Een zachte huid en glanzend haar met rhassoul klei

Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht tot nu toe, maar is het je wel eens opgevallen dat wij in Nederland eigenlijk geen typisch Nederlandse beautygeheimen kennen? En met beautygeheim bedoel ik niet de producten van de Hema, maar een bepaald plaatselijk ingrediënt of product dat 'wereldberoemd' is onder de Nederlandse vrouwen, een geheim dat generatie op generatie wordt doorgegeven. Een beetje zoals parelmoerpoeder in China, rozenwater in Bulgarije en kurkuma in India (hier kun je lezen hoe je zelf een heerlijk gezichtsmasker maakt van kurkuma). Dat hebben wij zelf dus niet helaas, maar gelukkig kunnen we ons laten inspireren door de andere dames wereldwijd die langzaam maar zeker hun geheimen beginnen prijs te geven. Zo ook de Marokkaanse ladies. Zij gebruiken namelijk rhassoul klei om die mooie, zachte, gladde huid waar ze bekend om staan te verzorgen.

Wat is rhassoul klei?

Rhassoul, ook wel bekend als ghassoul, is afgeleid van het Berberse woord voor 'wassen'. Rhassoul is een vulkanische klei die enkel wordt gewonnen in het Atlasgebergte. Als je niet weet waar dat ligt kun je het even opzoeken in je atlas. Nee grapje, het ligt in Marokkko. De klei heeft een beige-roze kleur. Waar bentonietklei bijvoorbeeld heel goed is in het intensief reinigen, is rhassoul klei vooral heel verzorgend en voedend voor de huid en het haar.

rhassoul klei

Rhassoul bevat meer mineralen dan andere soorten klei, in het bijzonder silica, magnesium en kalium. Ze zorgen ervoor dat je huid en haar gezuiverd wordt en ontspant. Net als vele andere soorten klei is rhassoul negatief geladen en is het in staat veel water te adsorberen. Het vuil op je huid en in je haar is meestal positief geladen. Tegenpolen trekken elkaar aan en in dit geval zorgt de rhassoul klei er dus voor dat vuil je huid samen met de klei verlaat wanneer je het afspoelt. Door de adsorberende eigenschappen is rhassoul bovendien in staat véél van dit vuil mee te nemen.

Kortom, rhassoul klei is een mooie toevoeging aan je natuurlijke beauty producten. Wat je er zoal mee kunt lees je hieronder.

Rhassoul facewash

Eerder schreef ik al over de pH waarde van je verzorgingsproducten en hoe belangrijk die is om je huid te beschermen. Rhassoul heeft een pH tussen de 6,9 en de 7,5. Om in de buurt te komen van het pH niveau van 5,5 van je huid moet de pH van rhassoul dus omlaag. Dat kun je doen door rhassoul met honing te mengen, honing heeft namelijk een gemiddelde pH van 3,9.

Om 's ochtends en 's avonds je huid op luxe, 100% natuurlijke wijze te reinigen en te verzorgen kun je zelf een rhassoul facewash maken door een theelepel honing te mengen met een theelepel rhassoul klei. Pak geen flinke schep met een hoopje, maar een afgestreken lepeltje. Dat is meer dan voldoende. Meng de honing met de klei in je hand of in een kommetje en verdeel over je gezicht. Masseer het eventjes lekker in en was het vervolgens met lauwwarm water weer af. Geloof me, je huid is schoon, gevoed en zal stralen na een paar keer gebruik. Je kunt de rhassoul ook verwerken in een havermout facewash (recept).

Rhassoul kleimasker

Hoe druk je het ook hebt, eens per week zou je jezelf en je huid moeten verwennen met een lekker maskertje. Even een ik-momentje met alleen aandacht voor jezelf. Om je huid wat intensiever te verzorgen en te reinigen dan met enkel facewash kun je een rhassoul kleimasker maken. Maak om te beginnen een lekker kopje groene thee voor jezelf en schep er twee eetlepels uit voor je masker. Doe dit in een glazen kommetje en meng het met een afgestreken theelepel rhassoul klei. Het mengen kun je het beste doen met een houten of plastic lepel, aangezien klei erom bekend staat metalen te adsorberen en dat wil je natuurlijk niet op je huid.

Gebruik een kwastje of gewoon lekker je vingers om het masker over je gezicht te verdelen. Vergeet vooral je nek niet. Plof in een comfortabele stoel en laat het masker tien minuten tot een kwartier zijn werk doen terwijl je geniet van je kopje groene thee. Als het masker hard is spoel je het af met lauwwarm water. Belangrijk is daarna om even een toner te gebruiken om wederom die pH balans van je huid te herstellen (rozenwater of verdunde appelciderazijn bijvoorbeeld).

Rhassoul klei haarmasker

Ook je lokken verdienen af en toe even een verwenmomentje. Meng een flinke eetlepel rhassoul met 2 eetlepels appelciderazijn en twee eetlepels water in een glazen kommetje met een houten of plastic lepel. Was je haar grondig met je favoriete (natuurlijke) shampoo en verdeel vervolgens het haarmasker met je vingers over je hoofdhuid. Wat je over hebt kun je over de rest van het haar verdelen, maar dat is niet perse nodig. Laat het masker een paar minuten inwerken terwijl je bijvoorbeeld je lichaam wast of je benen scheert en spoelt vervolgens je haar grondig uit. Je hebt geen conditioner meer nodig en je haar is zacht, schoon, glanzend. Klaar voor een good hair day.

Persoonlijk zou ik het masker niet langer dan vijf minuten in het haar houden. Als de klei begint op te drogen kan het namelijk je haar breken en dat is juist iets wat je probeert te voorkomen.

rhassoul klei

Rhassoul klei voetenbadje

Strikt genomen kun je een lichaamsmasker maken met rhassoul klei. Je maakt gewoon een flinke hoeveelheid van het gezichtsmasker dat ik hierboven beschreef. Dat verdeel je over je lichaam en laat het dan een minuut of 15 inwerken. Vervolgens spring je onder de douche of ga je lekker in bad en was je het er weer af. Ideaal, alleen moet ik je wel waarschuwen dat je je badkamer daarna moet schoonmaken, want die klei zit om de een of andere reden echt overal. Vind je dat niet erg, dan vooral doen. Pak je het liever wat kleiner (en minder rommelig) aan, dan kun je een rhassoul voetenbadje nemen.

Neem een teiltje (niet van metaal) en vul deze met warm water en misschien een schep magnesiumvlokken als je ze hebt. Maak ondertussen een mengsel van drie eetlepels appelciderazijn en 3 eetlepels rhassoul klei. Masseer dit op je voeten en laat tien minuutjes inwerken. Tegen die tijd is het water voldoende afgekoeld voor je voeten. Laat ze nog tien minuutjes weken in het water en maak ze vervolgens schoon en droog.

Dit is een ideale manier om voetschimmel te behandelen, want daar is appelciderazijn heel geschikt voor, maar eigenlijk is het vooral een goede manier om even te relaxen.

Ben je net zo enthousiast als ik over rhassoul klei en wil je het eens proberen? Het is helaas niet in elke winkel verkrijgbaar, maar online kun je bijvoorbeeld het merk Argiletz kopen bij gezondheidswinkel Druantia voor € 9,95 voor een verpakking van 200 gram (daar ben je wel even zoet mee).