Geroosterde wintergroenten

geroosterde wintergroenten
Vegetariërs, vegans en paleo-aanhangers kennen we allemaal, maar als we de New York Times moeten geloven bestaat er ook zoiets als een klimatariër. De krant definieert het begrip als volgt: een dieet met als primaire doel het tegengaan van klimaatverandering. Dit omvat het eten van lokaal geproduceerd voedsel, het mijden van rund- en lamsvlees (want broeikasgassen) en  het tegengaan van voedselverspilling.

Persoonlijk vind ik dit weer zo een hype waar ik gapend langs scroll, want als je het klimaat écht wilt helpen beperk je je niet tot bepaalde soorten vlees, maar verminder je gewoon je vleesconsumptie (nee echt, zo simpel is het). De bio-industrie is namelijk de grootste milieuvervuiler die er is (als je er meer over wilt weten kun je dit interessante artikel eens lezen). Je hoeft dus niet de schillen van je kaas en het klokhuis van je appel op te eten om het milieu te helpen, maar laat groenten wat vaker de show stelen tijdens het avondeten en je bent al goed op weg klimatariër te worden. En als die groenten dan ook nog van het seizoen en lokaal verbouwd zijn en misschien zelfs biologisch, dan ben je gewoon een halve hippie (in de positieve zin van het woord hè).

wintergroenten

Het recept van vandaag is zo een groentebommetje en lekker dat het is! De ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar, goedkoop, vaak lokaal verbouwd en op dit moment op hun allerlekkerst. Vandaag laat ik zien hoe je geroosterde wintergroenten maakt.

Ik vind dit recept zo fijn, omdat je maar een kwartiertje actief bezig bent, daarna schuif je alles in de oven en drie kwartier later roep je 'klaar! we kunnen eten!' Ideaal toch, na een dagje werken?

wintergroenten

In het recept staat dat dit gerecht voldoende is voor vier tot zes personen, maar ik moet iets bekennen... Manlief en ik werken dit gerust met zijn tweetjes naar binnen. Enerzijds omdat het zo lekker is (vooral die worteltjes, omg), anderzijds omdat we gewoon écht grote eters zijn. Wat ik dus wil zeggen is dat de hoeveelheid porties die je uit onderstaande recept krijgt afhangt van wat je gewend bent ;)

[amd-zlrecipe-recipe:9]

Voor de Pinners:

wintergroenten

Tot snel!