Waarom de pH-waarde van cosmetica zo belangrijk is

pH-waarde van cosmetica
Ken je dat gevoel dat je net je huid goed hebt gereinigd, helemaal trots op jezelf dat je zo goed voor jezelf zorgt, om vervolgens het gevoel te hebben alsof je al het vocht eruit hebt gezogen? Dat vervelende, jeukende, trekkerige gevoel? De meesten van ons smeren in dat geval met een serumpje of een crème en het probleem is meteen opgelost, toch? Nou nee, niet echt. Je hebt in dat geval een symptoom bestreden, maar niet de oorzaak van die trekkerige huid. De oorzaak ligt hem namelijk in het feit dat het reinigingsproduct waarmee je je huid hebt gewassen de pH-balans van je huid heeft verstoord. Wat dat nou precies betekent, hoe je het voorkomt en hoe je de pH-waarde van cosmetica meet vertel ik allemaal in het artikel van vandaag.

Wat is pH?

pH-waarde van cosmetica

pH werd in 1909 ontdekt door een Deense wetenschapper. Hij ontdekte dat oplossingen in water zuur, neutraal of basisch kunnen zijn en koppelde hier cijfers aan. Een pH van 7 is neutraal, 1-6 is zuur en 8-14 is basisch. Lekker boeiend zou je zeggen, maar de pH van een ingrediënt of product vormt heel nuttige informatie. Vrijwel alles heeft namelijk een pH-waarde en ondervindt gevolgen als het wijzigt. Als het zuur in je maag bijvoorbeeld een verandering van pH ondergaat, krijg je oprispingen en maagzuur. Ook ons bloed heeft een pH-waarde en als deze onder de 6.8 of boven de 7.8 komt, sterven de cellen en daarmee het lichaam. Schoonmaakmiddel heeft een hogere pH-waarde, zodat het beter kan reinigen en planten doen het beter in grond die iets zuurder is. De pH-waarde vormt dus nuttige informatie.

De pH-waarde van je huid

De pH-waarde van je huid is niet neutraal, zoals je misschien zou denken, maar een beetje zuur. Onder optimale omstandigheden heeft de hoornlaag (de buitenste laag) een zuurmantel met een pH-waarde van 5,5 en sommige wetenschappers beweren zelfs dat de huid een pH heeft van lager dan 5. Dat is een slimmigheid van moeder natuur om het grootste orgaan van het menselijke lichaam, de huid, te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Die zuurmantel wordt gevormd door zweet en talg en en is een soort barrière tegen infecties (zoals acne), irritaties (rode huid), allergieën en uitdroging (trekkerige huid). Raakt die barrière beschadigd, om wat voor reden dan ook, dan kan de huid makkelijker worden beschadigd.

Wetenschappers namen de proef op de som en testten producten met een pH-waarde van respectievelijk 3, 5 en 8 gedurende vijf weken op de menselijke huid. De kleur van de huid en de reactie op UV stralen bleef onveranderd. Echter bij het verzorgingsproduct met een pH van 8 verloor de huid meer vocht, werd schilferig en de SLS (een veelgebruikt schuim- en reinigingsmiddel) die in het product verwerkt zat beschadigde de huidbarrière ernstig.

De huid van baby's en ouderen heeft een hogere pH-waarde en is daarom gevoeliger voor infecties. De huid van een baby trekt vrij snel bij naar een gezonde zuurmantel, maar bij ouderen is dit helaas niet het geval. Hoe basischer de huid, hoe droger hij voelt en hij ouder hij er uit gaat zien. Wil je je huid dus zo lang mogelijk jong en fris houden, dan is het belangrijk om die zuurmantel te beschermen.

pH meten is weten

pH-waarde van cosmetica

Je zou dus denken dat fabrikanten van verzorgingsproducten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun producten zo dicht mogelijk bij de natuurlijke pH-waarde van je huid komen. Niet is minder waar, onderzoek toont aan dat veel reinigingsproducten een veel te hoge pH hebben. Fabrikanten geven bovendien de pH-waarde van cosmetica vaak niet prijs.

