichting van de jeuk maakt het het dubbel en dwars waard.

Aloë vera

Ontstekingen afremmen, kalmeren en verzorgen, aloë vera doet het allemaal. Laatst deelde ik een recept voor het zelf maken van natuurlijke aftersun (dat kun je hier lezen), maar dat spul blijkt ook echt fantastisch te helpen bij het verlichten van de jeuk, mede door de aloë vera. Je kunt ook gewoon lekker makkelijk (verse) aloë vera gel gebruiken en je ervaart het verschil direct.

Honing

Honing staat erom bekend antibacterieel te zijn (bron 1 en 2) , een snellere genezing te ondersteunen en kalmerend te werken. Geen wonder dat het in zoveel verzorgingsproducten wordt gebruikt. Een heel klein beetje honing op een muggenbeet aanbrengen geeft dan ook verlichting. Niet te veel, want door je lichaamstemperatuur wordt de honing vloeibaar en voor je het weet zit je kleding onder.

Etherische olie

Etherische oliën hebben bijzondere eigenschappen en zo ook bij het verlichten van jeuk na een muggenbeet. Zorg dat je etherische olie gebruikt van goede, pure kwaliteit en breng de olie nooit rechtstreeks aan op de huid. Meng de etherische olie eerst met een basisolie, zoals amandel-, avocado, olijf- of kokosolie. Per eetlepel basisolie gebruik je niet meer dan 5 druppels etherische olie. Etherische oliën die kalmerend zullen werken: lavendel, eucalyptus, tea tree, pepermunt, rozemarijn, basilicum, tijm, kamille en citroen.

Bananenschil

Deze vond ik zo raar, maar ik het heb geprobeerd en het werkt! Wrijf gedurende een minuut met de binnenkant van een bananenschil over de muggenbeet en ervaar het verschil.

Thee

Maak een kopje (groene) thee, wring het zakje voorzichtig uit en wrijf ermee over de door de muggen toegetakelde plekken. Laat de thee overigens niet te lang trekken, zodat de tannines in de thee blijven.

Komkommer

Komkommer is heerlijk verfrissend in water, verkoelend bij een zonnebrand en kalmerend bij een muggenbeet. Leg een schuifje komkommer op de muggenbeet en houd deze ongeveer een minuut op de plek. Als je op meerdere plekken bent gebeten kun je beter een komkommer in de blender of juicer doen, er een sap van maken en deze vervolgens met een doekje of watje op je huid deppen. Er zullen ongetwijfeld nog vele andere natuurlijke middelen tegen muggenbeten zijn. Zo las ik over een mengsel van water en bakingsoda, tandpasta, droge zeep en citroensap. Deze heb ik niet geprobeerd en daar durf ik dus ook geen uitspraken over te doen. Het citroensap zou ik overigens afraden, omdat dit je huid overgevoelig kan maken voor de zon waardoor je dus weer sneller zou kunnen verbranden (en dat jeukt natuurlijk ook). Hopelijk genieten jullie met deze simpele tips jeuk- en pijnvrij van deze langverwachte zomer!

Pin voor later

7 natuurlijke middelen tegen muggenbeten

 

 

Bron bovenste foto: Mosquito door Turkletom