Gezond en mooi met hennepzaadolie

Jullie weten van mijn niet aflatende liefde voor kokosolie, toch? Het is gezond, veelzijdig, relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Kan het nóg beter? Je zou bijna zeggen van niet, maar toch zeg ik sinds kort volmondig JA! Ik heb het hier over hennepzaadolie, een relatief onbekende olie met fan-tas-tische eigenschappen voor zowel je gezondheid als je huid en haar. Vandaag neem ik het uitgebreid onder de loep voor jullie.

Wat is hennepzaadolie?

Tjsah, hennep wordt geassocieerd met marihuana (wiet) en niet iedereen loopt daarmee weg, dus laten we eerst het een en ander ophelderen. Hennep is een plant uit de hennepfamilie die tussen de 1 en 4 meter groot wordt. De bladeren van deze plant zijn de welbekende wietbladeren die je vast wel eens (afgebeeld) hebt gezien. Echter, het zijn niet de bladeren die de stof, THC, bevatten waar je stoned van wordt. Het zijn de gedroogde, uitgerijpte bloemen van onbevruchte vrouwelijke hennepplanten, lekker specifiek dus.

hennepzaadolie

Bron: hemp leaves door free photos

De hennepplanten die worden gebruikt voor het maken van hennepzaadolie zijn zogenaamde industriële hennepplanten die volgens EU-normen niet meer dan 0,2% THC mogen bevatten en dat is een verwaarloosbaar percentage. Met andere woorden, hennepzaadolie is geen product met psychedelische effecten en kan gerust door iedereen worden gebruikt.

Hennepzaadolie wordt, zoals de naam eigenlijk al een beetje verraadt, geperst uit de zaden van de hennepplant, ook wel de hennepharten genoemd. Zoals met de meeste oliën kan hennezaadolie koudgeperst of geraffineerd zijn. De koudgeperste variant heeft een helder (donker)groene kleur met een nootachtige aroma. Geraffineerde hennepzaadolie daarentegen is doorzichtig en heeft vrijwel alle bijzondere eigenschappen van de hennepzaadjes verloren. De fantastische kwaliteiten van hennepzaadolie die ik hieronder beschrijf vind je dus enkel terug in de koudgeperst variant.

Een ware superfood

hennepzaadolie

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan produceren; wij moeten ze uit ons voedsel halen. Ze zijn ontzettend belangrijk voor het functioneren van onder andere onze hersenen en ons netvlies. Omega-6 vetzuren zijn ook essentiële vetzuren en zijn minstens zo belangrijk voor ons lichaam. Het is echter de balans tussen die twee vetzuren die cruciaal is. Krijg je te veel omega-6 vetzuren binnen, dan worden de ontstekingsremmende eigenschappen van de omega-3 ongedaan gemaakt en laat het moderne dieet nou juist te veel omega-6 vetzuren en te weinig omega-3 bevatten. De ideale omega-6:3 ratio ligt ergens tussen 1:4 en 4:1, drie keer raden welke olie zo een beetje de perfect ratio heeft? Juist, met een omega-6:3 ratio tussen 2:1 en 3:1 is hennepzaadolie een ware superfood. Ik zei al dat het een fantastische olie was!

Food

Voor de gezonde eigenschappen van hennepzaadolie in je lichaam moet je het natuurlijk eten. Je kunt eenmaal daags een eetlepel nemen, als een soort supplement. Leuker (en lekkerder) is echter om het te verwerken in een dressing als salade. Denk aan een simpele salade zoals wat babyspinazie, tomaat, avocado en pompoen- en zonnebloempitten. Door zijn nootachtige smaak is hennepzaadolie al een dressing op zichzelf. Probeer het eens uit, het is echt heel lekker. Degenen die graag smoothies drinken kunnen de olie ook daarin verwerken trouwens. Hennepzaadolie wordt overigens snel instabiel als het wordt verhit, dus het is echt geen goed plan om erin te bakken en te braden.

Beauty

Hennepzaadolie is daarnaast een fantastische aanwinst voor je huidverzorgingsroutine. Je kunt een paar druppels aanbrengen op je huid nadat je het hebt gereinigd, als een soort serum. Omdat het een droge olie is, trekt het direct in en hou je geen vettig laagje op je huid, waardoor hij ook ideaal is om in de ochtend te gebruiken. De omega-3 in de olie vermindert ontstekingen op je huid en neemt roodheid weg. Vooral met dat laatste heb ik zeer positieve ervaringen en velen met mij. Waar mijn t-zone normaal gesproken vaak wat geïrriteerd lijkt, merk ik dat hennepzaadolie mijn huid kalmeert en egaliseert. Het verstopt de poriën absoluut niet, waardoor het niet zorgt voor meer acne.

Zoals ik hierboven al zei is hennepzaadolie een droge olie en daardoor ook zeer geschikt als serum voor je haar, omdat je haar er niet vet van wordt. Tegelijkertijd temt het die vreselijk irritante frizz die vooral tijdens de vochtige maanden behoorlijk vervelend kan zijn (proeven jullie mijn frustratie met mijn haar een beetje? ;))