Zelf wasmiddel maken: wassen zonder foute chemicaliën

wasmiddel3

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien 
Laat maar lekker draaien, steeds meer in de wasmasjien
Zoals je weet heb ik geen tijd en zocht ik iets puur natuur
Om de was mee te doen, het liefst niet al te duur

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien
Laat maar lekker draaien, steeds meer in de wasmasjien
Ik maakte mijn eigen wasmiddel, poeder en vloeibaar
Vandaag vertel ik jullie erover, want welke is nou betrouwbaar

Wat denken jullie, zal ik mijn baan maar opzeggen en aan de slag gaan als songwriter? Nee, dat dacht ik ook al, maar dit bleef maar in mijn hoofd spoken toen ik nadacht over een intro voor mijn artikel over mijn zelfgemaakt wasmiddel. Natuurlijk wasmiddel wel te verstaan. Ik maak het al een tijdje zelf en ben er erg tevreden over, dus ik wilde jullie deze informatie natuurlijk niet onthouden.

Zelf wasmiddel maken

Waarom natuurlijk wasmiddel?

Gezond leven betekent voor de meeste mensen gezond eten en voldoende bewegen, maar waarom zou je daar stoppen? Als je net als ik je voornamelijk laat leiden door wat er in de uitverkoop is bij de supermarkt als het aankomt op wasmiddel, heb je vast wel eens behoorlijk chemische troep in huis gehaald en dat kan onder andere de volgende ingrediënten bevatten.

Oppervlakte-actieve stoffen

Deze stoffen zorgen ervoor dat water makkelijker in textiel kan doordringen, door bijvoorbeeld schuim te creëren. De meest bekende oppervlakte-actieve stof is zeep en die kan zowel van natuurlijke olie als van aardolie gemaakt zijn. Andere oppervlakte-actieve stoffen zijn vaak net zo chemisch als hun lange, onuitspreekbare namen doen vermoeden. Niet alleen blijven resten van deze stoffen in kleding zitten en komen daarmee in direct contact met je lichaam, maar ze blijven ook achter in het water waar ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Bleekmiddel

Hier hoef ik weinig toelichting op te geven, wie ooit wel eens zijn toilet schoon heeft gemaakt met bleek weet dat als je het te lang inademt je longen geïrriteerd raken.

Optische witmakers

Van Dale vertaalt 'optisch' als 'betrekking hebbend op het zien'. Dit is dus een ingrediënt dat is gemaakt om op en in je kleding te blijven zitten, zodat je kleding witter lijkt. Het kan allergische reacties veroorzaken bij mensen en richt in de natuur mogelijk veel schade aan omdat het niet biologisch afbreekbaar is en zich kan ophopen in onze wateren, waar het algen en vissen kunnen vergiftigt.

Parfum

De naam 'parfum' zegt eigenlijk alleen dat er een geur is toegevoegd aan het product, zodat je was lekker gaat ruiken, maar het zegt helemaal niets over de ingrediënten waar het uit kan bestaan. Dat komt omdat parfum een beschermd ingrediënt is, waardoor fabrikanten die informatie niet hoeven prijs te geven. Het kan bestaan uit 1 ingrediënt, maar ook uit tientallen of honderden waar jij helemaal niet van op de hoogte bent en die stuk voor stuk potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld je hormoonhuishouding of de natuur.

Conserveermiddelen en kleurstoffen

Vooral vloeibaar wasmiddel heeft vaak een aantrekkelijk kleurtje bestaande uit mogelijk schadelijk ingrediënten en omdat het niet mag schimmelen worden er conserveermiddelen aan toegevoegd die niet perse goed zijn om in de buurt van je blote huid te hebben. Dus waarom natuurlijk wasmiddel? Nou, vanwege alle hier genoemde ingrediënten.

Ingrediënten in natuurlijk wasmiddel

Maak je eigen wasmiddel

Leuk, dat natuurlijke wasmiddel, maar het moet wel zijn werk doen natuurlijk. Daarvoor heb je, net als bij 'gewone' wasmiddelen, een oppervlakte-actieve stof nodig. Ik gebruik Dr. Bronner's zeep, want, zoals ik al eerder schreef, het is een geweldige, veelzijdige, natuurlijke en vegan zeep. De reinigende kracht van de zeep kun je goed versterken met kristalsoda. Om de witte was wit te houden en tegelijkertijd de kleur in gekleurde was te beschermen gebruik je baking soda en omdat wij hier in Nederland nou eenmaal hard water hebben, kun je het beste nog wat epsomzout toevoegen. Zeep kan namelijk beter zijn werk doen in zachter water. Dit zijn stuk voor stuk natuurlijke ingrediënten, die niet schadelijk zijn voor jou en je gezin, maar ook de natuur sparen.

