Ontspullen #2: tips om minder te kopen

Een hele tijd geleden ben ik een serie begonnen met tips over het verminderen van de enorme hoeveelheid spullen die we hebben in ons huis. Verder dan een uitgebreid inleidend artikel (dat je hier kunt lezen) ben ik niet gekomen, want niet veel later besloot ik (tijdelijk) significant minder te bloggen. Inmiddels ben ik weer begonnen met schrijven en wil ik graag de serie voortzetten en dus volgt vandaag deel 2.

Over de voordelen van minder spullen bezitten heb ik het al gehad, maar waar begin je dan precies? Je kunt uiteraard beginnen met het verminderen van de hoeveelheid spullen in je huis door een hoop spullen uit te zoeken en weg te doen, maar als je ondertussen vrolijk steeds nieuwe spullen blijft kopen dan ben je natuurlijk aan het dweilen met de kraan open. Dus, in het kader van voorkomen is beter dan genezen, geef ik je vandaag vijf tips om minder te kopen, want minder kopen = meer geld = meer ruimte voor leuke activiteiten = een gelukkiger leven.

Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

In onze maatschappij waarin we zoveel mogelijk moeten hebben, hebben, hebben heeft niet iedereen het budget om tien paar pumps die dat seizoen helemaal hip zijn én van goede kwaliteit zijn aan te schaffen. Om die reden kiezen mensen er vaak voor om kwaliteit in te ruilen voor kwantiteit. Beter tien prullen, dan slechts één goed item, lijkt de gedachtegang. Winkelketens als de Primark, waar je zulke met kinderhanden gemaakte prullen krijgt, moeten het van die gedachtegang hebben en veel producten lijken tegenwoordig 'wegwerp' te zijn.

Het afstappen van het idee dat meer kwantiteit perse beter is, blijkt de lastigste stap richting leven met minder spullen te zijn. Mensen willen niet het gevoel hebben alsof ze 'er niet bij horen' omdat ze 'minder hebben' en dus wordt het lastig om te kiezen voor een kwalitatief goed product dat langer mee gaat, maar vaak ook een grote hap uit het budget neemt. En toch... als je het eenmaal doet, kom je erachter dat je gelukkiger wordt van en meer voldoening haalt uit een product dat van goede materialen is gemaakt, dat lang mee gaat en waar je weinig omkijken naar hebt. Je komt zelfs tot de conclusie dat het soms zelfs goedkoper is op de lange termijn.

Een spijkerbroek die perfect zit, prachtig afkleedt en kwaliteit uitstraalt geeft meer plezier dan drie spijkerbroeken die misschien goedkoper in de aanschaf waren, maar die knellen op alle verkeerde plekken en van een dun stofje zijn gemaakt dat binnen een paar maanden is gescheurd. De kwaliteit van dat ene product geeft je een veel gelukkiger gevoel dan die drie spijkerbroeken die het net niet waren en die je bovendien binnen de kortste keren moet vervangen.

Het idee van kwaliteit boven kwantiteit verkiezen gaat echter verder dan de kledingkast, het geldt voor alle producten die je koopt. Door bijvoorbeeld te kiezen voor goede kwaliteit in je interieur ben je op den duur minder geld kwijt, want de spullen gaan langer mee.

Disclaimer: ik ben me er heel goed van bewust dat er gezinnen zijn die van een paar tientjes per week moeten rondkomen en die de luxe van het kiezen voor duurdere, kwalitatief betere producten simpelweg niet hebben. Dat zijn echter ook niet de gezinnen waar mensen tien zwarte spijkerbroeken bezitten 'voor de heb' of 'voor erbij', dat zijn gezinnen die noodgedwongen al hebben moeten minimaliseren en voor hen gaat bovenstaande natuurlijk niet op. 

Slaap er een nachtje over voordat je een aankoop doet

Zeg eens eerlijk, hoeveel kledingstukken heb je in je kast hangen die je ooit hebt gekocht, maar nog nooit hebt gedragen? Die broek die in sale was en die eigenlijk een maatje te klein is? Die gadget die zo leuk leek, maar die je in werkelijkheid maar één keer hebt gebruikt en vervolgens in een la hebt gepropt? Die mooie vaas die je maar één keer hebt gebruikt en nu stof staat te vangen in een kast?

Om te voorkomen dat je producten koopt die je niet gaat gebruiken kun je met jezelf afspreken dat je een nachtje slaapt voor je een aankoop doet. Vaak is het niet noodzaak maar hebberigheid waardoor we iets kopen en een nachtje slapen zorgt er als het ware voor dat je wat meer door die hebberigheid heen kunt prikken.

Bij een sale is er meestal sprake van een nu-of-nooit moment, want het item kan binnen de kortste keren weg zijn. In dat geval kun je nog even een rondje door de winkel lopen om na te denken over je aankoop. Je kunt jezelf ook verplichten om minimaal drie concrete scenario's op te noemen wanneer je het item gaat gebruiken. Als een kledingstuk niet past, dan gaat dat al niet, want 'als ik ben aangekomen/afgevallen' is geen concrete situatie. Een andere manier om erover na te denken is na te gaan of je niet al iets soortgelijks in huis hebt en waarom het nieuwe item dan nog van toegevoegde waarde is. Als je al drie vazen hebt staan thuis, dan zal die vierde je misschien alleen op het moment van aanschaf gelukkiger maken, maar daarna niet meer aangezien je de boel steeds schoon moet houden en het ruimte in neemt.

