DIY Chocopasta

chocopasta3

Het recept dat ik vandaag met jullie deel is zo een pareltje dat ik me haast genoodzaakt voel om jullie te waarschuwen: dit is de lekkerste chocopasta ooit! Tot ik dit recept maakte had ik al jaren geen chocopasta op, maar terwijl ik stond te kokkerellen heb ik denk ik in totaal drie eetlepels 'voorgeproefd'. Ik kon er gewoon niet vanaf blijven! Het heeft een intensere smaak dan Nutella, maar is minstens zo smeuïg en zoet. De Amerikanen noemen zelfgemaakte chocopasta dan ook terecht 'notella'. Hieronder het simpele recept. 

Benodigdheden

  • 200 gram hazelnoten (zonder velletje, bij de notenboer)
  • 100 gram pure chocolade (bij voorkeur 72% of hoger)
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels vanille-extract
  • snufje zout
  • 1 eetlepel hazelnootolie (of een andere neutrale olie).

Ik kocht alle ingrediënten, behalve de hazelnoten, bij de Albert Heyn

Als je hazelnoten nog een velletje hebben, dan is dat geen probleem, want ik zal hieronder ook even uitleggen hoe je dat er af krijgt. Omdat cacaoboeren het al behoorlijk zwaar hebben, raad ik aan om fairtrade chocolade te gebruiken en omdat de bijen het ook al niet makkelijk hebben, kun je je honing het beste bij een imker of een natuurwinkel halen. Vegans kunnen de honing vervangen door yaconsiroop. Heb je geen vanille-extract, dan kun je hier lezen hoe je dat zelf kunt maken. Verder heb je een foodprocessor en een afsluitbare, glazen potje nodig.

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Leg de hazelnoten op een rooster, eventueel met een stuk bakpapier eronder. Dit doe je ook als je noten nog een velletje hebben.

3. Zet de noten gedurende 10 minuten in de oven, tot ze zijn een mooi, goudbruin kleurtje hebben gekregen.

Zelf chocopasta maken met hazelnoten

4. Als je noten nog een velletje hebben, leg je ze na het roosteren meteen op een schone theedoek. Deze vouw je dicht, waarna je als een malle de noten tegen elkaar aan gaat wrijven gedurende een paar minuutjes. Je zult zien dat de velletjes grotendeels verwijderd zijn. Het hoeft niet perfect, als ze maar zoveel mogelijk zijn verwijderd.

5. Doe de noten in een foodprocessor en zet deze op een lage stand om ze fijn te hakken.

6. Zodra de noten fijn zijn gehakt en aan de rand van de foodprocessor blijven plakken, neem je een pannenlikker en leg je ze terug op de bodem. Nu voeg je ook de hazelnootolie (of een andere neutrale olie) toe en zet je de foodprocessor op een hogere stand zodat hij de noten tot een pasta maalt.

diy hazelnootpasta

7. Ondertussen zet je een pan met een bodempje water op het vuur. Breek de chocolade in stukjes en doe deze in een glazen of metalen kom. Zodra het water kookt zet je de kom boven op de pan en laat je de chocolade smelten (au bain marie).

Zelfgemaakte chocopasta van hazelnoten

8. Zodra de chocolade is gesmolten haal je deze van het vuur en voeg je langzaam, terwijl je de massa omschept met een pannenlikker, de notenpasta toe.

9. Als alles goed gemengd is, doe je er een beetje zout, honing naar smaak en vanille-extract bij. Dit alles roer je weer goed om.

chocopasta diy

10. Proef even of alle smaken met elkaar in balans zijn en giet de chocopasta vervolgens in de glazen pot. Je zult merken dat de pasta in het begin vrij vloeibaar is, maar als het eenmaal volledig is afgekoeld, krijg je een smeuïge pasta die mooi uitsmeert op een cracker, stukje brood of een pannenkoek.

11. De chocopasta kan een paar weekjes worden bewaard, bij voorkeur in de koelkast, maar houd er dan wel rekening mee dat hij iets harder wordt. Het beste haal je hem een uurtje voor gebruik eruit. Buiten de koelkast bewaren kan ook, maar dan is hij korter houdbaar. 

Zelfgemaakte nutella

 

Pin voor later

DIY chocopasta van hazelnoten