De Kostkamm sisal haarborstel: vegan en natuurlijk

haar-wassen-met-baking-soda

Vraag aan de alwetende Google wat de beste borstel is voor je haar en en het antwoord is een borstel met zwijnenhaar. Zelf wilde ik er ook heel lang een, maar omdat het verkrijgen van die haren niet altijd op de meest diervriendelijke manier gebeurt zag ik er altijd van af. Een beetje jammer, aangezien een zwijnenhaarborstel ervoor zorgt dat je haar zachter wordt en meer gaat glanzen en dat je een wasbeurt langer kunt uitstellen, want de borstel verdeelt het vet rond je hoofdhuid over je haar zodat het totaalplaatje minder vet uitziet (klinkt viezer dan het is hoor).

Een tijdje geleden kreeg ik echter de Kostkamm sisal haarborstel om te testen, het vegan alternatief voor de zwijnenhaarborstel met een veel vriendelijker prijskaartje. Vandaag vertel ik hoe hij tot nu toe bevalt. Kostkamm maakt haar haarborstels nog steeds met de hand, hoe cool is dat! De borstels worden gemaakt van beuken- of perenhout en de haren van sisalvezels. De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van sisal, maar de kans is net zo groot dat je het wel al eens hebt gezien. Het wordt namelijk op grote schaal verwerkt in matten, krabpalen voor katten, dartborden en touwen. Sisal wordt gewonnen van agaveplanten (je weet wel, bekend van de siroop en de tequila) en is daarmee dus volledig plantaardig. Knip je de sisalvezels kort, dan krijg je mooie borstelharen, dachten de mensen bij Kostkamm vast. Als je, net als ik, altijd een borstel met pinnen hebt gebruikt, dan is een borstel met haren wel even wennen. Je hebt namelijk het gevoel als je je haar niet echt uitborstelt, omdat je niet als een malle aan je haar trekt en dat is dan ook gelijk één van de belangrijkste redenen dat ik de borstel blijf gebruiken: het beschadigt het haar niet.  Maar dan ook echt niet! Bij een normale borstel heb ik namelijk altijd het gevoel alsof een derde van mijn haar op de borstel is achtergebleven en niet te spreken over het geluid van brekende haren als je het ding door je manen haalt. Bij de sisal haarborstel is dat dus niet en dat zie je ook gelijk aan de hoeveelheid haren die eraan hangt als je klaar bent, die is namelijk verwaarloosbaar.

Ik heb eerlijk gezegd niet gemerkt dat ik een wasbeurt langer kan uitstellen door het gebruik van de borstel. Dat zal waarschijnlijk liggen aan het feit dat ik me niet de tijd neem om tientallen keren door mijn haar te gaan ermee. Vroeger zei men namelijk dat je je haar 100 keer per dag moest borstelen voor zachte, glanzende lokken en een fijne hoofdmassage, maar ain't nobody got time for that. Overigens geldt hetzelfde voor een zwijnenhaarborstel; als je het vet van je hoofdhuid wilt verdelen, zul je de tijd moeten nemen om je haar uitgebreid en lang te borstelen. Dit is dus niet iets dat specifiek met de sisal haarborstel te maken heeft.

De keerzijde van deze borstel is dat je haar er tijdelijk statisch van wordt, waarbij ik de nadruk op tijdelijk leg. Het haar wordt namelijk alleen statisch op het moment van borstelen en daarna is het weer klaar. Hoe dat werkt weet ik niet, want ik heb niet opgelet bij natuurkunde (of hoe het vak waarin dit werd uitgelegd ook moge heten). Een ander puntje is dat de borstelharen na een paar keer gebruiken buigen, maar dat is niet erg, want je hebt ze zo weer terug gebogen.

De Kostkamm sisal haarborstel kun je heel makkelijk reinigen met wat water en een druppeltje natuurlijke shampoo. Laat de borstel vervolgens goed drogen met de haren naar beneden gekeerd en hij is weer zo goed als nieuw! Als de borstel helemaal 'op' is, kun je hem in feite composteren, want hij bevat geen grammetje plastic. Lekker milieuvriendelijk dus. Persoonlijk vind ik het een erg fijne borstel die ik iedereen aanraad, omdat hij natuurlijk, diervriendelijk en heel betaalbaar is. De borstel is verkrijgbaar bij gezondheidswinkel Druantia voor € 12,95.

Dit artikel bevat een product dat ik heb ontvangen  van een merk of webshop. Vanzelfsprekend schrijf ik enkel over producten waar ik 100% achter sta.