Zelf wasmiddel maken: wassen zonder foute chemicaliën

wasmiddel3

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien 
Laat maar lekker draaien, steeds meer in de wasmasjien
Zoals je weet heb ik geen tijd en zocht ik iets puur natuur
Om de was mee te doen, het liefst niet al te duur

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien
Laat maar lekker draaien, steeds meer in de wasmasjien
Ik maakte mijn eigen wasmiddel, poeder en vloeibaar
Vandaag vertel ik jullie erover, want welke is nou betrouwbaar

Wat denken jullie, zal ik mijn baan maar opzeggen en aan de slag gaan als songwriter? Nee, dat dacht ik ook al, maar dit bleef maar in mijn hoofd spoken toen ik nadacht over een intro voor mijn artikel over mijn zelfgemaakt wasmiddel. Natuurlijk wasmiddel wel te verstaan. Ik maak het al een tijdje zelf en ben er erg tevreden over, dus ik wilde jullie deze informatie natuurlijk niet onthouden.

Zelf wasmiddel maken

Waarom natuurlijk wasmiddel?

Gezond leven betekent voor de meeste mensen gezond eten en voldoende bewegen, maar waarom zou je daar stoppen? Als je net als ik je voornamelijk laat leiden door wat er in de uitverkoop is bij de supermarkt als het aankomt op wasmiddel, heb je vast wel eens behoorlijk chemische troep in huis gehaald en dat kan onder andere de volgende ingrediënten bevatten.

Oppervlakte-actieve stoffen

Deze stoffen zorgen ervoor dat water makkelijker in textiel kan doordringen, door bijvoorbeeld schuim te creëren. De meest bekende oppervlakte-actieve stof is zeep en die kan zowel van natuurlijke olie als van aardolie gemaakt zijn. Andere oppervlakte-actieve stoffen zijn vaak net zo chemisch als hun lange, onuitspreekbare namen doen vermoeden. Niet alleen blijven resten van deze stoffen in kleding zitten en komen daarmee in direct contact met je lichaam, maar ze blijven ook achter in het water waar ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Bleekmiddel

Hier hoef ik weinig toelichting op te geven, wie ooit wel eens zijn toilet schoon heeft gemaakt met bleek weet dat als je het te lang inademt je longen geïrriteerd raken.

Optische witmakers

Van Dale vertaalt 'optisch' als 'betrekking hebbend op het zien'. Dit is dus een ingrediënt dat is gemaakt om op en in je kleding te blijven zitten, zodat je kleding witter lijkt. Het kan allergische reacties veroorzaken bij mensen en richt in de natuur mogelijk veel schade aan omdat het niet biologisch afbreekbaar is en zich kan ophopen in onze wateren, waar het algen en vissen kunnen vergiftigt.

Parfum

De naam 'parfum' zegt eigenlijk alleen dat er een geur is toegevoegd aan het product, zodat je was lekker gaat ruiken, maar het zegt helemaal niets over de ingrediënten waar het uit kan bestaan. Dat komt omdat parfum een beschermd ingrediënt is, waardoor fabrikanten die informatie niet hoeven prijs te geven. Het kan bestaan uit 1 ingrediënt, maar ook uit tientallen of honderden waar jij helemaal niet van op de hoogte bent en die stuk voor stuk potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld je hormoonhuishouding of de natuur.

Conserveermiddelen en kleurstoffen

Vooral vloeibaar wasmiddel heeft vaak een aantrekkelijk kleurtje bestaande uit mogelijk schadelijk ingrediënten en omdat het niet mag schimmelen worden er conserveermiddelen aan toegevoegd die niet perse goed zijn om in de buurt van je blote huid te hebben. Dus waarom natuurlijk wasmiddel? Nou, vanwege alle hier genoemde ingrediënten.

Ingrediënten in natuurlijk wasmiddel

Maak je eigen wasmiddel

Leuk, dat natuurlijke wasmiddel, maar het moet wel zijn werk doen natuurlijk. Daarvoor heb je, net als bij 'gewone' wasmiddelen, een oppervlakte-actieve stof nodig. Ik gebruik Dr. Bronner's zeep, want, zoals ik al eerder schreef, het is een geweldige, veelzijdige, natuurlijke en vegan zeep. De reinigende kracht van de zeep kun je goed versterken met kristalsoda. Om de witte was wit te houden en tegelijkertijd de kleur in gekleurde was te beschermen gebruik je baking soda en omdat wij hier in Nederland nou eenmaal hard water hebben, kun je het beste nog wat epsomzout toevoegen. Zeep kan namelijk beter zijn werk doen in zachter water. Dit zijn stuk voor stuk natuurlijke ingrediënten, die niet schadelijk zijn voor jou en je gezin, maar ook de natuur sparen.

