DIY: Frisse Citrus Bodyscrub

Vooruit, nog een DIY dit jaar om het af te leren. Vandaag vertel ik jullie hoe je zelf makkelijk een frisse citrus bodyscrub maakt van natuurlijk ingrediënten, goed voor jou, maar ook voor de natuur. Wist je namelijk dat veel scrubs uit de winkel plastic bevatten die na het afspoelen via de afvoer in onze oceanen verdwijnt waar het meer schade aanricht dan je in eerste instantie zou denken? Reden genoeg om zelf aan de slag te gaan. Het scheelt bovendien het nodige geld, want scrub uit de winkel is vaak behoorlijk prijzig, vooral als je kiest voor de natuurlijke variant.

De scrub die ik vandaag met jullie deel heeft suiker als hoofdbestanddeel. Suiker is een wat ruwere exfoliant en ik raad je daarom aan deze scrub te gebruiken op het lichaam en niet op het gezicht. Psst... weet je nog het verschil tussen peelen, scrubben en exfoliëren?

Om de scrub een heerlijk frisse geur te geven gebruik ik in dit recept schillen van citrus vruchten. De meeste mensen zullen heus een citroen, sinaasappel, grapefruit of misschien zelfs een limoen in huis hebben. De schil eet je (meestal) toch niet. Het is dus een perfect ingrediënt voor een heerlijk beautyproduct (#zerowaste). De schillen van citrusvruchten ruiken lekker fris en vormen het perfecte natuurlijke parfum voor je scrub. Vanzelfsprekend kun je de geur nóg intenser maken door etherische olie toe te voegen van citrusvruchten. Begin met tien druppeltjes en voeg dan naar voorkeur meer toe. Onthoud echter wel dat naarmate de scrub wat langer staat de geuren intenser worden.

citrus bodyscrub

Ik heb in dit recept expres geen exacte maten aangegeven, want als ik dat doe kan het zijn dat je net te veel of te weinig scrub krijgt om je potje te vullen. In plaats daarvan gebruik je het potje waarin je de scrub gaat bewaren als een soort maatbeker, scheelt ook weer afwas (#laziness).

Benodigdheden

 • 1 afsluitbaar glazen potje
 • suiker
 • schil van citroen / sinaasappel / grapefruit / limoen (combineren mag)
 • amandelolie
 • Optioneel: etherische olie van citroen / sinaasappel / grapefruit / limoen (combineren mag)

Werkwijze

 1. Vul het glazen potje voor 4/5 met suiker.
 2. Rasp met een fijne rasp de schil van de gebruikte citrusvruchten. Zorg dat je echt alleen de schil raspt en niet het witte. Hoe meer rasp, hoe intenser de geur.
 3. Doe de rasp bij de suiker en vul de rest van het potje met de amandelolie.
 4. Voeg naar wens etherische olie van citrusvruchten toe.
 5. Meng met een (kleine) lepel de suiker met de olie en de citrus schillen.
 6. Je scrub is klaar voor gebruik!
Deze citrus bodyscrub is natuurlijk heerlijk om zelf te gebruiken. Het is ook het perfecte last minute cadeau voor die tante wiens verjaardag je per ongeluk bent vergeten of die lieve vriendin bij wie je gezellig gaat eten.

citrus bodyscrub

De scrub heeft een lange houdbaarheid, maar alleen als er geen water bij komt. Je kunt hem dus het beste met een lepel uit de pot halen of misschien zo een onwijs schattig schepje kopen bij Dille & Kamille om het geheel wat luxer te maken.

 

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.