DIY speculaaskruiden: december in een potje

speculaaskruiden3

De smaak van zelfgemaakte kruidnoten wordt natuurlijk gecreëerd door speculaaskruiden. Deze haal je voor een klein bedrag gewoon in de winkel. De meeste van deze kruidenmixen bevatten geen suiker of zout, enkel specerijen en kruiden, dus vergeleken met andere kant-en-klare specerijen lijkt het op het eerste gezicht mee te vallen. De basis wordt gevormd door kaneel, aangevuld met nootmuskaat, kardemom, anijs, peper, koriander en kruidnagel. Vooral kaneel is ontzettend gezond, want het staat erom bekend vol antioxidanten te zitten, ontstekingsremmend te zijn en insulineresistentie te verlagen. Alleen... niet alle kaneel is hetzelfde. De twee meest voorkomende soorten kaneel zijn cassia en ceylon. Cassia is goedkoper en bevat de goede eigenschappen die ik hierboven omschreef, alleen bevat het helaas ook coumarine, een aromatische verbinding die in veel planten voorkomt (zoals gras en hooi). Vroeger werd het als smaakstof gebruikt, maar omdat het in grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid bleek te zijn heeft de EU het gebruik ervan in etenswaar aan banden gelegd. Ceylon kaneel daarentegen, vaak bestempeld als de 'echte' kaneel, bevat slechts een verwaarloosbare hoeveelheid coumarine en is daarom een veel gezonder alternatief, maar is vaak ook duurder.

Zelf speculaaskruiden mixen

Hoewel kant-en-klare speculaaskruiden geen rare e-nummers, suikers of gekke kleurstoffen bevatten kun je eigenlijk al aan de prijs zien dat je waarschijnlijk te maken zult hebben met cassia kaneel. Gelukkig kun je speculaaskruiden zelf maken in een handomdraai, met ceylon kaneel om je gezondheid een boost te geven. Ceylon kaneel van het merk Euroma Original Spices wordt tegenwoordig in de meeste supermarkten verkocht en online kun je het bijvoorbeeld vinden bij Pit&Pit.

Ingrediënten speculaasmix

 • 4 theelepels ceylon kaneel
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 0,5 theelepel kruidnagel
 • 0,5 theelepel kardemom
 • 0,5 theelepel witte peper
 • 0,5 theelepel korianderpoeder
 • 0,5 theelepel gemberpoeder
 • 0,5 theelepel anijspoeder

Werkwijze

 1. Doe alle kruiden in een kommetje en meng ze goed met elkaar.
 2. Neem een leeg, afsluitbaar kruidenpotje en schep je kruidenmengsel erin.
 3. Klaar is kees!

Deze speculaaskruiden zijn net zo lang houdbaar als de losse kruiden zelf, mits je ze goed afgesloten bewaart op een droge plaats. Of je er nou kruidnoten mee wilt maken of gewoon de ultieme december scrub wilt maken, je geniet op verantwoorde en gezonde wijze!

Pin voor later!

speculaaskruiden2-533x800.jpg

speculaaskruiden zelf maken