Doe gericht inkopen

Het principe van 'een dagje shoppen' is dat je een gezellig dagje erop uit gaan in een stad naar keuze om daar spullen aan te schaffen. Sommigen associëren minimaliseren en minder kopen met het wegvallen van die gezellige middagjes shoppen en dat is natuurlijk niet leuk, maar dat hoeft helemaal niet. Het is gewoon een kwestie van gerichter gaan shoppen.

Stel je gaat met een vriendin naar de stad om wat bij te kletsen en langs winkels te struinen. Als je van tevoren niet hebt bedacht wat je zoekt of wat je nodig hebt is de kans aanwezig dat je thuis komt met spullen die je niet nodig had en waar je ook niet naar op zoek was, maar die gewoon op je pad kwamen waarna je spontaan besloot ze aan te schaffen (zie ook mijn vorige punt over een nachtje erover slapen). Dat kun je voorkomen door voordat je gaat winkelen te bedenken waar je naar op zoek bent. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een 'zakelijke zwarte jurk' of 'een mooie set rode wijn glazen'. Met die gedachtegang besteed je nog steeds een gezellige dag met je vriendin in de stad, inclusief bijbehorende lunch, je gaat nog steeds winkel in en winkel uit, maar je koopt niet wat je niet nodig hebt, want je bent gericht aan het zoeken en dus sta je niet meer zo open voor impulsaankopen.

O en door het niet doen van die impulsaankopen houd je meer budget over voor die zwarte jurk of die set fancy wijnglazen.

Vijf handige tips om minder te kopen, zodat je meer geld, tijd en ruimte overhoudt voor mooie ervaringen. Minimaliseren geeft meer rust en plezier! In plaats van de zoveelste vaas kun je jezelf ook een bosje bloemen cadeau doen, daar geniet je namelijk meer van :)

One in, one out

De credits voor deze gaan naar mijn lieve man. Hij introduceerde dit principe toen we van een groot huis naar een iets kleiner appartement verhuisden. Om niet te veel 'zooi' (zoals hij dat noemt) te hebben, stelde hij voor de volgende afspraak te maken: voor elk nieuw ding dat wordt aangeschaft moet er ook een ding weg. Dat laatste betekent niet dat er iets wordt weggegooid want dat is slecht voor het milieu en vaak niet nodig, maar dat een item dat ik niet of weinig gebruik verkocht of weggegeven moet worden. In het begin hield hij me er streng aan, maar omdat ik inmiddels nog maar zo weinig koop hoor ik hem er niet meer over. Toch heeft het one in, one out principe zijn vruchten afgeworpen. Ik weet zeker dat ik veel meer 'zooi' zou hebben als ik niet af en toe iets de deur uit deed.

Heb je dus een nieuw kookboek gekocht, geef dan een kookboek waar je al jaren niet meer in hebt gebladerd, laat staan uit hebt gekookt, aan een ander die er misschien wél iets mee kan. Je hoeft niet eens perse een item in dezelfde categorie weg te doen. Heb je nieuwe kussens gekocht voor op de bank, dan kun je nog steeds gerust dat ene keukenshort dat je al jaren niet meer gebruikt doneren aan de kringloop. Zorg dat er ergens een doos staat waar je de spullen die je weg wilt doen in verzamelt en die je dan eens per maand/kwartaal/jaar ook echt wegbrengt, weggeeft of verkoopt.

Lenen in plaats van kopen

Hoe vaak heb je een crème brûlée brander nou echt nodig? Zijn die oorbellen die je maar één keer gaat dragen onmisbaar in je sieradenlade? Hoe vaak ga je dat boek nog herlezen?

Ik zag ooit eens in een filmpje van The Story of Stuff (aanrader) dat er tegenwoordig steeds vaker 'bibliotheken' worden opgericht waar je veel meer dan alleen boeken kunt lenen. Je kunt er die crème brûlée brander lenen bijvoorbeeld, want het is nou eenmaal niet een dessert dat je wekelijks op tafel tovert waardoor je de brander vaak nodig hebt. Door hem te lenen van iemand die hem toch al heeft voorkom je dat het plaats inneemt in je keuken en dat je geld uit moet geven eraan. Hetzelfde geldt voor heel veel andere producten: je hoeft ze vaak niet te kopen als je van plan bent ze slechts eenmalig te gebruiken. Door spullen te delen en te lenen zorg je er niet alleen voor dat er minder spullen zijn in je huis, maar ook dat er überhaupt minder spullen zijn in de omloop.

Zo, dat waren mijn vijf tips om minder te kopen. Letten jullie erop hoeveel jullie kopen? En hebben jullie zelf nog tips om minder te kopen?