Met deze ingrediënten kun je twee soorten wasmiddel maken: vloeibaar of poeder. Omdat ik zo een overijverig persoon ben heb ik ze allebei gemaakt, getest én de resultaten gefotografeerd. Als een soort Tell Sell verkoper heb ik drie lappen stof vol gesmeerd met mosterd, rode peperpasta en sinaasappelsap. Slimmere mensen dan ik zouden hebben opgeschreven wat de vierde vlek is, zodat ze het niet zouden zijn vergeten tegen de tijd dat ze er een artikel over schreven.

Zelf wasmiddel maken 
Vervolgens waste ik de lappen met een 'gewoon' wasmiddel uit de supermarkt en mijn zelfgemaakte wasmiddel in poeder en in vloeibare vorm. Van het resultaat keek ik nogal op.

Diy wasmiddel

(sorry voor de slechte foto, ik kreeg de vlekken anders niet goed vastgelegd). Het gewone wasmiddel en het zelfgemaakte vloeibare wasmiddel leggen het af tegen het poeder! Geen van de drie stukken stof is 100% schoon, maar het poeder heeft zelfs de permanente marker dusdanig vervaagd dat de tekst niet meer goed leesbaar is. Kortom, dit wasmiddel werkt!

Natuurlijk wasmiddel scheelt in de portemonnee

Het recept dat ik hieronder deel is voldoende voor 50 wasjes. De kosten voor deze hoeveelheid zijn € 7,97, waardoor een was draaien je dus € 0,16 kost. Een A-merk wasmiddel kost al gauw rond de € 6,50 met een gemiddelde van 20 wasbeurten. Daarmee kost een wasje je € 0,31. Wasmiddel zelf maken is dus niet alleen beter voor jezelf en de natuur, maar het kost je bijna de helft minder!

Benodigdheden

Werkwijze

  1. Rasp de zeep met een fijne rasp (goed voor de spierballen!).
  2. Doe de zeep samen met de baking soda, kristalsoda en het epsomzout in een kom en meng de ingrediënten goed met elkaar. Je kunt ervoor kiezen om etherische oliën toevoegen voor de geur, maar ook voor extra reinigingskracht.
  3. Doe het wasmiddel in een afsluitbare (glazen) pot.
  4. Voor gebruik doe je 1 eetlepel in de trommel zelf of in het wasmiddelbakje van je wasmachine. Bij zeer vuile was gebruik je 2 eetlepels.

Psst, kijk ook eens naar mijn artikel over 100% natuurlijke, zero waste wasverzachter voor een zijdezachte finish. Als je de geur van de Dr. Bronner's zeep niet genoeg vindt, dan kun je ervoor kiezen om etherische olie aan dit wasmiddel toe te voegen. Niet alleen krijgt je was dan een lekker geurtje, maar je kunt de kracht van het wasmiddel ermee vergroten. Etherische olie van citroen staat er bijvoorbeeld om bekend ontvettend te zijn, terwijl zowel tea tree als oregano antibacterieel werken.

P.S. over vloeibaar wasmiddel

Nog even een kleine opmerking over zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel. Ik heb het recept niet gedeeld in dit artikel, omdat de poedervorm beter werkt maar ook vanwege twee andere redenen. Op de eerste plaats werk je bij een vloeibaar wasmiddel met water en dat kan ranzig worden. Je moet dan ofwel kleinere hoeveelheden maken (dus meer werk en wie heeft daar tijd voor?) of je moet alsnog een conserveermiddel toevoegen. Op de tweede plaats, en dit is voor mij de belangrijkste reden, de structuur van zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel is vies. Nee echt, ik vind niet snel iets vies, maar ik werd niet bepaald enthousiast van het idee dat ik dat spul moest toevoegen aan mijn was. De kristalsoda zorgt er namelijk voor dat het goedje een soort gel wordt....waarna het schift. De gel drijft boven, het water blijft op de bodem. Het probleem verhelp je makkelijk door te schudden met de fles, maar het ziet er écht niet aantrekkelijk uit.

Zelf wasmiddel maken

wasmiddel zelf maken

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.