Groen doen #7: Bee's Wraps

Het jaar 2016 staat voor mij in het teken van het verminderen van de hoeveelheid plastic en afval in mijn huis. Ik schreef al eerder over het niet gebruiken van die wegwerp plastic tasjes als je boodschappen doet (dat kun je hier lezen) en hoewel dat natuurlijk al een mooie stap in de goede richting is, kan het altijd beter. Dat laatste houdt niet in dat het moeilijker moet, sterker nog, het doel van deze rubriek op mijn site is om op makkelijke wijze iets groener te leven. Een van die stapjes richting een milieuvriendelijker (en gezonder) leven die ik recent zette is het in gebruik nemen van Bee's Wraps. Deze handige 'doekjes' vormen een mooi alternatief voor aluminium- en plastic folie om je voedsel te bewaren in de koelkast. Vandaag vertel ik jullie er wat meer over en later deze week kun je deze Bee's Wraps zelfs winnen!

beeswrap

Wat er mis is met aluminium- en plastic folie

Aluminiumfolie is zó een handig product, je kunt er onwijs veel mee (bijvoorbeeld je zilveren sieraden schoonmaken), maar het heeft ook een behoorlijke impact op het milieu. Ik zeg niet dat ik aluminiumfolie volledig verban uit het huishouden, maar als je je bedenkt dat je 6000 kilo bauxiet nodig hebt voor 1000 kilo aluminiumfolie, dan besef je dat het niet de meest milieuvriendelijke manier van bewaren is. Tel daarbij de energie die nodig is om het te mijnen, vervoeren en te verwerken en dat het er makkelijk 400 jaar over kan doen om te vergaan en je hebt genoeg redenen om een alternatief te zoeken. Het goede nieuws is overigens wél dat aluminium, net als glas, oneindig vaak kan worden gerecycled, maar ook dat kost weer energie en kan vermeden worden.

Dat plastic folie niet bepaald groen is behoeft eigenlijk niet veel uitleg. Veel plastic belandt in onze oceanen, waar nietsvermoedende dieren erin stikken, maar voor het daar belandt bestaat er een grote kans dat het heeft gelekt in het eten dat we ermee hebben afgedekt en daarmee hormoonverstoorders (ftalaten) in ons voedsel en dus ook in ons lichaam terecht zijn komen. Van plastic folie wordt je dus ook niet vrolijk.

Bee's Wraps

beeswrap

Komt het even goed uit dat er fijne alternatieven zijn om je voedsel mee te bewaren! Zo kun je bijvoorbeeld je voedsel in een afgesloten (metalen of glazen) bakje in de koelkast bewaren in plaats van een kom te bedekken met folie. En in plaats van aluminium folie op een bakplaat of rooster te leggen, kun je je voedsel ook prima in een ovenvaste schaal roosteren (geeft ook minder rotzooi in de oven en laten we eerlijk wezen, de oven schoonmaken is nog irritanter dan het toilet poetsen). Een andere optie vormen Bee's Wraps. Dit zijn biologisch katoenen doeken voorzien van een laagje bij-vriendelijke bijenwas, biologische jojoba-olie en boomhars. Je legt een Bee's Wrap bovenop een kom, gebruikt de warmte van je handen om het doek naar de vorm van de kom te vouwen en voilà, je hebt hetzelfde effect als met aluminium- of plastic folie. Na gebruik spoel je de doeken af met koud water (als je warm water zou gebruiken smelt je de waxlaag eraf), laat je ze drogen en berg je ze op tot je ze weer gaat gebruiken. De bijenwas en jojoba-olie hebben antibacteriële eigenschappen, waardoor je hygiënisch te werk gaat. Een Bee's Wrap kan tot een jaar lang worden gebruikt; stel je eens voor hoeveel folie je hiermee bespaart!

Mijn ervaring met Bee's Wraps

Ik kocht een setje van drie Bee's Wraps in maken S, M en L ter vervanging van de folie in mijn huis. De Bee's Wraps zitten in een smal, plat kartonnen doosje dat volledig recyclebaar is (geen plastic te bekennen, woehoe!).

beeswrap

Ik heb er tot nu toe slecht één nadeel aan ondervonden en dat is de geur. In het begin is die namelijk vrij sterk; je ruikt de bijenwas en de boomhars goed. Door die geur zijn de doeken in het begin naar mijn mening niet geschikt om direct in aanraking te komen met eten. Het afdekken van een kom is geen probleem, maar toen ik er een stuk kaas in bewaarde absorbeerde de kaas die geur. De geur vervaagt gelukkig na een paar keer gebruiken en wassen. Mijn advies is om de doeken eerst een paar dagen goed te luchten en tussendoor steeds even te wassen om de geur eruit te krijgen. Daarna zijn ze good to go en kun je ze overal voor gebruiken (al wordt het bewaren van vlees erin afgeraden).

beeswrap

Bee's Wraps zijn natuurlijk een stukje duurder dan wegwerpfolie, maar omdat je er een behoorlijke tijd mee vooruit kunt is het naar mijn mening de investering waard. De doeken zijn dun, niet te stug, maar ook niet zo slap als een stuk katoen. Ik kan er eigenlijk heel kort over zijn: ik ben erg tevreden over deze bijenwasdoeken. Ze werken echt perfect, doen niet onder aan 'normale' folie, ze zijn erg makkelijk schoon te maken en, niet te vergeten, vele malen beter voor het milieu dan aluminium- of plasticfolie.

De Bee's Wraps zijn bij Greenjump verkrijgbaar vanaf € 15,95, maar later deze week volgt een winactie waarmee je een setje van drie Bee's Wraps kunt winnen! Lijkt het je leuk om kans te maken, check de site dan aanstaande zondag voor de voorwaarden.