Groen doen #5: herbruikbare groente- en fruitzakjes

Gelukkig nieuwjaar liefjes! Dat dit jaar al jullie dromen en wensen uit mogen komen, jullie gezond en gelukkig mogen zijn, grote en kleine successen zullen boeken én dat we samen de wereld een klein beetje groener mogen maken.

2016 begint in ieder geval goed, want sinds 1 januari mogen winkels geen gratis plastic tasjes meer weggeven en dat betekent (hopelijk) dat mensen vaker een tasje van thuis gaan meenemen, waardoor er minder plastic in de oceanen zal drijven. De handhaving zal dan misschien niet al te strikt zijn helaas, sommige winkels zullen maar een paar cent vragen en de wet kent de nodige uitzonderingen, maar toch is het een grote stap in de goede richting.

Ook na de invoering van het verbod mag er nog steeds een zak appels worden verkocht of een zak broodjes, om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast moeten taxfree producten op vliegvelden nog steeds verzegeld worden. Tot slot mogen etenswaren door middel van een tasje beschermd worden tegen 'vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers' (ironisch genoeg wordt datzelfde voedsel wel bespoten met ziekteverwekkers, maar dat is stof voor een ander artikel). Met andere woorden, die flinterdunne, niet herbruikbare groentezakjes die je in de supermarkt vindt mogen nog steeds gratis worden weggegeven.

Dat laatste zorgt er al jaren voor dat mensen die tasjes onnodig vaak gebruiken. Mijn allergrootste ergernis is als mensen één citroen kopen en die in een tasje doen, zodat die later nog eens in een tas kan. Waarom?!? Dat je sperziebonen niet los in je boodschappenkarretje mikt is begrijpelijk, maar een citroen? Wat ik ook altijd jammer vind is als ik op de markt producten koop ze zonder dat ik er om vraag meteen in een plastic tas worden gedaan, terwijl ik gewoon een tas bij me heb.

Moraal van het verhaal is dat het gebruik van die tasjes nog meer kan worden teruggebracht, zelfs als ze nog steeds gratis zijn. Inmiddels zijn er fijne alternatieven voor bedacht: kleine, afsluitbare herbruikbare groentezakjes zodat je groente en fruit kan 'ademen'. Zo maakt het merk Re-Sack onder eerlijke omstandigheden netjes van biologisch katoen. Ze zijn wasbaar en kunnen keer op keer gebruikt worden als je naar de supermarkt gaat. Je kunt ze per twee stuks bestellen en ze kosten € 5,95 per setje (verkrijgbaar bij onder andere Greenjump).

zakjes

Heb je dat er niet voor over of zie je het niet zitten om online te bestellen, dan kun je ook waszakjes met een rits als herbruikbare groentezakjes gebruiken. Toegegeven, ze zijn niet van biologisch katoen, maar dat neemt niet weg dat ze keer op keer gebruikt en gewassen kunnen worden (want daar zijn ze immers voor) als ze vies zijn. Het resultaat is dat je tientallen, misschien wel honderden tasjes per jaar minder verbruikt en niet bijdraagt aan de honderdduizenden kilo's plastic die in onze oceanen verdwijnen. Als dat geen goed gevoel geeft, dan weet ik het ook niet!

Psssttt... Leoni had ook nog een slimme tip die ik graag met jullie deel: mocht je nou toch zo een zakje meenemen, hergebruik hem dan thuis nog eens als zakje in een pedaalemmertje. Scheelt weer een nieuw zakje :)