Met deze ingrediënten kun je twee soorten wasmiddel maken: vloeibaar of poeder. Omdat ik zo een overijverig persoon ben heb ik ze allebei gemaakt, getest én de resultaten gefotografeerd. Als een soort Tell Sell verkoper heb ik drie lappen stof vol gesmeerd met mosterd, rode peperpasta en sinaasappelsap. Slimmere mensen dan ik zouden hebben opgeschreven wat de vierde vlek is, zodat ze het niet zouden zijn vergeten tegen de tijd dat ze er een artikel over schreven.

Zelf wasmiddel maken 
Vervolgens waste ik de lappen met een 'gewoon' wasmiddel uit de supermarkt en mijn zelfgemaakte wasmiddel in poeder en in vloeibare vorm. Van het resultaat keek ik nogal op.

Diy wasmiddel

(sorry voor de slechte foto, ik kreeg de vlekken anders niet goed vastgelegd). Het gewone wasmiddel en het zelfgemaakte vloeibare wasmiddel leggen het af tegen het poeder! Geen van de drie stukken stof is 100% schoon, maar het poeder heeft zelfs de permanente marker dusdanig vervaagd dat de tekst niet meer goed leesbaar is. Kortom, dit wasmiddel werkt!

Natuurlijk wasmiddel scheelt in de portemonnee

Het recept dat ik hieronder deel is voldoende voor 50 wasjes. De kosten voor deze hoeveelheid zijn € 7,97, waardoor een was draaien je dus € 0,16 kost. Een A-merk wasmiddel kost al gauw rond de € 6,50 met een gemiddelde van 20 wasbeurten. Daarmee kost een wasje je € 0,31. Wasmiddel zelf maken is dus niet alleen beter voor jezelf en de natuur, maar het kost je bijna de helft minder!

Benodigdheden

Werkwijze

  1. Rasp de zeep met een fijne rasp (goed voor de spierballen!).
  2. Doe de zeep samen met de baking soda, kristalsoda en het epsomzout in een kom en meng de ingrediënten goed met elkaar. Je kunt ervoor kiezen om etherische oliën toevoegen voor de geur, maar ook voor extra reinigingskracht.
  3. Doe het wasmiddel in een afsluitbare (glazen) pot.
  4. Voor gebruik doe je 1 eetlepel in de trommel zelf of in het wasmiddelbakje van je wasmachine. Bij zeer vuile was gebruik je 2 eetlepels.

Psst, kijk ook eens naar mijn artikel over 100% natuurlijke, zero waste wasverzachter voor een zijdezachte finish. Als je de geur van de Dr. Bronner's zeep niet genoeg vindt, dan kun je ervoor kiezen om etherische olie aan dit wasmiddel toe te voegen. Niet alleen krijgt je was dan een lekker geurtje, maar je kunt de kracht van het wasmiddel ermee vergroten. Etherische olie van citroen staat er bijvoorbeeld om bekend ontvettend te zijn, terwijl zowel tea tree als oregano antibacterieel werken.

P.S. over vloeibaar wasmiddel

Nog even een kleine opmerking over zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel. Ik heb het recept niet gedeeld in dit artikel, omdat de poedervorm beter werkt maar ook vanwege twee andere redenen. Op de eerste plaats werk je bij een vloeibaar wasmiddel met water en dat kan ranzig worden. Je moet dan ofwel kleinere hoeveelheden maken (dus meer werk en wie heeft daar tijd voor?) of je moet alsnog een conserveermiddel toevoegen. Op de tweede plaats, en dit is voor mij de belangrijkste reden, de structuur van zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel is vies. Nee echt, ik vind niet snel iets vies, maar ik werd niet bepaald enthousiast van het idee dat ik dat spul moest toevoegen aan mijn was. De kristalsoda zorgt er namelijk voor dat het goedje een soort gel wordt....waarna het schift. De gel drijft boven, het water blijft op de bodem. Het probleem verhelp je makkelijk door te schudden met de fles, maar het ziet er écht niet aantrekkelijk uit.

