Groen doen #9: meubels opknappen

Vandaag de dag leven we in een 'wegwerp' maatschappij en het blijft niet beperkt tot wegwerpbestek, je vindt tegenwoordig wegwerpbarbecues, wegwerpkleding (Primark iemand?) en wegwerpmeubels. Een krasje op het LACK bijzettafeltje van IKEA? Geen probleem, koop je voor zes euro toch gewoon een nieuwe! En die oude? Die gaat bovenop de enorme, niet-recyclebare berg afval op het stort.

Als je budget beperkt is, dan zijn winkels als IKEA en Xenos echt een uitkomst, dat ontken ik niet. Sterker nog, een tijdje geleden kwam ik tot het besef dat het overgrote deel van de meubels in onze woonkamer afkomstig zijn van de IKEA. Na een verhuizing waarbij ze uit elkaar zijn geschroefd en vervolgens weer in elkaar zijn gezet zien ze er ook niet meer zo top uit. Tijd voor verandering dus! Ik ging oude, afgedankte meubels opknappen. Pinterest stelt nooit teleur en al gauw zag ik het ene na het andere prachtige plaatje van oude meubels, gekocht voor een prikkie en omgetoverd tot iets moderns en unieks. Dat sprak me wel aan!

meubels-upcyclen

Op een zaterdagmiddag struinde ik een paar kringloopwinkels af, waar het stikt van massief houten meubels, soms met prachtige details, die met wat liefde om zijn te toveren in ware eyecatchers. Vroeger werden meubels gemaakt met de gedachte dat ze een heel leven mee moesten en niet tot de volgende trend. Hoewel de stukken dus misschien niet 'hip' zijn, valt er vaak niets aan te merken op de kwaliteit ervan. Stiekem wilde ik een enorm dressoir kopen, maar ik besloot klein te beginnen en kocht twee nachtkastjes voor een tientje per stuk.

meubels-upcyclen

Ik heb geen idee hoe oud de kastjes precies zijn, maar aan de binnenkant van één van de deurtjes zat een papiertje geplakt met de volgorde van de zenders op televisie, zoals mensen dat vroeger deden. Ik denk dat ze dus ergens uit de jaren '90 zijn.

meubels-upcyclen

De pootjes van de kastjes zijn de lelijkste die ooit heb gezien, maar die bleken gelukkig makkelijk verwijderd te kunnen worden. Een paar uurtjes schuren en een aantal likjes verf later begonnen de kastjes al ergens op te lijken.

meubels-upcyclen

In mijn zoektocht naar een manier om de kastjes écht uniek te maken kwam ik op het idee om de binnenkant van de lijstje op de deurtjes te vullen met mozaïek. Ik haalde mijn tegeltjes bij Smeets Tegels in Maastricht en ging aan de slag. Echte blikvangers zijn ze zeker geworden; ik vind het resultaat heel mooi. Die afschrikwekkende pootjes heb ik weggelaten, zodat er minder stof onder de tafeltjes kan komen.

meubels-upcyclen

meubels-upcyclen

Toegegeven, meubels opknappen kost tijd en moeite, maar het is zó een leuke, gezellige bezigheid die je een gevoel van voldoening geeft, nog lang nadat je je projectje hebt afgerond. Je werkt aan iets unieks en zit voor de verandering een keer niet achter een scherm, maar bent lekker bezig met je handen (tenzij je natuurlijk online zoekt naar inspiratie, die er overigens in overvloed is).

Waarom is meubels opknappen groen? Omdat er geen bomen worden gekapt voor nieuwe meubels, omdat oude meubels niet op het stort belanden, omdat je iets hergebruikt. Uiteraard is de verf meestal niet bepaald milieuvriendelijk, maar ik denk dat de impact van een blikje verf niet opweegt tegen het kappen van bomen, de uitstoot bij productie, vervoer, verkoop en de afvoer van oude meubels.

meubels-upcyclen

Je hoeft niet direct met meubelstukken te beginnen. Je kunt misschien eens een poging wagen met het pimpen van een dienblad, fotolijstje of spiegel die je bij de kringloop hebt gescoord. Lijkt het je wat? Kun je daarna een groter project starten. Ik heb de smaak in ieder geval goed te pakken, want inmiddels ben ik bezig een houten salontafel een tweede leven te geven, dit keer met krijtverf van Annie Sloan. Wordt vervolgd!
Meubels opknappen (upcyclen) is niet alleen ontzettend leuk, het is ook hartstikke goed voor het milieu omdat je unieke spullen hergebruikt!

Dit artikel bevat een product dat ik heb ontvangen een merk of webshop. Vanzelfsprekend schrijf ik enkel over producten waar ik 100% achter sta.