Geen probleem, meet je het toch gewoon even zelf met een pH-indicator. Deze bestaan in elektronische vorm en zijn dan zeer nauwkeurig. Ze zijn er ook in papieren vorm en zijn dan misschien iets minder precies, maar wel heel betaalbaar.

Een pH-indicator bestaat uit een bewerkt stuk papier, meestal een strip, die je doopt in een wateroplossing waarna het papier van kleur verandert. Ik noem specifiek de wateroplossing, omdat olie geen pH heeft. Een pH-indicator komt veelal met een kleurenlegenda. Die legenda gebruik je om te bepalen hoe zuur of basisch je product is.

pH zelf meten

Op de foto hieronder heb ik door middel van een pH-indicator de pH-waarde van water, appelciderazijn en bakingsoda opgelost in water gemeten. Het stripje gedoopt in water is lichtgroen geworden en volgens de legenda betekent dat dat water een pH van 7 heeft, neutraal dus. Appelciderazijn wordt oranje en heeft een pH-waarde van ruwweg 3, best zuur dus. Baking soda daarentegen leidt tot een donkergroen resultaat en dat betekent dus dat baking soda een pH heeft van tussen de 8 en de 9.

pH-waarde van cosmetica

Dat verklaart dus waarom je, als je je haar wast met baking soda, moet naspoelen met appelciderazijn. Om de zuurlaag van je hoofdhuid en je haar te herstellen na reiniging. Dat verklaart ook waarom je huid na het douchen wat droog en trekkerig kan voelen, want water heeft een hogere pH dan je huid.

Wil je dus weten of je shampoo en conditioner je haar wat zurig achter laten, dan is het een kwestie van een pH stripje erin steken en je ziet het resultaat direct. Gebruik je graag een reinigingsmiddel op je make-up te verwijderen, maar twijfel je of het je huid niet onbeschermd laat? Dan kun je dit dus makkelijk meten. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de producten die je op je huid en in je haar gebruikt je huid en je lokken in optimale staat houden. Dit is vooral belangrijk als je last hebt van acne, een droge huid of infecties. Help je huid dan een handje zichzelf te herstellen. Meten is immers weten ;)

pH-indicatoren krijg je veelal niet bij de drogist, maar online kun je er makkelijk een scoren, bijvoorbeeld bij collega Iris van gezondheidswinkel Druantia. Voor € 7,25 krijg je 5 meter papier. Daar kun je wel een tijdje mee vooruit!

Tips om de pH van je huid optimaal houden

Meten is dus belangrijk, maar je kunt natuurlijk nog meer doen. Hieronder nog wat tips om ervoor te zorgen de pH van je huid in optimaal conditie blijft.
  • Als je nieuwe producten koopt, probeer er dan eens op te letten dat er op de verpakking staat dat het pH-huidneutraal is. Dat betekent dat het een pH heeft van ruwweg 5,5 en het de zuurmantel niet zal aantasten.
  • Gebruik je toch graag een basisch product, probeer dan eens een zure toner om je huid een handje te helpen. Ik schreef al eens eerder over het belang van een toner en hoe je er zelf eentje maakt.
  • Verwijder je make-up met olie (kokosolie bijvoorbeeld) of pas de oil cleansing method toe om je huid te reinigen.
  • Spoel je haar na het wassen met verdunde appelciderazijn om het zijn veerkracht en glans (terug) te geven.
  • Staar je niet blind op enkel pH. Parabenen, sulfaten, synthetische parfums en conserveermiddelen kunnen je huid ook beschadigen. Probeer deze dan ook zoveel mogelijk te mijden.
Zo, dat was weer een veel langer verhaal dan ik in eerste instantie wilde typen. Ik hoop dat jullie het leerzaam vonden en tot de volgende keer!

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter