DIY Debunked: eyeliner van houtskool

eyeliner debunked

O Pinterest, wat houd ik van jou. Je inspireert me, je vermaakt me, je motiveert me. Maar soms, heel soms, jok je ook een beetje. Zoals die keer toen je me wijsmaakte dat ik heel makkelijk zelf eyeliner kon maken van geactiveerde houtskool. Misschien kwam het door mijn verwachtingen, want bij een eyeliner denk ik aan egale vloeistof die makkelijk aanbrengt in een wing. Ik ging er niet vanuit dat het waterproof zou zijn of erg lang zou blijven zitten, maar met het resultaat dat ik kreeg zou ik de deur niet uit gaan. Dus, Pinterest, vandaag deel ik met mijn lieve lezeressen de waarheid over hoe het nou zit met die zelfgemaakte eyeliner.

Wie zich wel eens in de wereld van de DIY cosmetica op Pinterest heeft begeven zal het vast wel eens voorbij hebben zien komen. De o zo simpele eyeliner gemaakt van geactiveerde houtskool vermengd met olie, water of gel. Met mijn site ga ik steeds meer richting de DIY producten. Ik test ze allemaal braafjes uit en schrijf er pas over als ik er zeker van ben dat ze echt werken. Soms werken ze simpelweg niet. Zonde van de tijd en de producten, maar eigenlijk is de informatie over producten die niet werken net zo waardevol. Scheelt anderen toch weer tijd, geld en energie. Dus in navolging op mijn eerst DIY Debunked (over zelfgemaakte blush van rode bieten) vertel ik jullie vandaag waarom je beter geen eyeliner kunt maken van geactiveerde houtskool.

Houtskool staat er om bekend gifstoffen in zich op te nemen. De redder in nood die ene keer toen je op vakantie was en het sightseeing vooral bestond uit het zoeken van het dichtstbijzijnde toilet. Uitermate geschikt voor een diep reinigend gezichtsmasker. Een ramp om uit je kleding te krijgen, want het blijft muurvast zitten. En pikzwart. In theorie een fantastisch ingrediënt voor eyeliner. Waarom het niet werkt? Omdat het gewoonweg te grof is. Of je nou het poeder uit de capsules gebruikt of tabletjes in een vijzel fijn maakt, in een koffiemolen vermaalt, zeeft, probeert te smelten of er een extract van maakt (been there, done all that), het is te grof. Het resultaat is dat als je het puur natuur gebruikt, voor een natuurlijkere, smudgy look, de kleine brokjes koolstof niet op je ooglid blijven liggen, maar in je ogen terecht komen (AU!) of op je kleding, waar ze binnen de kortste keren vlekken maken die wél blijven zitten. Vermeng je het met een andere vloeistof om er vloeibare eyeliner mee te maken, dan krijg je letterlijk 'brokjes houtskool in vloeistof'. Dat laatste demonstreer ik vandaag.

Eyeliner van houtskool debunked

Ik maakte poeder van tabletjes geactiveerde houtskool door deze eerst in de koffiemolen te vermalen, dan nog even flink erop tekeer te gaan met een vijzel en tot slot de grove deeltjes eruit te zeven. Dit poeder voegde ik toe aan water, kokosolie en aloë vera. Het resultaat dat je krijgt met water is op het eerste gezicht het beste. De houtskool geeft het water kleur en daardoor krijg je een zwarte vloeistof die voor eyeliner kan doorgaan. Het probleem is echter dat het, afgezien van de brokjes, voor geen meter blijft zitten.

Water

Eyeliner van houtskool debunked

Het water droogt op een gegeven moment namelijk gewoon op en je houdt dan alsnog een poeder over dat overal op je gezicht terecht komt, behalve op je oogleden. Het gedeelte van het water dat intrekt in je huid en daar opdroogt laat een grijze veeg achter, waardoor het lijkt alsof je je hebt opgemaakt met door mascara vervuilde tranen.

Kokosolie

Gesmolten kokosolie in combinatie met houtskool geeft een mooie, diep zwarte massa, maar eenmaal aangebracht krijg je hetzelfde effect als met water. In dit geval droogt het echter niet op. Uiteindelijk trekt het wel in, maar niemand heeft tijd om daarop te wachten.

Eyeliner van houtskool debunked

Wat er dus gebeurt als de kokosolie eindelijk is ingetrokken weet ik niet, maar het resultaat van de 'natte' kokosolie geeft nou niet bepaald het idee dat het de moeite van het wachten waard is.

Aloë vera gel

Tot slot probeerde ik aloë vera gel. Als je dit mengt met houtskool wordt het een balletje zwarte gel en dat balletje geeft de indruk dat 

Eyeliner van houtskool debunked

het niet lekker gaat uitsmeren. De foto spreekt meer dan de duizend woorden die ik nog zou kunnen gebruiken over hoe ik met veel moeite deze veeg uiteindelijk heb kunnen creëren om de foto te maken. Helaas pindakaas dus, deze DIY werkt niet, maar niet getreurd, want er zijn er genoeg die fantastisch, soms zelf beter dan het 'normale' product, werken. Bijvoorbeeld DIY scheerschuim!  

13 augustus 2019 update

Een nieuwsgierige lezeres nam mijn ervaring niet aan voor waar en ging zelf aan de slag. Met goed resultaat! Lees hier hoe zij een manier vond die wel werkt.

 

DIY Debunked! Eyeliner gemaakt van geactiveerde houtskool werkt niet zo goed als dat ik had gehoopt