Zelf wasmiddel maken

wasmiddel zelf maken

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

31 berichten

Hadassa
 

Is dit geschikt voor witte en bonte was?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Bedankt voor je reactie Hadassa, ja het is voor beide geschikt.
Lees verder
Lees minder
Klazina
 

Hallo, Ik wil graag zelf middel maken van poeder maar wil dat de was na het wassen extreem sterk geurt. Wij hebben een geur die we graag willen maar ( bijna alle ) geuren zijn na het wassen bijna volledig weg. Wie heeft er een tip zodat ik een sterke geur heb en hou aan mijn was
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hi Klazina, een hele sterke geur wordt wat lastig. Tenzij je echt een heleboel druppels essentiële olie (EO) gaat gebruiken, maar dat wordt een duur geurtje. Mijn ervaring is dat EO in je wasmiddel niet echt werkt voor een geurtje. Maar als ik 5-7 druppels EO in azijn - wat ik als wasverzachter - gebruik, dan ruik ik het nog goed. Andere optie is als je je was in de droger droogt om daar zelfgemaakte drogerdoekjes met EO of drogerballen voor te gebruiken. Ik ben ook heel benieuwd of andere nog tips hebben :-)
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Bedankt voor je reactie en de tip.
Lees verder
Lees minder
Natje
 

Ik zou de titel aanpassen aangezien je natriumcarbonaat, natriumbicarbonaat en magnesiumsulfaat gebruikt (en Je krijgt zeep van het verzepen van oliën door een natriumhydroxide oplossing)
Lees verder
Lees minder
Mirjam
 

Is deze zeep op biologisch afbreekbaar en daarmee geschikt voor leven in de natuur?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Lees verder
Lees minder
Charlotte
 

Ik ben heel benieuwd wat de reden is om Epsomzout te gebruiken? Waarom adviseer je om dit te gebruiken in plaats van 'normaal' zeezout?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Charlotte, dat komt omdat beide ingrediënten een andere chemische samenstelling hebben; ze zijn niet vergelijkbaar. Dat gezegd hebbende, kan het ook worden weggelaten. Het is een kwestie van uitproberen.
Lees verder
Lees minder
Nava
 

Interessant allemaal. Ik ben al langer aan het wassen met een mengsel van groene zeep en soda vermengd met kokend water. ik vind het niets vies ;) Het ruikt prima, ik hou toch niet van luchtjes. Voor het linnengoed voeg ik een scheut azijn waardoor de was inderdaad zachter is. Mijn vraag is wat het voordeel is van vaste zeep t.o.v. groene zeep. Alvast bedankt.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Nava, wanneer je tevreden bent over de resultaten, gewoon ermee doorgaan. Het enige verschil tussen dr. bronner vaste zeep en groene zeep is dat in dr. Bronnerzeep alle ingrediënten puur natuur en bekend zijn. Bij groene zeep zit er parfum, citrus geurstof en synthetische gele kleurstof in. Ik kies liever puur natuur, maar dat is een persoonlijke keuze. Probleem met parfum is namelijk dat daar juist huidirritaties door kunnen komen.
Lees verder
Lees minder
Nava
 

Duidelijk, bedankt! Groene zeep heeft een natuurlijk imago, maar ik vrees dat je gelijk hebt...
Lees verder
Lees minder
Carolien
 

Op het plaatje zijn 2 potten te zien. Één voor bonte was en één voor witte was. Wat moet er weggelaten worden als je wasmiddel voor bonte was wilt maken?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Carolien, je hoeft niets weg te laten. Dit wasmiddel kun je voor beide gebruiken.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Yvonne, dat is helemaal correct. De waskracht komt niet van de zeep alleen maar juist met name van de baking soda en kristal soda.
Lees verder
Lees minder
Yvonne
 

Ik heb de link naar de zeep gevolgd en dat zijn volgens mij blokken van 140 gram. Dan is de verhouding in het recept 140 gram zeep en 600 gram overige ingrediënten. Klopt dat? Lijkt als weinig zeep.
Lees verder
Lees minder
Mary bouwman
 

Ik heb een vraag over de zeep op het etiket bij de ingrediënten staat organische palm olie vermeld maar jij gebruikt toch geen palm olie
Lees verder
Lees minder
Lore
 

