Wat de codes op eieren betekenen
Pasen komt eraan en dus ook dat gezellige ontbijtje met het gezin, misschien wel gevolgd door een speurtocht in de tuin op zoek naar vrolijk gekleurde eitjes (door middel van uienschillen bijvoorbeeld). Nederland (en de rest van de wereld) begint dus massaal eieren in te kopen. Persoonlijk ben ik niet tegen het gebruik van eieren, zolang de kippen die ze leggen maar goed behandeld worden. Aangezien steeds meer mensen zich bewust worden van het dierenleed achter scharreleieren (tipje van de sluier: ze zijn niet veel beter dan legbatterij-eieren) ontstaat er ook meer vraag naar eieren van blije kippen. Dat laatste gebeurt ook omdat eieren van blije kippen nou eenmaal gezonder zijn, aangezien 'de dames' in kwestie beter voedsel, minder antibiotica en meer ruimte krijgen. Zoals altijd zijn er wel een paar sluwe marketeers die scharreleieren willen verkopen als eieren van blije kippen (er wordt zelfs per doosje één veertje geplakt op een ei om het wat geloofwaardiger te maken) en dat legt ze geen windeieren (get it?), want betere eieren zijn vaak duurder. Er is echter een heel makkelijke manier om te zien met wat voor eieren je te maken hebt, want al zitten de eieren verpakt in de mooiste doos, de codes op eieren verraden alles wat je erover moet weten!
Neem een willekeurig ei en je zult ergens een rode stempel met letters en cijfers erop tegenkomen. De opbouw van die letters en cijfers is altijd als volgt X-XX-XXXXXXX, waarbij elke X voor een letter of cijfer staat. Ik ben zojuist naar de kast gelopen en heb een ei gepakt die de code 0-NL-4041101 heeft. Aan de hand van dit nummer weet ik dat mijn ei biologisch is, gelegd in Nederland bij bedrijf met nummer 40411 in hun eerste stal. Hoe ik dat weet leg ik hieronder uit.
Het biologische ei is het beste ei, want de kippen hebben dan recht op 4 vierkante meter buitenruimte per kip en 1 vierkante meter binnenruimte per kippen. Ze hebben daglicht in de stal, hebben een onverstoorde nachtrust van 8 uur, hebben minimaal 8 uur per dag de mogelijkheid naar buiten te gaan, krijgen biologisch voer en hun snavels mogen niet worden gekapt of geslepen. Deze kippen ervaren weinig stress en dat resulteert in betere, gezondere eieren.
Een vrije uitloop kip mag ook overdag onbeperkt naar buiten en heeft daar eveneens 4 vierkant meter begroeide ruimte voor zichzelf. De vrije-uitloop kip heeft echter geen andere 'privileges'.
De scharrelkip mag 'scharrelen' op iets meer ruimte dan een legbatterijkip voorheen mocht, maar de scharrelkip komt nooit buiten en je hebt als consument geen flauw idee wat het beestje heeft gegeten en hoe haar snavel is toegetakeld om te voorkomen dat ze uit ellende andere kippen pikt ermee.
Een kook-ei is een ei dat door een kip in een koloniehuisvesting is gelegd. Een koloniehuisvesting is eigenlijk niets meer dan een iets betere legbatterij. De meeste supermarkten verkopen dit soort eieren niet meer, maar dat wil niet zeggen dat ze niet meer gebruikt worden. Meestal gaan ze naar de voedingsmiddelenindustrie waar ze verwerkt worden in andere producten. Dus die spotgoedkope pannenkoekenmix die veel mensen gebruiken kan nog steeds gewoon dit soort eieren bevatten. In andere landen worden ze overigens ook nog steeds verkocht in de supermarkt.
Mocht je twijfelen over de herkomst van je ei, controleer dan of het eerste cijfer van de eicode en je weet voldoende.
