Zelfgemaakte wortel lijnzaad crackers

Daar is ie dan! Mijn allereerste dehydrator recept, voor wortel lijnzaad crackers om precies te zijn. De afgelopen weken heb ik zó veel lekkers gemaakt in dat ding, het is echt het beste apparaat ooit. Als je niet weet wat het is, dan heb ik hier een half boekwerk erover geschreven.

Ik heb inmiddels een bord gemaakt op Pinterest voor dehydrator recepten (klik) en droog zo een beetje alles wat er (min of meer) in past. Omdat er niet zo veel Nederlandstalige sites zijn die droogovenrecepten delen en al helemaal niet met heul veul foto's (want <3 voor heel veel foto's), ga ik er hier en daar eens wat over schrijven. Wie weet overtuig ik gaandeweg nog wat mensen van dit geniale apparaatje.

crackers

Ik maakte dus zelf crackers, van wortels en tomaten en wat lijnzaad notabene! En lekker dat ze zijn! Manlief eet ze met liefde alle 36 in een keer op en een van mijn vriendinnen heeft zelfs al een heuse bestelling geplaatst bij me als ik ze weer ga maken. Het recept dat komt uit het receptenboekje dat bij het apparaat zat, alleen heb ik het hier en daar wat aangepast, want het was toch niet helemaal wat het moest zijn de eerste keer.

crackers

Als je het recept leest zal je misschien opvallen dat het geen bloem bevat. Ideaal dus voor mensen die niet tegen gluten kunnen of ze gewoon liever mijden. Het beslag wordt gebonden door middel van gebroken lijnzaad. Je zou zeker ook heel lijnzaad kunnen gebruiken, maar dat kunnen je darmen niet goed verteren, dus je hebt er dan niet zo veel aan. Lijnzaad zit vol gezonde omega-3 vetten en eiwitten en vormt dus een perfecte, gebalanceerde en gezonde basis bij het ontbijt (wil je echt álles weten over lijnzaad, dan raad ik dit artikel aan). Lijnzaad zelf heeft helaas niet zo heel veel smaak, maar dat is niet erg, want je voegt er genoeg smaakmakers aan toe in de vorm van wortel, tomaat, lente-ui, kruiden en misschien zelfs knoflook (if you like to live dangerously of als je je collega's niet zo aardig vindt).

De truc met deze crackers is vooral om het beslag echt gelijkmatig te verdelen over de lades. Doe je dat niet, dan heb je na een paar uur flinterdunne, extreem knapperige zijkanten terwijl het midden net kauwgom is. Een handige tip is ook om alvast inkepingen te maken als je het beslag hebt verdeeld, zodat je de crackers makkelijker kunt breken. Het is absoluut niet erg als je het vergeet, maar je krijgt dan een 'rustieke look' in plaats van gelijke vierkantjes.

crackers

crackers

crackers

Als je echt perfect vierkante of rechthoekige crackers wilt, dan kan je de zijkanten ook inkerven en het overtollige beslag daar weg schrapen. Het kan trouwens ook zijn dat ze een beetje krom trekken en dus niet helemaal kaarsrecht zijn. Ik vermoed dat het bij mij komt omdat ik bakpapier heb gebruikt tot nu toe, aangezien ik nog geen speciale vellen voor de droogoven heb aangeschaft. Het doet in ieder geval niets af aan de smaak en laten we eerlijk wezen, we hoeven geen award voor mooiste crackers, als ze maar goed smaken, niet?

crackers

[amd-zlrecipe-recipe:10]

Strikt genomen zou je dit recept ook in de oven kunnen maken. Je oven moet dan wel behoorlijk lang aan staan op de laagste temperatuur en dat verbruikt nou eenmaal veel meer energie dan een droogoven. Laat je oven de eerste paar uur op een klein kiertje staan (door bijvoorbeeld een pollepel tussen het deurtje te klemmen) zodat het verdampte vocht kan ontsnappen en controleer steeds of de crackers al knapperig zijn.

Smakelijk en tot snel! x

Voor de pinners:

crackers