Inpakken met krantenpapier

inpakken met krantenpapier
De kerstdagen, hoewel de gezelligste tijd van het jaar, zijn helaas niet bepaald de milieuvriendelijkste feestdagen met al die kerstkaartjes en het cadeaupapier dat hooguit bij het oud papier belandt, maar vaker gewoon bij het restafval wordt gepropt. De cijfertjes voor Nederland heb ik helaas niet kunnen vinden, maar die van het Verenigd Koninkrijk liegen er niet om. Daar verbruikt men 8.000 ton (8 miljoen kilo dus) cadeaupapier per jaar! Dat staat gelijk aan 50.000 bomen, een beetje zonde van onze zuurstofbron, nietwaar? Onze taak dus om onze cadeaus zo veel mogelijk 'groen' in te pakken.

inpakken met krantenpapier

Dat heb ik gedaan door papier dat anders in de prullenbak zou verdwijnen een tweede leven te geven. Ik gebruikte namelijk krantenpapier. Nu hoor ik je denken, dat ziet toch helemaal niet uit? Echt wel! Als je er superschattige cadeautasjes van maakt bijvoorbeeld met een mooi (hergebruikt) lintje! Niet alleen spaar je het milieu door krantenpapier te gebruiken, maar je bespaart ook weer wat geld, want die rollen cadeaupapier zijn toch wel prijzig en december is al een dure maand. Kortom, inpakken met krantenpapier is lief voor het milieu én voor je portemonnee.

Vandaag laat ik zien hoe je deze leuke tasjes van krantenpapier kunt maken. Aangezien ik zelf geen filmpjes maak, heb ik hieronder met foto's gewerkt. Maar als je liever een filmpje kijkt voor het stappenplan, dan raad ik dit filmpje aan. In plaats van gewoon papier, gebruik je twee stukken krantenpapier (om het wat steviger te maken). Heb je liever foto's, lees dan vooral mee!

Benodigdheden

  • 2 vellen krantenpapier.

Werkwijze

Neem twee halve vellen krantenpapier en leg ze op elkaar.

inpakken met krantenpapier

Vouw de stukken papier dubbel, maar druk alleen aan de randen de vouw aan. Je hebt deze vouw namelijk alleen nodig als oriëntatie. Hieronder heb ik met zwarte stippellijntjes aangegeven waar je de vouw even moet aandrukken.

inpakken met krantenpapier

Vouw vervolgens de rechterkant van het papier naar binnen. Gebruik hierbij de middelste vouw als oriëntatiepunt en ga er een centimetertje of anderhalf overheen.

inpakken met krantenpapier

Maak een mooie, strakke vouw en doe hetzelfde met de linkerkant van het papier. Wederom iets verder vouwen dan het midden. Hieronder zie je een een zwarte stippellijn waar de eerste vouw is gemaakt.

inpakken met krantenpapier

Vouw nu beide kanten naar binnen en gebruik een lijmstift om de stukken die elkaar overlappen aan elkaar vast te lijmen. Wees voorzichtig met de lijm, zodat je niet per ongeluk het tasje dicht lijmt.

inpakken met krantenpapier

Het resultaat tot nu toe is zoals hieronder afgebeeld. De tekst 'reanimeren is zó simpel' was niet zo handig zag ik achteraf. Ik had geen tijd meer om nieuwe foto's te maken aangezien we in de winter maar een paar uurtjes goed licht hebben voor foto's. Excuses daarvoor ;)

inpakken met krantenpapier

Nu ga je de bodem maken. Vouw de onderkant naar boven, zoals hieronder is afgebeeld. Hoe meer papier je naar boven vouwt hoe groter de bodem van het tasje en hoe smaller het tasje zelf wordt.

inpakken met krantenpapier

De gevouwen onderkant bestaat uit twee lagen, deze klap je als het ware open.

inpakken met krantenpapier

Terwijl je het openklapt vouw je de randen aan de zijkanten naar binnen. Vervolgens druk je het papier mooi plat en dan krijg je het onderstaande resultaat, een soort zeshoek.

inpakken met krantenpapier

Neem het bovenste gedeelte van de zeshoek en vouw dit naar beneden.

inpakken met krantenpapier

Plak dit wederom met lijm vast, maar controleer goed waar je de lijm aanbrengt, zodat je het tasje niet dicht plakt. Het veiligst is om de lijn niet in het midden aan te brengen.

inpakken met krantenpapier

Herhaal deze stappen nu met de onderkant van de zeshoek. Vouw deze naar boven en plak het vast. De onderkant is nu klaar.

Nu ga je de zijkanten maken. Vouw de zijkant van de zak naar binnen, op onderstaande wijze.

inpakken met krantenpapier

Om een zo mooi en secuur mogelijk resultaat te krijgen, vouw je de onderste hoek van de zijkant op zo een manier dat hij mooi past in de hoek van de onderkant. Erg lastig uitleggen dit, ik hoop dat de foto meer zegt dan een duizend woorden.

inpakken met krantenpapier

Nu is het zaak om het tasje open te klappen. Steek voorzichtig je hand in de zak en spreid langzaam je vingers, zodat de zak begint open te klappen.

Als het tasje open is geklapt kan het rechtop blijven staan. Om het geheel af te maken druk je voorzichtig met je vingers op de vouwranden aan de zijkant om de vouw strakker en dieper te maken.

inpakken met krantenpapier

En voila, je tasje is nu klaar!

inpakken met krantenpapier

Het resultaat

Je kunt aan de bovenkant met een perforator twee gaatjes maken en daar een touwtje doorheen doen om er een echt draagtasje van te maken. Je kunt de bovenkant ook een aantal keren dichtvouwen en dat dichtplakken met lijm. Zelf heb ik de bovenkant twee keer dicht gevouwen, vervolgens twee gaatjes gemaakt met een perforator en tot slot een mooi lintje dat ik nog had van mijn kerstversiering van vorig jaar door de gaatjes gehaald en er een schattig strikje in gemaakt.

inpakken met krantenpapier

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om dit jaar milieuvriendelijker in te pakken. En zeg nou zelf, zijn dit niet ongelooflijk schattige pakketjes? Mijn inpakpapier kan zelfs nóg een keer gebruikt worden door een liefhebber van sudoku ;)

inpakken met krantenpapier