Cups naar grammen: Amerikaanse maten omrekenen (gratis printable)

measconv1

Als je ooit kookinspiratie hebt gezocht op Amerikaanse websites heb je vast wel eens gelezen add a cup of flour of you'll need 2 oz. of milk of preheat the oven to 400 degrees en ga zo maar door. Sta je weer in de keuken, druk tikkend op je telefoon die stomme cups naar grammen om te rekenen. Als je net als ik allerlei beautyrecepten van Amerikaanse sites probeert is het net zo irritant. Dus besloot ik mijn leven wat makkelijker te maken en tegelijkertijd mijn keuken een beetje op te vrolijken. Ik maakte, en ik ga hier gewoon even niet bescheiden zijn, ontzettend handige omrekentabellen, in een vrolijk kleurtje en met een mooi logootje. Ik printte ze uit, deed ze in twee lijstjes, hing ze op en was heel tevreden met mezelf. Je kunt dit soort overzichten bij Etsy kopen voor de meest uiteenlopende bedragen, maar omdat ik mijn lieve lezeressen (en hier en daar lezers) zo leuk vind, maakte ik ze in drie vrolijke kleurtjes en vanaf nu kun je ze helemaal gratis hieronder downloaden.

Measurements

Amerikaanse maten omrekenen, van cups naar grammen en meer, doe je met deze handige omrekentabellen (gratis printable).

Er zijn twee printables. De eerste heet Measurements en hierop vind je algemene basisinformatie, zoals hoeveel pints in een gallon passen. Daarnaast kun je in één oogopslag zien op hoeveel graden Celsius de oven moet staan als er gesproken wordt van graden Fahrenheit, maar ook hoeveel centimeter je bakvorm moet zijn als dit staat aangegeven in inches. De Amerikanen maken onderscheid tussen ounces en fluid ounces, een beetje zoals wij met grammen en milliliters. Ook hierover zijn tabellen overgenomen. Verder heb je vast wel eens gelezen dat je een 'stick of butter' moet gebruiken en geen flauw idee gehad wat dat nou precies betekent. Vanaf nu zie je direct hoeveel gram dat is. Amerikanen hebben het ook wel eens over zuivelproducten zoals 'heavy cream', maar probeer dat maar eens te vinden in de supermarkt. Om de zoektocht wat makkelijker te maken heb ik het vetpercentage dat de room moet bevatten opgenomen, zodat je op basis van die informatie het juiste product erbij kunt zoeken. Voor het gemak en overzicht heb ik de grammen en milliliters steeds naar boven of beneden afgerond op 0, 5 of 10. Dus als een bepaalde hoeveelheid 273 gram was, dan heb ik er 275 gram van gemaakt en 179 milliliter werd 180 milliliter. Het zal namelijk niet op die twee gram aankomen in de meeste gevallen en het vermenigvuldigt toch net dat beetje makkelijker als je met afgeronde getallen werkt.

Conversions

Conversions cups to grams

De tweede printable heet Conversions en hiermee bereken je in een oogwenk cups naar grammen. Nu zul je misschien denken, een cup is een cup dus de inhoud is toch altijd hetzelfde? Klopt als een bus, de inhoud is hetzelfde, maar de Amerikanen meten niet met gewicht maar met volume. Een beetje technisch allemaal, dus even een voorbeeld. Neem twee bekers, vul de ene met maiskorrels en de andere met gepofte mais (popcorn). Weeg vervolgens de hoeveelheid maiskorrels die pasten in de beker en doe hetzelfde met de hoeveelheid gepofte mais. Je zult zien dat het gewicht van de maiskorrels groter is dan die van de gepofte mais, omdat er meer maiskorrels in de beker pasten dan gepofte mais. Dat komt omdat gepofte mais een groter volume heeft; het neemt meer ruimte in. Met andere woorden, Amerikanen meten hoeveel van een bepaald ingrediënt in een cup past. Om het volume van een bepaald product naar het gewicht om te rekenen, dus van cups naar grammen, heb ik bovenstaande tabel gemaakt voor veel gebruikte ingrediënten. Ik moet hier wel een kleine disclaimer bij plaatsen. Er is geen internationaal erkende standaard voor het omrekenen van deze maten waar iedereen zich aan moet houden. Dat heeft tot gevolg dat een cup bloem volgens de een 110 gram weegt en volgens de ander 150. Als ik dat soort grote afwijkingen tegenkwam dan heb ik steeds het gemiddelde genomen. Ook hier heb ik trouwens afgerond naar 0, 5 of 10 om het rekenen wat makkelijker te maken.

Downloaden

Zo, genoeg gekletst. Mocht je denken 'nou, dit is best handig', dan kun je de omrekentabellen gratis downloaden door op onderstaande linkjes te klikken.

Dit is trouwens ook een leuk budgetcadeautje voor iemand die graag kookt en ook zo gefrustreerd cups naar grammen staat om te rekenen op zijn of haar telefoon. Je kunt de printjes in een mooi lijstje doen en je hebt gelijk een origineel en praktisch cadeau!

 

Amerikaanse maten omrekenen, van cups naar grammen en meer, doe je met deze handige omrekentabellen (gratis printable).