DIY kersttakken: een mooi alternatief voor de kerstboom

DIY kersttakken2

Toch zonde, die 80 miljoen dennenbomen die jaarlijks worden gekapt om in onze woonkamers te worden gezet. En een kunstkerstboom lijkt ook al niet zo een groen alternatief, maar dat betekent natuurlijk niet dat je je huis niet kunt versieren om helemaal in de kerstsfeer te komen, dus dan maar een DIY alternatiefn in de vorm van kersttakken.

Toen ik een tijdje geleden mijn hond ging uitlaten zag ik dat de gemeente flink had gesnoeid in het park, de veldjes lagen bezaaid met takken. Begrijpelijk dat de bomen enigszins bijgehouden moeten worden, maar ik vond het zo zonde van de takken. Op dat moment besefte ik dat je best leuke, Pinterest-waardige dingetjes zou kunnen doen voor kerst met al dat ‘afval’. Ik ging snel terug naar huis en haalde Manlief over takken met mij te gaan zoeken. Ik mag dan wel fan zijn van groen en duurzaam, maar insecten jagen me de stuipen op het lijf. Hij moest dus de takken uit die hopen vissen en er vooral goed mee schudden zodat we geen ongewenste gasten mee zouden nemen naar binnen. Voor de zekerheid namen we een zaag mee, voor het geval ik een geschikt, maar te groot exemplaar zou vinden. Overigens, als je in je ene hand de riem van je hond vast hebt en in de andere een zaag kijken mensen je hoofdschuddend na.

DIY kersttakken

Na wat zoeken vond ik twee exemplaren die Manlief voor me eruit viste (held!), terwijl onze hond ondertussen besloot de tijd te doden door zich in een berg half rottende bladeren te rollen (altijd fijn). Eenmaal thuis inspecteerde ik onze buit nog eens op beestjes en daarna liet ik ze een weekje drogen bij de verwarming. Toen de takken uitgedroogd waren, schilderde ik ze wit, maar je zou ze in elke gewenste kleur kunnen schilderen. Je kan er lijmspray op spuiten en er dan glitters over strooien om er wat meer glam aan te geven, maar je kan ze ook helemaal au naturel laten. De mogelijkheden zijn in feite eindeloos.

DIY kersttakken

Ik dacht ‘zo, ik zet die takken in een vaas en hang er kerstballen in en klaar is kees’. Leuke theorie, maar in de praktijk bleken ze toch iets te zwaar te zijn om gewoon los in een vaas te worden gezet. Ik probeerde grind en van die glaskiezeltjes en hoewel het resultaat mooi was en de takken enigszins stabiel stonden, merkte Manlief terecht op dat als de hond er een keer per ongeluk tegen aan zou lopen de hele boel zou omvallen. Uiteindelijk losten we het op met potgrond, dat zorgt ervoor dat de takken stevig blijven staan en tegen een stootje kunnen. Ik koos voor een doorzichtige vaas, vond ik wel wat hebben, maar je kunt natuurlijk de vaas zelf ook versieren of gewoon een hele mooie gebruiken. De takken kun je volhangen met kerstlichtjes, als ze in potgrond staan zijn ze daar stabiel genoeg voor. Vervolgens hang je er zoveel (of zo weinig) kerstballen in als je wilt en klaar is je zelfgemaakte ‘kerstboom’, bijna voor nop, van gesnoeide takken zodat de boom zelf nog kan voortleven. Tadaaaaaa!

DIY kersttakken