Hoii, Ik ben van plan dit recept te gebruiken maar ik ben ook al veel andere recepten tegen gekomen. Bij deze recepten gebruikten ze vaak ook grof zeezout en citroenzuur. Wat is de reden dat jij dit niet in het recept gebruikt? De etherische olie die gebruikt kan worden, kan dat alle etherische olie zijn of is er iets specifiek waar ik op moet letten? Is het recept antibacterieel? Of kan ik iets toevoegen zodat het ook dit effect heeft? Welke kristal soda moet er gebruikt worden? Kan ik de loda soda kristallen gebruiken of raad je andere aan? Alvast bedankt voor de feedback
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Mary, dat is een vraag die ik niet kan beantwoorden want dat weet ik niet. Galina is de vorige eigenaresse van het blog en ik heb geen artikel kunnen vinden waar zij schrijft dat ze geen palmolie gebruikt. Maar meer dan dat kan ik er niet over roepen ;-)
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Lore, ik ga op zoek naar een recept op Pinterest en kijk vooral of iets makkelijk en snel te maken is. Daar kwam dit recept voorbij. Dus ik heb geen reden om geen grof zeezout of citroenzuur te gebruiken. Qua etherische oliën raad ik aan om weg te blijven van de goedkope synthetische varianten (herkenbaar aan de giftekens en doodskoppen en pas op waarschuwingen op etiketten) Over het algemeen geld hoe duurder hoe puurder de olie. Laat je niet foppen door het etiket waarop staat dat het om pure olie gaat want als er 5% echte olie in zit mogen ze dit helaas al zo vermelden. Doe onderzoek en kijk welk merk jouw aanspreekt. Persoonlijk gebruik ik Young Living https://www.bespokebyyou.nl/waarom-young-living-essentiele-olie/ Het recept is niet persé anti-bacterieel, maar je kunt wel etherische oliën toevoegen die deze eigenschappen bevatten (denk aan citroen, citroengras, tijm). Gebruik kristal soda die je gewoon in je lokale supermarkt kunt kopen. Groetjes Mariska
Lees verder
Lees minder
martine parez
 

mijn zelfgemaakte zeep is heel simpel en vlug klaar

een blok sunlight zeep(de oudste bruine zijn de beste).Dit doe ik in een emmertje, heet water erop gieten ,roeren en deel in de wasmachine gieten  bij de start. Dan wat au de cologne (de goedkoopste) en wat kristal soda .klaar is kees en schitterende witte was . 

Lees verder
Lees minder
Lore
 

Dag Mariska, Heel erg bedankt voor de tips en uitleg! Groetjes, Lore
Lees verder
Lees minder
Daphne
 

Ik probeer het mengsel nu een tijdje. Mijn witte was wordt niet echt schoon, grauw en deodorant resten kleuren donkergrijs. Ik heb al verschillende temperaturen geprobeerd. Weet je hoe dit kan? Gaan de ingrediënten een reactie aan met bv deodorant (ook natuurlijke deo) ? Zou het het zout kunnen zijn?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Daphne, je kunt de hoeveelheid baking soda verhogen in het recept. Doe dat per 100 gram. Maar dat zal oude vlekken er hoogstwaarschijnlijk niet mee verwijderen. Kijk dan of 1 van deze tips van een collega blogster je verder kunnen helpen. Voor mij werkt het weken van een cup baking soda in 4 liter water, een nacht lang, erg goed voor was die na verloop van tijd wat grauw is geworden. https://karenz.nl/witte-kleding-weer-wit/
Lees verder
Lees minder
Lisette
 

Kan dit ook met aleppo zeep of huishoudzeep??
Lees verder
Lees minder
Fransien
 

Hallo, Ik gebruik Driehoek geconcentreerde Kristal Soda. Volgens de verpakking heb je daar tot 10 keer minder van nodig (!) Gaat jouw recept uit van deze geconcentreerde versie of door ik er dan veel te veel kristal soda bij?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Fransien, Ik gebruik ook driehoek kristal soda dus dat gaat helemaal goed.
Lees verder
Lees minder
Tess. V G
 

Hallo allemaal, wat een fijn recept! ik ga het sowieso proberen. Maar wij hebben veel zwarte was. Zijn er hier mensen die ervaring hebben met kleurbehoud van zwarte was? 

Lees verder
Lees minder
adri van der molen
 

is dit wasmiddel(met kristalsoda)ook voor de bonte was?

Lees verder
Lees minder
Pieter vdE
 

Hoi, wij gebruiken nu vooral wasnoten; 100% natuurlijk; geen wasverzachter nodig; als je geurtje wilt kun je iets van appelazijn (af en toe) toevoegen; volledig afbreekbaar. En goed voor de portemonnee. Zie bijv https://www.berivita.com/Wasnoten-Zeepnoten-Informatie.html

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter