Groen doen #8: paaseieren verven met uienschillen

Het is alweer bijna Pasen, bijna lente! Zelf heb ik niet zo veel met Pasen, moest laatst zelfs vragen aan iemand wat we dan precies vieren, maar de gezelligheid eromheen, het ontbijtje met de familie, dat vind ik nou heerlijk. Bij Pasen horen natuurlijk ook geverfde eitjes. Die eitjes verft de mensheid overigens al ruim 60.000 jaar en het religieuze gedeelte eromheen kwam er pas later bij. Kortom, de traditie is oud. Vroeger (vroegâh) had men niet allerlei rare chemicaliën in zakjes om eieren de meest bonte kleuren te geven, maar toch wist men eieren mooi te versieren. Hoe? Iedereen weet wat voor vlekken rauwe biet kan geven, hoe je kurkuma bijna niet uit je kleding krijgt en hoe rode kool een witte kom paars kleurt. Vorige generaties gebruikten gewoon wat voorhanden was. Voor hen de normaalste zaak van de wereld, voor ons heet het tegenwoordig 'groen doen'. Bizar eigenlijk.

Ik heb overigens ook geprobeerd eieren op deze manier te kleuren (de foto's staan op Instagram), maar dat was niet zo een succes. De reden is dat ik geen witte eieren heb gebruikt, aangezien ik geen witte biologische, vrije uitloop eieren kon vinden en ik weiger een niet-vrije uitloop soort te gebruiken, ook niet voor projectjes voor mijn blog. Het goede nieuws is dat je bruine eieren ook prachtig kunt versieren... met gekookte uienschillen! Ze krijgen dan een mooie roodbruine kleur en als je wat bloemetjes of blaadjes gebruikt, krijg je prachtige afdrukken op het ei. Hoe je dat doet, lees je hieronder;

paaseieren-verven-uienschillen

[amd-zlrecipe-recipe:15]

paaseieren-verven-uienschillen

Mijn moeder verft de eitjes al zo lang als ik me kan herinneren op deze manier, maar voor mij was het dit jaar voor het eerst. Ik heb uiteindelijk twee pogingen gedaan, want mijn hond had stiekem alle eieren van de eerste poging opgegeten voor ik er foto's van kon maken...oeps!  Van die twee pogingen heb ik een aantal lessen geleerd die voor iedereen die dit ook gaat proberen heel handig kunnen zijn:
  • In sommige recepten staat dat als je de uienschillen eenmaal een tijdje in het water hebben gekookt, je ze eerst dient te verwijderen voordat je de eieren gaat koken, maar dat zou ik niet doen. Als je de uienschillen verwijdert wordt de kleur van de eieren fletser, bruiner en minder in het oog springend dan wanneer je de schillen en de eieren tegelijk kookt. Laat die uienschillen dus lekker in de pan liggen.
  • Volgens sommige recepten moet je azijn toevoegen aan het water, dat zou helpen bij het kleuren. Eerlijk gezegd heb ik daar niets van gemerkt. De eerste keer heb ik azijn toegevoegd en de tweede keer niet. Sterker nog, de tweede keer was de kleur van de eieren intenser, zonder azijn dus.
  • Je hoeft echt niet speciaal kruiden of iets dergelijks te gaan halen in de winkel. Loop naar een grasveldje (bij voorkeur geen hondenuitlaatveldje) en zoek eens naar leuk gevormd onkruid of kleine bloemetjes, gratis en voor niets! Je eet het uiteindelijk niet én je kookt het, dus je hoeft niet bang te zijn voor vergiftiging of kleine insecten.
  • Als de eieren klaar zijn, vis ze dan één voor één uit de pan en laat ze rustig uitlekken en afkoelen voor je de panty en de blaadjes verwijdert, anders loop je het risico jezelf te verbranden én je hebt kans dat de kleuren gaan lopen omdat het ei nog is opgedroogd. Wacht echter ook weer niet té lang, want dan heb je kans dat de blaadjes tegen het ei aan opdrogen en wordt het weer zo een pulkfeest.
Ik wens jullie allemaal alvast een vrolijk Pasen!

Paaseieren verven met uienschillen is een natuurlijke manier om eieren te verven in een roodbruine kleur en met wat bloemetjes krijg je de leukste patronen!