Ontbijt: spiegeleitje in een portobello paddenstoel

portobello ei
Kerst is toch wel de leukste tijd van het jaar, vind ik. Mensen hebben meestal al een paar dagen vrij, de hele familie is bij elkaar en het is zo een zeldzaam moment waarop je niet nog 700 dingen op je to-do-list hebt staan, maar gewoon de tijd hebt om écht te genieten van elkaar en dat begint eigenlijk al bij het ontbijt. Kaarsjes, een gezellig muziekje op de achtergrond, warme broodjes, versgeperst sinaasappelsap, luxe kaasjes en misschien wel zelfgemaakte romige chocoladepasta.

Met kerst is het ook leuk om eens iets anders op tafel te zetten, iets waar je normaal gesproken misschien niet genoeg tijd voor hebt. Het recept dat ik vandaag met jullie deel is zo een 'anders dan anders' recept, eitjes met paddenstoelen, maar dan dus een beetje anders. De eitjes maak je namelijk klaar in de paddenstoelen. En ik beloof je, het ziet er niet alleen leuk uit, het is nog lekker ook!

portobello

Portobello paddenstoelen zijn mooi groot en ze zijn dus ideaal om als een soort kommetje te dienen voor je eitje. Wist je dat portobello paddenstoelen eigenlijk gewoon volwassen champignons zijn? Verklaart ook waarom ze eigenlijk helemaal niet zo duur zijn. Hoewel je er met kerst waarschijnlijk wat minder op let, zijn portobello's ook hartstikke gezond. Ze bevatten vitamine D, iets waar we in de winter allemaal wel wat aanvulling van kunnen gebruiken, maar ook B vitamines. Daarnaast zijn ze niet calorierijk, dus geschikt voor iedereen die (ook tijdens de feestdagen) let op wat ze eet.

portobello

Bij het uitkiezen van de portobello's voor dit recept kun je het beste gaan voor portobello's die zo bol mogelijk zijn en waarvan de rand van het hoedje zo veel mogelijk intact is. Deze zorgt er namelijk voor dat het ei er goed in blijft zitten. Na het schoonmaken verwijder je de stam en de lamellen, dat geribbelde papierachtige spul aan de binnenkant. Je kunt dit het beste zachtjes met een theelepeltje doen, waarbij je erop let dat je de rand van de paddenstoel zo veel mogelijk intact laat. Het hoeft niet perfect, zolang het grootste gedeelte maar verwijderd is. Hiermee maak je namelijk ruimte voor het ei, maar je verwijdert ook het gedeelte van de paddenstoelen dat het meeste vocht bevat, zodat het geen zompige boel wordt.

portobello Ik brak per ongeluk een stukje van de rand van één van mijn paddenstoelen af, waardoor het ei er natuurlijk een beetje uitliep, maar dat vond ik niet erg. Dat geeft het zo een rustieke look, ook leuk.

De paddenstoelen bak je even gaar onder de gril nadat je ze met boter of olie in hebt gesmeerd (met een kwastje). Roomboter geeft naar mijn mening in dit geval net dat beetje meer smaak en heeft dan ook mijn voorkeur. Wist je trouwens dat je roomboter zelf kunt maken? Daar schreef ik al eens eerder over.

Voor dit recept liet ik me inspireren door een aantal Amerikaanse recepten, maar elke keer als ik het maakte, werden mijn paddenstoelen plat als een pannenkoek en ik begreep maar niet waarom. Inmiddels heb ik het uitgevogeld: je moet de paddenstoelen niet aan beide kanten grillen. Je zet ze met de bolle kant naar beneden in de oven en je draait ze verder niet.

Na het grillen zul je merken dat er vocht in de paddenstoelen zit. Dit giet er voorzichtig zo veel mogelijk uit en vervolgens dep je de paddenstoelen zachtjes droog met een papiertje of, milieuvriendelijker, een schoon doekje.

portobello

De voorbereiding is klaar. Nu kruid je de paddenstoelen naar smaak en hiervoor kun je werkelijk alle gewenste kruiden gebruiken. Wat écht heel lekker is om eens te proberen is gerookte paprika, geeft een beetje een bacon smaak zonder bacon.

en is het tijd om het eitje er voorzichtig in te doen. Neem hier de tijd voor en maak je geen zorgen als er wat eiwit naast loopt, dit kun je later nog weghalen als de boel is gestold.

portobello

De paddenstoelen gaan vervolgens een minuutje of acht in de oven. Na die acht minuten check je even of het ei is gestold, zo niet dan gaan ze een minuutje langer erin. Het is belangrijk om bij de oven te blijven staan in dit stadium, want voor je het weet is het eigeel gestold en dan is het geen spiegelei meer (maar nog steeds heel lekker hoor).

portobello

Dit is het basisrecept, maar je kunt hier natuurlijk leuke twists aan geven door bijvoorbeeld kaas toe te voegen onder het ei of juist erbovenop. Je kunt het ook een hele luxe uitstraling en geur geven door er na het bakken een paar druppels truffelolie overheen te sprenkelen.

[amd-zlrecipe-recipe:6]

portobello Ik hoop dat jullie weer wat inspiratie hebben kunnen opdoen. Tot snel!

Q: wat is jullie favoriete gerecht bij het kerstontbijt?