Kippen met een één ster Beter Leven keurmerk krijgen in ieder geval daglicht, strobalen en gasbetonblokken, hebben een overdekte uitloop en krijgen iedere dag graan. Kippen met twee sterren van het Beter Leven keurmerk krijgen dit ook, maar daarbij is hun overdekte uitloop groter en hebben ze bovendien een uitloop in de open lucht die beschut is door bomen en struiken. Kippen met drie sterren van het Beter Leven keurmerk hebben alles wat ze bij de één en twee sterren keurmerken ook hebben, maar hebben aanvullend meer legnesten en ruimere zitstokken, geen gekapte snavel en zitten met minder kippen in een stal.
De allerbeste, meest gezonde eieren zul je krijgen als je zelf één of twee kipjes houdt (misschien wel een adoptiekip uit de legbatterij-industrie). Mocht je daar geen zin, tijd of ruimte voor hebben dan biedt de supermarkt een mooi alternatief in de vorm van eieren die een eicode hebben beginnend met een 0 én een drie sterren Beter Leven keurmerk. Ja, het klopt, die zijn duurder, maar ze zijn ook gezonder en dus doe je jezelf er ook een plezier mee.
En dat is het hele eiereneten met betrekking tot codes op eieren (ja echt hoor, hi-la-risch). Letten jullie erop waar je eieren vandaan komen?
Neem een willekeurig ei en je zult ergens een rode stempel met letters en cijfers erop tegenkomen. De opbouw van die letters en cijfers is altijd als volgt X-XX-XXXXXXX, waarbij elke X voor een letter of cijfer staat. Ik ben zojuist naar de kast gelopen en heb een ei gepakt die de code 0-NL-4041101 heeft. Aan de hand van dit nummer weet ik dat mijn ei biologisch is, gelegd in Nederland bij bedrijf met nummer 40411 in hun eerste stal. Hoe ik dat weet leg ik hieronder uit.
Het huisvestingssysteem
De code begint met een één cijfer, in het voorbeeld is dat een 0, en dat is gelijk het belangrijkste cijfer voor jou als consument. Dat cijfer vertelt je namelijk om wat voor ei het gaat: biologisch ei (0), vrije uitloop ei (1), scharrelei (2), kook-ei (3).Het biologische ei is het beste ei, want de kippen hebben dan recht op 4 vierkante meter buitenruimte per kip en 1 vierkante meter binnenruimte per kippen. Ze hebben daglicht in de stal, hebben een onverstoorde nachtrust van 8 uur, hebben minimaal 8 uur per dag de mogelijkheid naar buiten te gaan, krijgen biologisch voer en hun snavels mogen niet worden gekapt of geslepen. Deze kippen ervaren weinig stress en dat resulteert in betere, gezondere eieren.
Een vrije uitloop kip mag ook overdag onbeperkt naar buiten en heeft daar eveneens 4 vierkant meter begroeide ruimte voor zichzelf. De vrije-uitloop kip heeft echter geen andere 'privileges'.
De scharrelkip mag 'scharrelen' op iets meer ruimte dan een legbatterijkip voorheen mocht, maar de scharrelkip komt nooit buiten en je hebt als consument geen flauw idee wat het beestje heeft gegeten en hoe haar snavel is toegetakeld om te voorkomen dat ze uit ellende andere kippen pikt ermee.
Een kook-ei is een ei dat door een kip in een koloniehuisvesting is gelegd. Een koloniehuisvesting is eigenlijk niets meer dan een iets betere legbatterij. De meeste supermarkten verkopen dit soort eieren niet meer, maar dat wil niet zeggen dat ze niet meer gebruikt worden. Meestal gaan ze naar de voedingsmiddelenindustrie waar ze verwerkt worden in andere producten. Dus die spotgoedkope pannenkoekenmix die veel mensen gebruiken kan nog steeds gewoon dit soort eieren bevatten. In andere landen worden ze overigens ook nog steeds verkocht in de supermarkt.
Mocht je twijfelen over de herkomst van je ei, controleer dan of het eerste cijfer van de eicode en je weet voldoende.
