DIY: zelf scheerschuim maken

Scheerschuim, scheerlotion, scheerolie... ik vond het allemaal altijd overbodig. Gewoon onder de douche even met het scheermesje over de benen, daarna wat olie erop smeren en klaar is kees. Nu ik iets ouder word merk ik dat ik daarmee niet meer wegkom. Scheren irriteert mijn huid tegenwoordig, dus scheerschuim is absoluut geen overbodige luxe meer. Kokosolie werkt in principe hartstikke goed, maar omdat het hier in Nederland 350 van de 365 dagen van het jaar koud is, stollen restjes olie na gebruik tussen de mesjes waardoor ze vrij snel onbruikbaar worden. Manlief wil bovendien iets dat schuimt, want, zo zegt hij, het heet niet voor niets scheerschuim. Ik ging dus op zoek naar een natuurlijk, dierproefvrij, goedkoop en makkelijk te maken alternatief. Vandaag gaan we zelf scheerschuim maken!

zelf scheerschuim maken

Scheerschuim heeft een aantal functies, namelijk de haartjes zachter maken, het mesje makkelijk over de huid laten glijden en de huid direct te desinfecteren als je je per ongeluk snijdt. Daarvoor worden allerlei nasty chemicaliën uit de kast getrokken, in een milieuvervuilende bus gepropt en, in sommige gevallen, nog even op dieren getest voor het op onze huid gesmeerd mag worden. Dat willen jij en ik natuurlijk allemaal niet. Hoeft gelukkig ook niet, want met drie simpele ingrediënten maak je DIY scheerschuim die niet onderdoet aan die uit de winkel en je huid zacht en stralend maakt. Voor dit recept heb je castillezeep nodig, om het goedje lekker te laten schuimen, honing om te desinfecteren en olie om het mesje goed te laten glijden en de huid te verzorgen en te voeden.

Benodigdheden

  • 3 eetlepels vloeibare castillezeep (bijvoorbeeld Dr. Bronner's);
  • 2 eetlepels olie (geen kokosolie, denk aan olijf-, amandel- of jojobaolie);
  • 1 eetlepel honing (van de imker).
zelf scheerschuim maken

Verder heb je een (glazen) flesje nodig waarin je de scheerschuim bewaart en waarmee je makkelijk kunt doseren. Hierbij kun je denken aan een zeeppompje. Ik gebruik een leeg flesje van een deoroller, waarmee ik het scheerschuim overal makkelijk kan verdelen.

Werkwijze

Doe alle ingrediënten in een kom en roer dit om met een garde, zodat alle ingrediënten heel goed met elkaar vermengd raken. Kloppen met een mixer is geen goed plan, omdat de zeep dan gaat schuimen. Giet het mengsel (met een trechter) in het potje en je DIY scheerschuim is klaar voor gebruik.

zelf scheerschuim maken

Gebruik

Als je het scheerschuim een tijdje laat staan, dan zakt de olie naar de bodem. Dus voor gebruik is het verstandig om even zachtjes te schuiden. Pomp een kleine hoeveelheid op je hand en verdeel je dat over het te scheren lichaamsdeel. Dat kan ook met zo een fancy-schmancy kwastje natuurlijk. Als je net als ik een roller gebruikt, rol je het over de huid en wrijf je daarna met je hand eroverheen, zodat de zeep gaat schuimen. Doe je ding en spoel het goedje vervolgens weg met water. Je zult merken dat je huid zacht, soepel, glad, schoon en verzorgd aanvoelt. Heerlijk toch!

Alle ingrediënten in deze DIY scheerschuim hebben een lange houdbaarheid, dus met deze hoeveelheid scheerschuim kun je wel een tijdje vooruit. Let er wel goed op dat er geen water bijkomt, want dan kan het goedje al snel gaan schimmelen helaas.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.