Het land van herkomst en bedrijfscode
Het tweede en derde teken van een eicode zijn de afkorting van het land van herkomst van het ei. In Nederland is dat veelal NL. De laatste reeks tekens zijn samen de code van het bedrijf waar de eieren zijn gelegd (vijf cijfers) en eventueel het stalnummer (twee cijfers). De reden voor het vermelden van die code is om ervoor te zorgen dat eieren altijd te traceren zijn voor het geval er iets mis mee blijkt te zijn.Rondeeleieren
Een gevalletje apart zijn de rondeeleieren. Hun eicode begint namelijk met een 2 en dat houdt dus in dat het scharreleieren zijn. En dat terwijl rondeeleieren bekend staan als kipvriendelijk! Rondeelkippen zitten qua levensstandaard tussen biologisch en vrije uitloop in: de kippen mogen naar buiten (waar hun natuurlijke habitat zoveel mogelijk wordt nagebootst), hun snavels worden niet gekapt, maar de buitenruimte is kleiner dan de 4 vierkante meter per kip die de wet voorschrijft en de kippen krijgen geen biologisch voer. Kortom, wettelijk gezien vallen rondeeleieren in het hokje van scharreleieren, maar feitelijk gezien hebben deze kippen het aanzienlijk beter dan hun 'scharrelende' soortgenoten en dat blijkt ook uit de drie sterren die ze krijgen van het Beter Leven kenmerk. Rondeeleieren hebben bovendien een milieukeurmerk.Beter leven keurmerk
Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er op sommige eierdozen een zogenaamd 'Beter Leven' keurmerk met één, twee of drie sterren staat. Hoewel het losstaat van de eicode, vond ik het wel nuttig om hier ook wat aandacht aan te besteden.Kippen met een één ster Beter Leven keurmerk krijgen in ieder geval daglicht, strobalen en gasbetonblokken, hebben een overdekte uitloop en krijgen iedere dag graan. Kippen met twee sterren van het Beter Leven keurmerk krijgen dit ook, maar daarbij is hun overdekte uitloop groter en hebben ze bovendien een uitloop in de open lucht die beschut is door bomen en struiken. Kippen met drie sterren van het Beter Leven keurmerk hebben alles wat ze bij de één en twee sterren keurmerken ook hebben, maar hebben aanvullend meer legnesten en ruimere zitstokken, geen gekapte snavel en zitten met minder kippen in een stal.
De allerbeste, meest gezonde eieren zul je krijgen als je zelf één of twee kipjes houdt (misschien wel een adoptiekip uit de legbatterij-industrie). Mocht je daar geen zin, tijd of ruimte voor hebben dan biedt de supermarkt een mooi alternatief in de vorm van eieren die een eicode hebben beginnend met een 0 én een drie sterren Beter Leven keurmerk. Ja, het klopt, die zijn duurder, maar ze zijn ook gezonder en dus doe je jezelf er ook een plezier mee.
En dat is het hele eiereneten met betrekking tot codes op eieren (ja echt hoor, hi-la-risch). Letten jullie erop waar je eieren vandaan komen?
Categorieën
- Dinner (2)
- Food (3)
- Miscellaneous (1)
- DIY (7)
- DIY Gezondheid (8)
- Groen doen (9)
- Health (4)
- Beauty (11)
- Ontspullen (5)
- DIY Schoonmaak (31)
- DIY Huis (2)
- DIY Balkon/tuin (1)
- DIY Cosmetica (10)
- DIY Lifestyle (22)
- DIY Beauty (56)
- Feitjes en weetjes (35)
- Essentiële oliën (10)
- Savvy minerals (1)
- DIY koken & eten (14)
- Mindshift (19)
- CMD | hart (4)
- Home business training (5)
- Podcasts (2)
- tandpasta (1)
- overig (1)
- milieu (2)
- Coronaire microvasculaire dysfunctie (4)
- Human design (6)